Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het kersenspoor - Sarah Steele (deel 2)

op 23 april 2022 door

Recepten uit Les Cerisiers

Ik ben een groot fan van Boer zoekt vrouw. Na 8 spannende afleveringen zullen we zondag eindelijk te weten komen voor welke vrouw kersenboer Rob kiest. Om in de juiste stemming te komen voor deze spannende ontknoping bakte ik een kersentaart uit het kookboek van Les Cerisiers. De taart is om te zoenen zo lekker. Dus ik denk dat hij bij boer Rob ook wel in de smaak zou vallen. Wie denken jullie dat de kers op boer Rob's taart wordt? Sonja of Wendy?

Het Kersenspoor

Enkele jaren na het overlijden van haar geliefde Franse oma Gigi vindt de Engelse schooljuf Hannah een brief waarin haar oma haar vraagt op zoek te gaan naar Lucie Laval. In een opwelling besluit Hannah naar Frankrijk af te reizen. Ze boekt een kamer in Les Cerisiers, het huis dat haar grootmoeder in haar brief benoemt. Het is een oud stenen huis met een voorgevel vol blauweregen en luiken voor de ramen. Achter het huis ligt een prachtige grote kersenboomgaard.

Samen met huiseigenaar Sylvie (een nichtje van Lucie) duikt Hannah in het verleden. Ze ontdekken dat het huis een belangrijke rol speelde bij Het kersenspoor; een route die een verzetsgroep van het Franse platteland gebruikte om Joodse kinderen het land uit te smokkelen.

Sylvie heeft nog een oud receptenboek van oma Renée in haar bezit. Terwijl Hannah de recepten doorleest, dwalen haar gedachten af naar fijne momenten uit haar kindertijd.....

e68c2eddbaf5b35947f36e325f9b8da1.jpgGalette

Blz 85: Hannah pijnigde haar hersens en herinnerde zich de dag waarop Gigi haar het recept voor een traditionele Franse galette had doorgegeven. Dat bleek een cirkel van deeg zonder afdekking, die je eerst vulde met fruit voordat je de randjes naar binnen vouwde en dan bakte. De twaalfjarige Hannah had vol vragen gezeten: Van wie had Gigi dat geleerd? Haar Franse moeder? Oma? Zoals altijd had Gigi haar lippen stijf op elkaar gehouden zodra het over het verleden ging, en had Hannnah in plaats daarvan naar de koelkast gejaagd om koude boter te pakken zodat zij ondertussen de kersen die in een vergiet wachten, kon ontpitten. 'Niet te hard, had ze gezegd, toen Hannah enthousiast de klontjes boter door de bloem mengde. 'Als je het te hard aanpakt, wordt het net zo zwaar als Engels gebak. Het moet ademen, snap je? Kijk zo.' En Hannah keek gefascineerd naar Gigi's lange, elegante vingers die lichtjes door het mengsel gingen, zodat de kom in een oogwenk gevuld was met zachte kruimels. Gigi glimlachte naar haar. 'En nu gaan we een galette bakken zoals je nog nooit hebt geproefd.' En ze had gelijk. Ze hadden de gebakken galette, met het krokante, gouden deeg en de donkere kersen die boven op de rijke, naar sinaasappelgeurende marsepeinlaag waren opengebarsten, niet veel later uit de oven gehaald en even laten afkoelen. En toen Hannah ervan proefde, overtrof dat alles wat ze ooit in haar leven had ervaren. 

Bondigheden voor 2 galette's 

  • 240 gram koude boter
  • 700 gram bloem
  • snufje zout
  • 40 gram suiker en nog wat suiker voor de afwerking
  • 200 gram marsepein (of vervang de marsepein door een mengsel van 250 gram mascarpone, 1 ei en 2 zakjes vanillesuiker)
  • 30 gram poedersuiker
  • 240 ml ijskoud water
  • 600 gram ontpitte kersen. Als je kersen uit blik gebruikt, laat ze dan heel lang uitlekken.

  • Snij de boter in kleine stukjes in een beslagkom
  • Voeg de bloem, suiker en het zout toe.
  • Meng het met een mixer met kneedhaken.
  • Voeg steeds kleine beetjes water toe. Het deeg mag niet met een warme hand gekneed worden.
  • Rol het deeg tot en bal en laat het een half uur in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Verdeel het deeg in 2 delen en kneed het tot het soepel wordt.
  • Rol de eerste bal deeg uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat tot een cirkel van 0,5 cm dikte.
  • Verkruimel de marsepein over het deeg, laat 4 cm vrij van de rand.
  • Verdeel de kersen over het mengsel en sla de buitenrand naar binnen.
  • Strooi wat suiker over de rand van de taart.
  • Herhaal dit met de tweede bal deeg.
  • Plaats ze beiden in de oven en bak ze in 30 minuten goudbruin.
  • Strooi er wat poedersuiker overheen.

Het oude kookboek bevat veel kersenrecepten zoals galette, kersenjam, kersenwijn en clafoutis. Wanneer Sylvie en Hannah in de kaft van het boek briefjes vinden, ontdekken ze dat de recepten gebruikt werden bij de verzetsactiviteiten. Zo verstopten Lucie en Renée briefjes voor elkaar in broden en gebak en voerden de barvrouw Duitsers dronken met haar kersenwijn. Wanneer Lucie de kinderen de grens over smokkelde zat het persoonsbewijs van de kinderen vaak verstopt in een lekkere dikke boterham met kersenjam of in een clafoutis.


c5a8c172ba49fd2ddedd516bcff9fbd9.jpgClafoutis

Blz 167: Met een kom onder haar arm en Gabriëls oude trui om haar schouders geslagen stapte Lucie de frisse, koele lucht in. Ze liep voorbij de zoete Burlat-kersen en de bleke, blozende bigarreaux; voor de traditionele clafoutis die ze ging maken werden alleen griottes gebruikt, de zure krieken die achter in de boomgaard groeiden. Telkens als ze een kers lostrok, ging er een ruisende golf door de bladeren, tot de kom gevuld was met paarszwarte vruchten. Ze opende de deur van het kippenhok en meteen begonnen haar vette, broedende meisjes te kakelen. Ze pakte drie warme eieren van het opeengepakte hooi en legde die boven op de kersen. Met de kleine beetjes boter en melk die ze nog had, plus de pakken bloem en suiker die Viollet voor haar had weten te regelen, had ze nu alles wat nodig was. In de keuken liet ze haar blik langs de bakblikken gaan die met hun rijke patina iets toonden van hun culinaire verleden, tot ze haar oma's oude bakvorm voor tarte tatin vond. Die was breed genoeg voor de royale porie fruit en diep genoeg om een geheim te kunnen herbergen. Ze goot de kersen in de bakvorm en drukte ze zachtjes in met de achterkant van een vork, zodat het sap er uit stroomde, maar niet zo hard dat de kersen hun vorm verloren. Voor het romige beslag had ze geen recept of kookboek nodig. Lucie volgde haar intuïtie en mat elk ingrediënt op het oog af. Ze bleef kloppen tot het stevig genoeg was, waarna ze er de wachtende kersen mee bedekte. Daarna sprenkelde ze nog een handje suiker over het oppervlak en zette ze de bakvorm in de warme oven. 

Benodigdheden voor een clafautis:

  • 250 milliliter melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 50 gram boter
  • 4 eieren
  • 80 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • 50 gram amandelschaafsel
  • 500 gram ontpitte kersen. Als je kersen uit blik gebruikt laat ze dan heel lang uitlekken.

  • Verwarm de over op 190 graden.
  • Vet een ovenschaal in. Geen springvorm. Het beslag is zo dun dat het er aan de onderkant uitloopt. (dat ging bij mij dus mis)
  • Verwarm de melk in een pannetje en voeg een zakje vanillesuiker toe.
  • Voeg de boter toe en verwarm 2 minuten op een lage stand zonder te laten koken. Laat de melk even afkoelen.
  • Klop de eieren met 60 gram suiker en een snuf zout schuimig.
  • Doe de bloem erbij en de helft van het amandelschaafsel, goed mengen.
  • Giet langzaam de melk erbij en roer het beslag glad.
  • Gooi het beslag over de kersen.
  • Bak de clafoutis 45 minuten in de oven.
  • Meng de overgebleven suiker en het amandelschaafsel in een schaaltje.
  • Strooi dit mengsel 10 minuten voordat de clafoutis klaar is over het beslag. (tja...ik had per ongeluk al de amandelen in het beslag gegooid)

Mijn recensie vind je hier: Het Kersenspoor





Reacties op: Het kersenspoor - Sarah Steele (deel 2)

Gerelateerd

Over