Je ziet mij nooit meer terug - Sonja Barend

Voor straks lekker slapen en morgen gezond weer op!
Sonja Barend wordt in 1940 geboren als dochter van een katholieke moeder en een joodse vader. Als ze twee jaar is, wordt haar vader door twee Nederlandse mannen thuis opgehaald. Zijn afscheidswoorden voor zijn vrouw en kleine meid zijn: ‘Je ziet mij nooit meer terug’. Zes woorden die Sonja haar hele leven zouden blijven achtervolgen.
Voor straks lekker slapen….In de veertig jaar dat Sonja Barend televisiepresentatrice is, interviewt ze aan haar tafel de allergrootsten van de wereld, bespreekt ze de moeilijkste onderwerpen en krijgt ze iedere gast aan de praat. Toch lukt het Sonja niet om haar moeder aan haar eigen keukentafel, die vragen te stellen waar ze al van kinds af aan mee rondloopt. Wilde ze haar geliefde moeder niet kwetsen? Of was ze bang om, na het horen van de antwoorden, zelf te worden gekwetst? Jarenlang sloot Sonja haar programma’s af met de zin: ‘Voor straks lekker slapen en morgen gezond weer op’. Maar kon de presentatrice eigenlijk zelf wel lekker slapen met al die vragen die in haar hoofd rondspookten: ‘Waarom vertelde je de mannen dat mijn vader thuis was? Waarom vluchtte hij niet weg? Waarom ging hij mee zonder zich te verzetten? Waarom liet je je van hem scheiden toen hij gedeporteerd was? Waarom hertrouwde je zo snel? Waarom vertelde je me nooit eens iets over mijn vader? Waarom moest ik tijdens de oorlog bij mijn grootouders wonen? Waarom? Waarom? Waarom?’
Morgen gezond weer op…….. Het boek draait niet alleen om de vele onbeantwoorde vragen. Sonja vertelt ook over haar jeugd bij haar grootouders, haar werk bij de televisie, haar huwelijk met Ralph Inbar en haar verblijf in Israël. Bijzonder om te lezen is de weg die Sonja in Israël volgt om Joods te worden. Verder schrijft ze heel liefdevol over haar aftakelende moeder en de relatie met haar drie bonuskinderen, de dochters van haar tweede man. Sonja is een fijn voorbeeld voor alle stiefmoeders. Dat ‘Morgen gezond weer op’ niet zo vanzelfsprekend is, blijkt ook wel uit dit levensverhaal. Tot drie maal toe weet Sonja kanker te overleven. Het boek kan hierdoor een bemoediging zijn voor vrouwen die onlangs dezelfde boodschap als Sonja te horen hebben gekregen.
Sonja is al 36 jaar gelukkig met architect Abel Cahen, in het boek A. genoemd. Abel is haar steun en toeverlaat en een man om trots op te zijn. Waarom dan zo geheimzinnig alleen die letter A.?
Sonja blijkt zoveel meer te zijn dan die intelligente, goed gebekte, rooie omroepster. We leren haar in het boek kennen als zorgzame dochter, gezellige moeder, lieve echtgenoot en fijne collega. Onder de kroon van onze Koningin van de talkshow blijkt dus eigenlijk een heel gewoon mens te zitten.
Foto's: De gezelligste boekhandel van Noordwijkerhout, Wagenaar & van Halem.