Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een broodje Pom verhaal

op 02 januari 2024 door

Pom van de vriendin en de kokkin

De eerste twee boeken die ik in dit nieuwe jaar uitgelezen heb, zijn Hartslag van Miriam Guensberg en Yash van Inez van Loon. De twee prachtige verhalen hebben niets met elkaar te maken, de enige overeenkomst is dat de hoofdpersonen uit beide boeken graag Surinaamse Pom eten. Om nog even na te kunnen genieten van de boeken, besloot ik zelf ook eens dit populaire Surinaamse gerecht te maken. 

ab6fdf3907ed5a6c6df038a890026b27.jpgHartslag

Na jarenlang ongelukkig te zijn geweest in haar huwelijk met Sam zet de 69-jarige Esther er een punt achter. Ze pakt haar kat en haar spullen en vertrekt naar een dorpje in Twente. Terwijl ze tot rust komt, komen steeds meer  herinneringen naar boven. Esther werd in haar leven keer op keer vernederd. Als jong meisje was het haar joodse moeder die haar geen liefde kon schenken. Door haar gruwelijke oorlogsverleden was ze hier niet toe in staat. In haar studententijd zocht Esther liefde bij de verkeerde man. Hij liet haar achter met een hoop ellende. Als getrouwde vrouw liet ze zich keer op keer vernederen door haar narcistische echtgenoot. Dankzij de liefde voor een oude jeugdvriend, de zorg voor een jong Oekraïens meisje en de steun van een vriendelijk Surinaams echtpaar krijgt Esther weer hernieuwde energie. De volgzame, eenzame en gekwelde vrouw bloeit weer helemaal op. Ondanks haar leeftijd ziet ze nog een hele toekomst voor zich. 

Blz 14: Drie dagen na Maikels bezoek belde hij me op. Of ik een keer kwam lunchen bij hem en zijn vrouw Meira. Ze maakt broodjes Pom waar je je vingers bij aflikt. 

Blz 20: Net zo snel als Sam en Maikel die ochtend waren opgedoken, waren ze vertrokken. Op de valreep had mijn redder in nood me nog wel een adreskaartje in handen gedrukt en de uitnodiging voor een broodje Pom.

Blz 27: Esther gaat eten bij Maikel en Meira. Maikel heeft zeker opgeschept dat ik lekkere broodjes Pom kan maken. Ik zal je wat verklappen, hij is ze aan het halen bij de overbuurvrouw. Zij is een rasechte Surinaamse. 

eb5894d0d203b2219d22289fcad8eb55.jpgYash

Yash woont in een dorpje in Noord-India. Omdat zijn vader als contractarbeider in Suriname werkt en zijn moeder overleden is, woont Yash bij zijn tante. Wanneer hij een lange tijd geen brieven meer van zijn vader ontvangt, besluit Yash op zoek naar hem te gaan. Samen met zijn beste vriend Ravi gaat hij als verstekeling aan boord op de boot naar Suriname. Omdat er geen familie op hen wacht in Suriname dreigen de jongens in een weeshuis terecht te komen. Meneer Daan, een plantagehouder, kan dit niet over zijn hart verkrijgen. Hij biedt Yash een baan als keukenhulp aan. Ravi gaat op de plantage wonen bij de alleenstaande vrouw die zich tijdens de reis over hen ontfermd heeft. De vriendelijke Creoolse kokkin is als een moeder voor Yash en hij voelt zich snel thuis in het plantagehuis. Toch droomt Yash elke nacht van zijn vader. Zou hij hem ooit nog terugzien?

Blz 115: Omdat er een belangrijke gast bij mevrouw Jettie en meneer Daan op bezoek komt, maakt de kokkin Pom. 's Avonds wordt er later en langer dan anders gegeten. Het mooiste porselein komt op tafel en het zilverenbestek is gepoetst. Yash moet maar liefst drie gangen foutloos opdienen. Het begint al met de enorme, met goud vervulde soepterrine. Het kost Yash heel wat hoofdbrekens om dat ding op een blad de eetkamerdeur in te laveren. Gevolgd door schalen met het hoofdgerecht, pom en pastei, en tot slot het toetje. De kokkin leeft zich helemaal uit in de keuken.

7b89d95429e4ea4dc1eb1f4439462495.jpgBlz 229: Pom is de topper van de Surinaamse keuken, een ovenschotel met pomtayer en kip. Het belangrijkste ingrediënt is een wortelknol van de tayer, een plant die overal in het binnenland van Suriname groeit. Het gerecht is meegebracht door Joodse kolonisten die in de zeventiende en achttiende eeuw om geloofsredenen Europa (Portugal en Duitsland) ontvluchten en zich als plantagehouder in het oerwoud vestigden. De creolen vervingen de aardappels (die niet in Suriname groeiden) door de pomtayer. 

De Pom viel goed in de smaak. We maken er een blijvertje van. Het recept krijgt een plekje in mijn receptenmultomap. En dat gebeurt niet zomaar. Ik heb een stel lastige eters aan tafel. Een man die niet veel lust, een dochter die alles ongezond vindt, een dochter die minder vlees wil eten en een glutevrije schoonzoon. En ik ben een alleseter. Dat is me ook wel aan te zien......

Het recept van Smaakmenutie


INGREDIËNTEN voor 8 tot 10 personen

  • 2 kg pomtayer (verkrijgbaar in het vriesvak bij de toko)
  • 1,5 kg kippendijfilet
  • 4 tenen knoflook
  • 1 madame Jeanette (of adjuma) peper
  • 1 sinaasappel (sap)
  • 1 citroen
  • 1 bosje selderij
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 2 tomaten
  • 2 potten piccalilly (360 g)
  • 3 sjalotten
  • 3 Maggi kubor bouillonblokjes
  • 2 el kristalsuiker
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el gemalen laos
  • Ontdooi een avond van tevoren 2 zakken pomtayer (merk Lufo of Rens) van 1 kilo per stuk.
  • Snijd circa 1,5 kilo kipdijfilet in grove stukken en bak rondom aan op middelhoog vuur in een ruime scheut olie of boter. De kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn. Haal de kip uit de pan en zet even weg.
  • Voeg wat extra olie toe en fruit 3 fijngesneden sjalotten en 4 tenen knoflook op matig vuur. Voeg 1 klein blikje tomatenpuree toe en bak kort mee.
  • Snijd 2-3 tomaten in kleine blokjes en voeg toe aan het geheel. Bak al omscheppend en schraap met het vrijgekomen vocht eventueel de bodem van de pan schoon.
  • Voeg nu 300 ml water toe samen met 3 Maggi blokjes, 1 el gemalen laos, 2 el ketjap manis, een scheut vers citroensap, een flinke snuf zout en een flinke snuf peper. Breng tegen de kook en voeg de kip weer toe aan de pan.
  • Voeg tevens 1 hele madame Jeanette (of adjuma) peper toe en een handje fijngesneden selderij. Laat circa 30 minuten zachtjes pruttelen tot de kip goed gaar is. Proef of je hem pittiger wilt. Voeg dan wat sambal oelek toe. Het pepertje kan eruit.
  • Neem een ruime mengkom en doe de pomtayer erin. Voeg 100 ml verse sinaasappelsap toe samen met 1,5 pot piccalilly (360 g per stuk), 2 el suiker, een scheutje citroensap, een flinke snuf zout en peper en wat gesneden selderij. 
  • Neem een grote ovenschaal (of 2 kleinere) en bedek de bodem met een laagje pomtayer.
  • Bestrijk de pomtayer vervolgens met wat jus van de kip. En verdeel vervolgens de kip riant over de pomtayer.
  • Doe nu de rest van de pomtayer over de kip en bestrijk wederom ruim met jus.
  • Plaats het geheel nu 1,5 tot 2 uur in een op 150-160 graden voorverwarmde oven. Let op: soms moet het iets korter en soms wat langer. Dit verschilt per oven.
  • Test door met een vork of satéprikker in het geheel te prikken. Als er niets meer aan de vork blijft zitten is het gaar.
  • Serveer met witte rijst, Surinaamse zuur, extra piccalilly en sambal. Of maak er lekker een broodje Pom van.



Reacties op: Een broodje Pom verhaal

Gerelateerd

Over

Inez van Loon

Inez van Loon

Inez van Loon is een Nederlands jeugdboekenschrijfster. Haar bekendste verhalen ...