Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Koningskind - Selma Noort (2)

op 12 november 2020 door

Er was eens een koning……….

Drieduizend jaar geleden leefden in Israël een koning, hij was machtig, wijs en heel erg rijk. Koning Salomo had nooit genoeg altijd wilde hij meer; meer geld, meer land, meer paleizen en meer vrouwen. Op een kwade dag viel zijn koningsoog op het vijftienjarige meisje Lydia. Negen maanden later beviel het meisje van een Koningskind, Zissel. Zissel kon niet spreken en had een misvormd handje (een reigerpootje). Lydia trouwde met een oude weduwnaar die zich als een liefdevolle vader over Zissel ontfermde. Het gezin adopteerde ook een weggelopen slavenjongen, Jabin. Jabin en Zissel hadden een heel hechte band; ze spraken gebarentaal met elkaar en communiceerden door middel van fluittonen.

351ab9e0437e12a521e5c21ab5c89e87.jpgIsraël                                                                                                                                               

Tijdens het schrijven van dit verhaal vertrok Selma Noort naar Israël; om de talen van lydia en Jabin te horen, de stad van Koning Salomo zien en de dadels, granaatappels en verse kruiden van Zissel proeven. De schrijfster heeft alles goed in haar opgenomen. Tijdens het lezen verscheen, als een Fata Morgana, het paleis van koning Salomo omringt door palmen, olijfbomen en roze oleanders voor mijn ogen. Noort schept een heel goed beeld van die tijd. We lezen onder andere over de positie van vrouwen, de verhoudingen tussen arm en rijk en hoe men tegen gehandicapten en vreemdelingen aankeek. Foto: Selma Noort in Israël (blz 252). 

Salomonsoordeel                                                                                                          

Toen Zissel en Jabin tieners waren, kreeg Lydia een baby, een gezond jongetje, Menachem. Een rijke dame beviel omstreeks dezelfde tijd van een doodgeboren kind. Door een gemene list werden de baby’s verwisseld.  Het lot bracht Zissel, Lydia en Jabin naar Sion, waar de wijze koning Salomo zijn oordeel uitsprak over de zaak. Het verhaal is gebaseerd op het Bijbelverhaal over het Salomonsoordeel, 1 Koningen 3 vers 16-28. Een verhaal wat mij vroeger als kind ooit eens een nachtmerrie heeft bezorgd. In mijn droom liep het verhaal heel anders af, de koning hakte de baby met een zwaard doormidden….. Selma Noort heeft het verhaal over de wijze koning tot een sprookje verwerkt. De boodschap is hetzelfde gebleven, maar het verhaal is nu kindvriendelijk geworden. Selma’s verhaal kun je met en gerust hart op school en de kindernevendienst voorlezen! Onderaan kun je het Bijbelverhaal lezen.

8db190a7f5dafed2ed15176a993ec127.jpgHet perfecte plaatje                                                                                                                     

De cover van het boek, gemaakt door Martijn van der Linden, is echt prachtig mooi. De kleuren zijn sprekend en het tafereeltje is romantisch, geheimzinnig en oosters. Het maakte mij nieuwsgierig. Wie zijn deze twee kleine figuurtjes in het midden van het meer?  Toen ik het boek in de boekhandel oppakte raakte ik meteen betoverd; dit verhaal moest ik lezen! De illustraties (potloodtekeningen) in het boek zijn gemaakt door de schrijfster zelf. De tekeningen van slangen, gekko’s en reigers zijn heel natuurgetrouw gemaakt. Net als in het verhaal voel je ook hier de liefde die Selma Noort voor de natuur heeft.

Uitgeverij Leopold adviseert het boek aan voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Het boek bevat elementen die ik voor deze leeftijd best pittig vind zoals machts- en seksueel misbruik. Zelf zou ik 12+ aanraden.

Reigerpootje                                                                                                                                 

Zissel’s stiefvader, de Steenhouder, was een goed mens. Op zijn sterfbed sprak hij deze woorden tot Zissel: ‘Je zwakte kan je kracht zijn’ (blz 72). Door haar reigerpootje en het feit dat Zissel niet kon spreken, had het meisje geen gemakkelijke jeugd. Uiteindelijk zorgde de handicaps ervoor dat ze als een genezeres werd aangezien. Haar gebarentaal wekte de interesse van koning, die haar uit nieuwsgierigheid in zijn paleis uitnodigde. Tijdens deze corona tijd kreeg, dankzij Irma Sluis, gebarentaal in de media veel aandacht. Voor kinderen die niet kunnen spreken of aan hun armen verlamd zijn, is het leuk dat Zissel de held van het verhaal is. Zissel’s boodschap aan deze kinderen is dat ze zich niet belemmerd moeten voelen door hun handicap. Je bent wie je bent en je kunt alles worden wat je wilt!

Mijn eerste blog over dit boek, https://www.hebban.nl/spot/boeken-met-een-ster/nieuws/koningskind-selma-noort 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

b113616c8a3a51b999a8ed24c52720e6.jpg1 Koningen3 vers 16-28 Korte tijd later kwamen twee prostituees bij de koning om hem een meningsverschil voor te leggen. 17,18 ‘Koning,’ begon de ene, ‘wij tweeën wonen in hetzelfde huis en nog niet zo lang geleden kreeg ik een baby. Toen hij drie dagen oud was, kreeg deze vrouw ook een baby. 19 Maar haar kind stierf in de loop van de nacht, doordat zij zich in bed omdraaide en het kind stikte door haar gewicht. 20 Zij stond op en pakte mijn zoon bij mij uit bed terwijl ik sliep, legde haar dode kind in mijn armen en nam mijn kind mee naar bed. 21 Toen ik ʼs morgens mijn baby wilde voeden, was hij dood. Maar toen het buiten licht werd, zag ik dat het mijn zoon helemaal niet was.’ 22 De andere vrouw mengde zich in het gesprek en zei: ‘Het was haar zoon wel! Het levende kind is van mij.’ ‘Nee,’ zei de eerste vrouw, ‘het dode kind is van jou en het levende is van mij.’ En zo ruzieden zij maar door waar de koning bij was. 23 Toen nam koning Salomo het woord en zei: ‘Laten we de feiten eens op een rijtje zetten: u zegt allebei dat het levende kind van u is en ieder van u zegt dat het dode kind aan de ander toebehoort. 24 Goed, breng mij een zwaard.’ Er werd hem een zwaard gebracht. 25 Hij zei: ‘Snijd het levende kind in tweeën en geef iedere vrouw een helft.’ 26 De vrouw die werkelijk de moeder van het levende kind was en die veel van haar kind hield, schreeuwde echter: ‘Nee, heer! Geef haar het kind dan maar, dood het niet!’ Maar de andere vrouw zei: ‘Nee, het zal niet van jou en niet van mij zijn, verdeel het maar tussen ons beiden.’ 27 En de koning zei: ‘Dood de baby niet. Geef hem aan de vrouw die hem in leven wil laten, want zij is de echte moeder.’28 Het nieuws over deze beslissing van de koning verspreidde zich al snel door het hele land en iedereen sprak met ontzag over de grote wijsheid die God hem had gegeven om recht te kunnen spreken.

 

 



Reacties op: Koningskind - Selma Noort (2)