Rondreis Israël deel 1
Koken met Grunberg!
Dit afgelopen jaar heb ik een prachtige rondreis door Israël gemaakt; literair, culinair én coronaproof! Vanuit mijn eigen woonkamer en keuken genoot ik van een heerlijke vakantie. Ik plukte hiervoor 8 boeken uit mijn kast die zich in Israël afspelen en vloog geheel klimaatneutraal naar Ben Gurion Airport!
Hier is alles veilig
Net als Lydia, hoofdpersoon uit Hier is alles veilig, boekte ik bij Exodus Tours een dagtrip naar de Westelijke Jordaanoever. In het busje vertelde de vrouw mij alles over de zoektocht naar haar zoon Immanuel. Tien jaar na het vertrek van haar ex-man en stiefzoon ontving Lydia een bericht op haar telefoon, ‘Kom naar Israël, mama’. Lydia wachtte vier weken voordat ze de moed bij elkaar geraapt had om in het vliegtuig te stappen. Bij aankomst bleek de jongen te zijn overleden; zelfmoord. Lydia werd overvallen door spijtgevoelens en vragen. Had ze de dood van Immanuel kunnen voorkomen? Wat is er de afgelopen jaren met haar zoon gebeurd? Om antwoord te vinden op haar vragen besloot Lydia op reis te gaan; het werd een zoektocht in het heden en verleden.
TLV: Om het vakantiegevoel compleet te maken, moest er natuurlijk ook Israëlisch worden gegeten. Ik besloot uit elk boek een of meer gerechten te maken. En wie kon mij daar beter bij helpen dan Gouden kookboek winnaar Jigal Krant? Het boek van Krant is zoveel meer dan een kookboek. Het ziet er onwijs goed verzorgd uit; prachtige kleurrijke foto’s en interessante achtergrondverhalen bij elk gerecht. Krant besteed een hoofdstuk aan het Israëlische nationale snack, Falafel. Naast falafel maakte ik hummus/choemmoes en een salade.
Blz 41, Hier is alles veilig : Hij zet met een breed gebaar allerlei potjes op tafel waarvan ik ze niet besteld heb. Falafel met hummus, salade, brood, een ondefinieerbare rode saus, bonen en olijven.
Bezette gebieden
Arnon Grunberg bleek niet zo’n beste gids in de Bezette gebieden te zijn. Ik had graag wat meer informatie over het gebied van hem gekregen. Eerst moest ik een slap #Metoo verhaal aanhoren over psychiater Kadoke en een patiënt. Daarna leek zijn verhaal op een slechte aflevering van ‘Ik vertrek’. Toen de psychiater in Nederland uitgekotst was, vertrok hij naar Israël om met zijn Joods-orthodoxe achter-achter-achternicht te trouwen. De psychiater had vervolgens 300 bladzijden lang alleen nog maar seks; met zijn vrouw, aanstaande schoonmoeder en een manlijke Palestijnse collega. Dit viel zowel bij mij als bij zijn nieuwe dorpsgenoten niet zo in de smaak.
TLV: Anat, de aanstaande vrouw van psychiater Kadoke, en haar moeder zouden best wat keukentips van Krant kunnen gebruiken. Hun keuken is de smerigste die Kadoke ooit gezien heeft. Ook is het slecht verlicht, staat het bomvol rotzooi en zijn het bestek en servies (tot afgrijzen van Kadoke) van plastic. Ook Anat’s kook-en bak kunsten zijn voor Kadoke niet om over naar huis te schrijven. Het enige waar Anat erg goed in is, zijn veganistische koekjes bakken. Elke week neemt Kadoke en trommel vol koekjes mee naar zijn Palastijnse vriend en collega Fahad, die ze met smaak op eet. Helaas zitten de koekjes bomvol gif zodat de man er na enkele weken aan overlijdt. Jigal Krant besteed overigens in zijn kookboek veel aandacht aan veganistische recepten. Uit het boek van Arnon Grunberg maakte ik grapefruitsap en kippenbouillon.
Blz 177: De moeder serveert soep in plastic kopjes, neemt dan plaats aan het einde van de tafel, zegt haastig en zegenspreuk en lepelt vervolgens geconcentreerd de soep naar binnen. Kadoke neemt voorzichtig een hap van de wat flauwe soep, het is moeilijk te zeggen of het kippensoep of groentesoep is.
Blz 355: Fahed drinkt drie mokken koffie, Kadoke nuttigt drie verschillende soorten vruchtensap (grapefruit, sinaasappel en druif).
Ammiël de zoon van Enan
Het boek Ammiël de zoon van Enan speelt zich enkele duizenden jaren gelden af. Ik maakte met Ammiël’s familie de uittocht uit Egypte mee. Een spannende tocht door de Schelfzee en de woestijn. De farao en zijn strijdwagens zaten op onze hielen. Toen we eindelijk in Kanaän aangekomen waren, hadden we van meesterverteller Evert Kuijt een aantal pittig lesjes tevredenheid, geduld, vriendschap, geloof, leiderschap en vertrouwen op God achter de rug. Het was een goed verhaal. Wat wel een beetje storend was dat veel zinnen niet lekker liepen. Ik hield vroeger als kind erg van dit soort verhalen, maar mijn kinderen vinden ze niet meer van deze tijd. De kinderen vonden het wel erg leuk om te zien dat de hoofdpersoon Ammiël 1400 jaar gelden het kapsel van de jonge Justin Bieber had!
TLV: Er wordt niet veel gegeten in het boek het boek van Evert Kuijt. Het Joodse volk at in de woestijn 40 jaar lang immers niets anders dan manna en kwakkels! Jigal Krant besteed in zijn boek ook aandacht aan Pesach (het einde van de Joodse slavernij in Egyptede) en leert ons matseballen maken. Deze balletjes worden gekookt in Kippenbouillon. Volgens Jigal heeft de kippensoep van Jiddische moeders een heilzame werking en wordt deze ook wel Joodse penicilline genoemd. Ik hoop dat de kippensoep mij tegen corona beschermd!
De ster van Bethlehem
Elke jaar in december lees ik een kerstverhaal, dit jaar las het prachtige kleine prentenboekje De ster van Bethlehem van Marcus Pfister. Het boekje staat vol met zilveren glinsterende sterretjes die de herders op het veld, de koningen uit het Oosten en de dieren uit het bos de weg naar Bethlehem wijzen. De sterren stelen de show in het boekje. Je wilt ze niet alleen bekijken maar ook tellen, voelen en natuurlijk volgen naar Bethlehem!
TLV: Passend bij dit verhaal maakte ik Jigal Krant’s bladerdeegtaartjes met frambozenspijs in de vorm van een ster. Mijn taartjes zagen er helaas wel wat minder aantrekkelijk uit als de mooie frisgekleurde roze taartjes uit het boek. Maar de smaak was heerlijk!
Kookles van Jigal Krant
Wordt vervolgd!
https://www.hebban.nl/spot/boeken-met-een-ster/nieuws/rondreis-israel-deel-2
https://www.hebban.nl/spot/boeken-met-een-ster/nieuws/tlv-jigal-krant-2
https://www.hebban.nl/spot/boeken-met-een-ster/nieuws/hier-is-alles-veilig-anneleen-van-offel
https://www.hebban.nl/spot/boeken-met-een-ster/nieuws/rondreis-israel-deel-2