Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Sara's walkabout

op 11 juni 2020 door

Boemerang

Het Coronavirus heeft onze vakantieplannen flink in de war geschopt. In plaats van een vakantie in het buitenland te vieren, gaan veel Nederlandse gezinnen nu gezellig naar een camping in eigen land. Dankzij uitgeverij Clavis en schrijfster Inez van Loon kunnen kinderen al lezend aan de Friese meren, Zeeuwse stranden en Veluwse bossen een prachtige reis door Australië maken!

Sara’s walkabout speelt zich af in de vijftiger jaren. De dertienjarige Sara emigreert met haar ouders en broertje naar Australië. Sara vindt het vreselijk om haar opa, oma, vriendinnen en vriendje te moeten verlaten. Na een lange bootreis komt het gezin in hun nieuwe land aan. Al snel wordt duidelijk dat het leven in Australië er minder belovend uitziet dan de emigratiefolders zouden doen geloven. Sara, die in Nederland omringd werd door vriendinnen, voelt zich eenzaam. Ze heeft niet alleen moeite om zich bij haar klasgenoten aan te sluiten, ook het strenge schoolsysteem bevalt haar zwaar. Omdat haar ouders lange dagen moeten werken, hebben ze geen oog voor Sara’s problemen. Gelukkig vindt Saar een lotgenoot, de Aboriginal jongen Otis.

Walkabout                                                                                                                                          

Bij de Aboriginals maken dertienjarige jongens een tocht van zes maanden door de wildernis. Ze moeten hun volk laten zien dat ze volwassen zijn. Een walkabout is ook een periode om over jezelf en je toekomst na te denken. Op een kwade dag lopen Sara en Otis samen weg van huis. Zullen de kinderen tot bezinning komen en net als een boemerang weer terugkeren naar huis?

Thema’s                                                                                                                                                         

Er komen veel interessante thema’s voorbij in het boek zoals verliefdheid vriendschap, emigratie, identiteit, pesten, school, inburgering en familiebanden. Zowel Saar als Otis missen hun ouders. Otis is als klein kind van zijn ouders gescheiden en groeit op in een pleeggezin. Hoewel zijn ouders mijlenver van hem vandaan zijn, zijn ze in zijn gedachten heel dichtbij. Sara’s vader is dichtbij, maar hij is voor het meisje onbereikbaar. Vader zit met zijn gedachten duizenden kilometers bij zijn kinderen vandaan.

Aboriginal lives matter                                                                                                   

Enkele belangrijke thema’s van het boek zijn rassenongelijkheid en discriminatie. Otis is een kind uit een gemengd huwelijk. Halfbloedkinderen werden op jonge leeftijd bij hun ouders weggehaald en kwamen in een tehuis of pleeggezin terecht, waar zij een strenge  Australische opvoeding kregen. De kinderen leefden tussen twee werelden; ze hoorden niet thuis bij de blanke Australische bevolking, maar ook niet bij de Aboriginals. De kinderen leerden niets van hun eigen geschiedenis en gewoontes en spraken zelfs hun eigen taal niet meer. Ze vervreemden van hun familie en volk. Otis werd door zijn pleegouders goed behandeld, maar op school werd de jongen vreselijk gepest.


Thea Beckmanprijs                                                                                                                           

Inez van Loon heeft meer historische kinderboeken geschreven.  Mijn zusje (over een Sinti meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog), Lara (gaat over een tsarenfamilie) en Anna’s grote reis (over de dochter van een koopvaardijkapitein). In 2018 won dit boek de Jonge Thea Beckmanprijs. Ook nu weer staat er een boek van Inez van loon op de Thea Beckmanshortlist; Mathilde, ik kom je halen (over kinderarbeid in Nederland). In september wordt het winnende boek bekend gemaakt. De boeken zijn een geweldige aanvulling op de geschiedenisles van school. Kinderen uit de bovenbouw (groep 7 en 8) die beweren dat geschiedenis maar saai is, kennen de boeken van Inez nog niet! De naoorlogse emigratie wordt in de lesboeken maar in een paar zinnen beschreven; als een piepklein feitje. Dankzij Inez weten de kinderen waarom de mensen vertrokken, hoe hun leven er in het beloofde land uitzag, hoe zij contact hielden met hun familie in Nederland, ze zich aanpasten in hun nieuwe thuisland en nog veel meer.

De boeken van Inez van Loon zien er altijd goed verzorgd uit. Net als bovenstaande boeken heeft ook dit boek weer een harde cover. Zo blijft het boek bij veelvuldig gebruik in de schoolbibliotheek er netjes uitzien. Het 220 bladzijden tellende boek bestaat uit 30 hoofdstukken die ieder een titel bevatten. Moeilijke woorden staan dikgedrukt en worden achter in het boek uitgelegd.

4f4a180f9e7423c91fcf1100f1b67a74.jpgBoemerang

De problemen die in het boek voorbij komen lijken op een boemerang, er zitten steeds twee kanten aan. Sara’s vader heeft tijdens de oorlog vreselijke dingen meegemaakt, die hij voor zijn gezin verzwegen heeft. Sara zit niet lekker in haar vel en kan er niet met haar ouders over praten. Hierdoor is de boemerang (het gezin) uit evenwicht geraakt. Ook de Australische bevolking is uit evenwicht. De oorspronkelijke bevolking werd gezien als tweederangsburgers waardoor vele van hen ontworteld raakten en in de problemen kwamen (drank en criminaliteit). Een boemerang (een land) kan alleen goed functioneren als beide vleugels even zwaar wegen! Dankzij dit prachtige verhaal van Inez van Loon zullen de kinderen beter begrijpen wat er op dit moment in de wereld aan de gang is. All lives matter!



Reacties op: Sara's walkabout

Gerelateerd

Over

Inez van Loon

Inez van Loon

Inez van Loon is een Nederlands jeugdboekenschrijfster. Haar bekendste verhalen ...