Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

SIMPEL - Yotam Ottolenghi

op 07 maart 2019 door

Een week lang simpel koken en bakken

Ik geef het eerlijk toe; ik ben een heel slecht kok. Als er meer dan vier pannen op mijn fornuis staan te pruttelen dan ben ik het overzicht al helemaal kwijt. Als ik nog geen opvliegers heb, dan krijg ik ze meteen. Wanneer ik me op een keertje aan iets moeilijks waag, ziet mijn keuken er uit of er een bom ontploft is. Wat moet ik dus met een kookboek van Ottolenghi? Hij is immers het toonbeeld van ingewikkelde recepten met een meterslange ingrediëntenlijst. Toch heb ik (net als half Nederland) een kookboek van Ottolenghi in mijn keuken staan. Wanneer ik de foto’s bij zijn recepten bekijk, krijg ik altijd spontaan trek.

De Postcodeloterij trakteerde onlangs al haar leden op een voorproefje van Ottolenghi’s kookboek SIMPEL. De salade, haverkoekjes, puree, linzen-en courgettesoep waren voor mij goed te maken. En wat net zo belangrijk is; het was allemaal nog lekker ook! Na wat geoefend te hebben met Koken met kanjers vond ik dat de tijd rijp was om me aan een echt kookboek van Ottolenghi te wagen.

617dad0ebb78f20ee0b154d3c745878d.jpgHet kookboek ziet er super overzichtelijk uit. De gekleurde stippen onder de naam van een gerecht geven verschillende definities van simpel aan, zie foto. Verder wordt elk recept voorafgegaan door een kort inleiding. Bijvoorbeeld waarom Yotam dit gerecht zo lekker vindt, waar het oorspronkelijk vandaan komt, waar het goed mee te combineren is of bij welke gelegenheid je het kunt eten. De ingrediëntenlijst en werkomschrijving zijn erg duidelijk. Wat ik wel jammer vind bij dit kookboek is dat er geen lijstje met kookgerei bij staat. Op veel pagina’s zou hier nog ruimte genoeg voor zijn. Bijvoorbeeld: bij het mixen van de ingrediënten voor de kwarktaart zaten mijn vingers aan elkaar gekleefd (van de Monchou) toen ik erachter kwam dat ik een pannetje nodig had om de chocolade te smelten…..

Maandag We hebben een hoveniersbedrijf en omdat het de hele ochtend geregend had, vond ik dat mijn collega’s wel een warm soepje tussen de middag verdiend hadden. De courgettesoep was echt super simpel om te maken. Helaas durfde niet iedereen het aan (wat een boer niet kent dat vreet hij niet….). Ik denk alleen niet dat de Nierstichting blij is met de twee theelepels zout in de soep! Ik heb ze achterwegen gelaten, de groentebouillon was pittig genoeg.

Dinsdag Opnieuw Hollands regenweer. Dus een linzensoep gemaakt. De smaak was heerlijk. Maar ook deze soep durfde niet iedereen te eten. Maar mijn vega-collega, met een maag zonder bodem, at de hele pan leeg.

1c0787421473b65f842cbae8bb42edc8.jpgWoensdag Mijn jongste dochter is gek op koekjes bakken en verslaaft aan Nutella, dus dat werd Nutellarolletjes bakken op woensdagmiddag. Helaas waren ze geen succes. Ze waren zo droog dat we ze echt weg moesten spoelen met een mok thee. Beste Yotam, wat hebben we verkeerd gedaan?

Donderdag De bloemkool met mosterd en kaas was zeer gslaagd. Ik heb verzwegen dat er mosterd in zat (lust manlief niet) en de chilipepers achterwegen gelaten (durfde het niet aan). Heerlijk met een ouderwetse bal gehakt en een gekookt aardappeltje.

Vrijdag Bij de inleiding van het recept van Gnocci alla Romana schreef yotam dat hij nog een kind tegen moet komen die hier niet van houdt. Nou beste Yotam ik had er hier vrijdag drie aan tafel zitten en nog een groot kind van 53! Het zag er heerlijk uit en de keuken rook ook erg lekker, maar de ‘meelballen met kaas’ liet iedereen staan.

Zaterdag Vandaag stond een broodje shoarma op het menu. Omdat er opeens twee pubers extra aan tafel verschenen, heb ik er een bakblik vol zoete-aardappelfrietjes bij gemaakt. Mijn man at liever twee shoarmabroodjes, patatten die er uit zien als wortel daar waagde hij zich niet aan.

Zondag Op zondag is iedereen thuis en eten we altijd wat lekkers bij de koffie. De kwarttaart met honing en yoghurt was een heel groot succes. De twee overgebleven punten waren de volgende dag spoorloos verdwenen uit de koelkast, dus dat was een goed teken. Maar waarom heet deze taart kwarktaart? Hij is gemaakt van yoghurt. Bij de ingrediënten staat 400 gram verse volle roomkaas vermeld. Ik had maar de helft in huis en dit was echt genoeg. Ik denk dat de taart als beton op je maag valt als je de dubbele hoeveelheid gebruikt.

Ondanks dat niet alles in de smaak viel, hoeft het kookboek van mijn kinderen niet verbannen te worden naar de zolder.  Hij krijgt zelfs een mooi plekje in de keukenkast.

https://www.hebban.nl/spot/boeken-met-een-ster/nieuws/heerlijke-recepten-om-te-delen-yotam-ottolenghi 



Reacties op: SIMPEL - Yotam Ottolenghi

Gerelateerd

Over

Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi is auteur en chef van de Ottolenghi Deli's en de restaurants NO...