Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Sterk als een leeuw - David Samwel

op 03 maart 2022 door

Schrijven als therapie

Enkele maanden geleden kwamen David Samwel en Thomas Olde Heuvelt gezellig buurten bij boekhandel Wagner om over Davids eerste boek te vertellen. Sterk als een leeuw is een aangrijpend verhaal over David's leven. Het boek kreeg als ondertitel mee Adoptie, anorexia en liefde: mijn zoektocht naar en gelukkig leven. David en Thomas waren erg open over hun leven en vertelden zo mooi dat het helemaal stil werd in de winkel. En dat gebeurt niet vaak in de altijd drukke en gezellige boekwinkel in Sassenheim!

Ondervoed

Vanaf de eerste bladzijde liet het verhaal van David me niet meer los. David schrijft hoe hij op 14 oktober 1994 te vondeling gelegd wordt op de trappen van de Wat Phra Mahathat-tempel in het Zuid-Thaise Nakhon Si Thammarat. Omdat hij ondervoed is, wordt hij naar het lokale ziekenhuis gebracht. Na wat aangesterkt te zijn, komt hij in het Orhan Home terecht. Zijn verzorgers geven hem de naam Singha; wat leeuw betekend in het Thai. In Nederland groeit David op in een gelukkig gezin. Al vanaf de basisschool is David geobsedeerd bezig met voeding. Hoe bizar is het dat hij door zijn ziekte, tijdens de pubertijd, opnieuw ondervoed raakt?

Leegte

Tijdens zijn ziekte voelde een lege maag goed. Een platte gladde buik was een beloning voor de strijd die David met zichzelf streed. Naarmate de jaren vorderde en David therapie volgde, voelde hij ook een andere leegte verschijnen. Naast een lege maag, voelde hij een leegte in zijn leven; David mistte een doel om voor te leven. Toen Thomas' literair agent Marianne Schönbach hem vroeg zijn levensverhaal op papier te zetten, kreeg David weer een gerichte dagbesteding. Het schrijven schonk hem plezier. Ook merkte hij dat hij dat zijn hersens voeding nodig hadden om te kunnen werken; zonder eten kwam er geen letter op papier. Beetje bij beetje kreeg David zijn leven weer op de rit. Natuurlijk is zijn ziekte niet weg, maar David gaat er gelukkig steeds beter mee om. Hopelijk weet hij andere anorexiapatiënten te bemoedigen met dit bijzondere boek en maakt hij de ziekte bespreekbaar.

2740f12e64412f055065ce309df18016.jpgLiefde

Wat hebben de ouders van David veel te verduren gehad en wat hebben ze veel gedaan om hun zoon te ondersteunen. In het dankwoord, achter in het boek, richt David zich zeer liefdevol tot zijn ouders. Ook de liefde van Thomas is oneindig groot. Kijk alleen maar naar die blik in zijn ogen op de foto boven mijn blog. De liefde tussen David en Thomas was nog maar pril toen Thomas geconfronteerd werd met David's ziekte. Ondanks dat hij ontzettend druk was met zijn eigen carrière kwam Davids welzijn steeds op de eerste plaats. Toen David vertelde dat Thomas zelfs eens een lezing van zijn grote idool Stephen King heeft laten schieten om samen met hem een romantisch tochtje op de ijsbaan te maken, werd mij duidelijk dat de liefde tussen horrorschrijver Thomas en David echt gruwelijk groot is.

Storytel

Toen ik enkele maanden geleden naar de lezing van David en Thomas ging en dit boek las, was ik (door verdrietige familieomstandigheden) niet in mijn hum om een recensie te schrijven. Omdat het boek en de fotos echt een plekje op mijn blog verdienen, heb ik het boek onlangs beluisterd op Storytel. Het boek wordt voorgelezen door Kevin Hassing. Een fijne, duidelijke en jonge stem die goed past bij de schrijver van het boek. De stem deed mij regelmatig terugdenken aan de lezing. Thomas, David en Willemien, van boekhandel Wagner, bedankt voor de mooie avond. Luisterfragment: https://www.storytel.com/nl/nl/books/sterk-als-een-leeuw-adoptie-anorexia-en-liefde-mijn-zoektocht-naar-een-gelukkig-leven-1479770 

23b298775c1fc1ac6b684422370ae35f.jpeg



Reacties op: Sterk als een leeuw - David Samwel

Gerelateerd

Over

Thomas Olde Heuvelt

Thomas Olde Heuvelt

Thomas Baudelet Olde Heuvelt (Nijmegen, 1983) is een Nederlandse auteur. Zijn we...