Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Plenty - Yotam Ottolenghi

op 02 januari 2020 door

Een week lang plenty groenten eten

Het was een leuke actie van de Librisboekhandel; een exclusieve uitgave van Yotam Ottolenghi’s boek Plenty. Sinterklaas en de Kerstman hadden een koopje (€15,- i.p.v. €30,-). De twee mannen hebben flink uitgedeeld, want het boek is inmiddels uitverkocht! Ook ik vond het boek onder de kerstboom. Was het een stille hint van mijn man? Ik moet nodig een paar kilo afvallen. Van mijn jongste dochter? Ze vindt dat we gezonder moeten eten. Of van mijn oudste dochter misschien? Er wordt hier thuis volgens haar veel te veel vlees gegeten. Wie het ook geweest is; ik ben blij met het boek en heb er een week lang uit gekookt.

In 2006 werd groenten-goeroe Ottolenghi gevraagd wekelijks een vegetarische column voor het weekendmagazine van de Guardian te schrijven. Zijn vele trouwe lezers knipten zijn recepten uit en vroegen hem na enige tijd of hij zijn recepten niet wilden bundelen tot een mooi boek. In 2010 verscheen dit boek Plenty. Hoewel Ottolenghi zelf geen vegetariër is, vind hij het wel belangrijk dat we bewuste keuzes in onze voeding leren maken.

f9d819a156ace3eeec45d010bc3c4925.jpg27 december De overvolle groentetaart                                            

De dagen na kerst wilde ik de koelkast leegeten. De groentetaart van Ottolenghi (blz. 84) hielp me hier prima bij. De overgebleven schaaltjes paprika, ui, cherrytomaten, zoete aardappel en champignons van het gourmetten gingen in plaats van naar de kippen, de taart van Ottolenghi in. Ik had alleen geen slagroom meer, dus ging er crème fraîche doorheen. Ik vond de bereiding wel een hele toestand, met al dat voorgaren in de oven van al die verschillende ingrediënten. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Gewoon alles even wokken? De taart was verder wel erg lekker en de restjes gourmetvleesjes smaakten ook nog best.

be344cbb9aafd39bb2a9b6709af63e5b.jpg28 december Tomatensoep 

Deze dag maakten we al het afbakstokbrood en de overgebleven kaasjes, salade en kruidenboter op. De tomatensoep (blz. 130) smaakte hier prima bij. Omdat ik de soep wat aan de flauwe kant vond, heb ik er twee bouillonblokjes bij gedaan. Ook heb de stafmixer er even opgezet. Ik vond de soep iets aan de grove kant. De soep was erg SIMPEL om te maken en zeker voor herhaling vatbaar. 

29 december Shakshuka (gebakken eitjes)                                                        

Omdat er ook nog twee partybroodjes over waren, een doos eieren, twee paprika’s en een kilo tomaten heb ik tussen de middag Shakshuka (blz. 87) gemaakt. Dit was eenvoudig om te maken, maar lastig om (zonder knoeien) op te eten.                                                            

30 december Frittata (bloemkool met een papje).                              

De bloemkool (blz. 96) viel goed in de smaak. Maar ik denk niet dat de 200 gram kaas en het bekertje crème fraîche erg bij mijn goede voornemens past. Ik vermoed dat mijn diëtiste, bij het zien van veel van de recepten uit dit boek, niet echt blij wordt..... Maar lekker zijn ze wel! Ik heb er zelf nog een pakje baconreepjes doorgedaan. We hebben de bloemkool gegeten met gebakken aardappelschijfjes en een cordon bleu. En toen was de koelkast eindelijk (even) leeg. Na een bezoekje aan de Digros stond hij weer stampvol voor de komende twee feestdagen.

31 december Tomaten gevuld met kruiden

Voordat we aan zouden vallen aan de appelflappen en oliebollen hebben we toch maar even wat vitamines naar binnen gewerk. We aten 's avonds een maaltijdsalade en gevulde tomaten (blz. 136). Helaas bleven de tomaten onaangeroerd op de borden liggen; ze zagen er niet echt appetijtelijk uit. De smaak was goed hoor, maar de kleur ontbrak aan het gerecht. 

b5504925885bee0180f3f1eb20cfb967.jpg1 januari Zoete-aardappelparten (zonder créme fraîche) 

Vandaag stond een lekker kipfiletje, doperwten en aardappelroosjes van Avico op het menu. De aardappeltjes waren echt het aller-allerlaatste wat over was van de kerst. Omdat er niet genoeg voor iedereen was, heb ik er een schaal met zoete-aardappelpartjes (blz. 26) bij gemaakt. Het sausje heb ik achterwege gelaten. We hebben de afgelopen dagen echt genoeg vettigheid gegeten. De kruiden die Ottolenghi adviseerde waren erg lekker, waardoor het sausje niet werd gemist.

2 januari Castelluccio-linzen met tomaten en gorgonzola

Tussen de middag hebben we lekkere verse bolletjes gegeten met ons overschot van oudejaarsavond; kruidenboter, plakjes worst, salades enz. Voor de broodnodige vitamines heb ik er een linzensalade (blz. 222) bij gemaakt. Daar kon mooi ons stuk gorgonzola in. De meningen over de salade waren verdeeld. Je eet toch geen Koude bonen (linzen)? Mij smaakte het wel! Ook dit recept was weer lekker SIMPEL.

Ik heb deze week heerlijk gegeten, maar nu heb ik me daar toch trek in boerenkool, hutspot en spruitjes! Ik ben een echte Hollander; ik wil weer lekker een aardappeltje kunnen prakken!

Koken uit het boekje van de Postcodeloterij:

https://www.hebban.nl/spot/boeken-met-een-ster/nieuws/heerlijke-recepten-om-te-delen-yotam-ottolenghi

Een week lang koken uit SIMPEL: 

https://www.hebban.nl/spot/boeken-met-een-ster/nieuws/simpel-yotam-ottolenghi





Reacties op: Plenty - Yotam Ottolenghi

Gerelateerd

Over

Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi is auteur en chef van de Ottolenghi Deli's en de restaurants NO...