Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

TLV - Jigal Krant

op 12 maart 2020 door

De smaak van Israël

Er komt dagelijks een mooie reclamespot op tv voorbij voor een zesdaagse reis naar Israël. Tijdens de korte vakantie bezoek je het moderne bruisende Tel Aviv en de oude stad Jeruzalem; de heilige stad van drie wereldgodsdiensten!

Wist je dat deze zonnige, culturele, hippe en culinaire reis ook in de boekhandel verkrijgbaar is? Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi schreven het boek Jeruzalem en Jigal Krant maakte TLV; twee fantastische kookboeken vol interessante verhalen, prachtige kleurenfoto’s en heerlijke recepten. Wanneer je de boeken doorbladert, wil je maar één ding en dat is al deze heerlijke Israëlische gerechten zien, proeven en ruiken.

5c1e6ffba4c815fb204d02ceba072c6a.jpgBij Libris Boekhandel van der Meer in Noordwijk wordt elke donderdagavond uit één van de vele populaire kookboeken gekookt. Afgelopen donderdag, 5 maart 2020, kookte Frank uit het boek TLV; een gezellige mix van jong en oud schoof deze avond bij hem aan.

We begonnen met een za’atar-omelet (blz 199) op een lekker knapperig pitabroodje. Een omeletje van geitenkaas, gehakte walnoten en za átar. Za’atar? Ja dat was wel even een dingetje. Want wat is dat nu eigenlijk? En waar koop je dat mysterieuze kruid? Omdat het volgens Jigal zo hoort hebben we dit broodje natuurlijk met onze jatten gegeten!

Hierna volgde de geroosterde paprika salade met geitenkaas en pijnboompitten (bla 247) en de Israëlische salade met hüttenkäse en za’atar (blz 252). Toen de schalen met salade op tafel kwamen wist één van mijn tafelgenoten het helemaal zeker; dit kookboek moest ze hebben! Ja, en alweer die za’atar…. Toen het kookboek de tafel rondging hebben we het magische kruid maar even opgezocht. Blz 27: De dure 100% pure za’atar, die in de supermarkt wordt verkocht onder auspiciën van sterrenchef Jonnie Boer, bevat van alles (tijm, marjolein, oregano, zout, basilicum) maar géén za’atar! Volgens Jigal is het echte kruid alleen in Israël verkrijgbaar. We zullen dus ook dit populaire stedentripje moeten boeken!

Stoofvlees met bataten (blz 223). Dit was wel eventjes wat anders dan onze oer-Hollandse runderlapjes. Heerlijk! En bataten? Dat bleken gewoon zoete aardappels te zijn.

Gekarameliseerde venkel en sinaasappel met arak en amandeltechina (204). Ik heb nooit geweten wat ik met een venkel aan moet, maar dit smaakte echt naar Meer.

Toen we dachten dat er echt niets meer bij kon en onze spijkerbroek al op de vreetstand stond, toverde Frank nog een taart met amandelen en limoncello (blz 220) tevoorschijn. Heerlijk!

1544a42eee045cf113984c6f32dd08c1.jpge302e6326cb33adbfb5d512a041f4fd2.jpgDankzij TLV hebben we ook enkele woordjes over de grens geleerd. Toda Frank voor de gezellige avond! En wil je Bewakasja een keertje voor ons uit Jeruzalem koken?

Wil je ook eens gezellig in de boekhandel komen eten? Klik hier om te zien uit welke kookboeken er de komende weken wordt kookt https://www.libris.nl/vandermeer/agenda-van-der-meerhet-cultuurcafe/

 

Heel Hebban kookt en bakt uit TLV https://www.hebban.nl/artikelen?filter=work=323744#indepth

De koosjere Hamvraag gaat op zoek naar Za'atar.

Elisabeth & Edith



Reacties op: TLV - Jigal Krant

Gerelateerd

Over

Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi is auteur en chef van de Ottolenghi Deli's en de restaurants NO...