Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Café de Walvis

op 26 september 2020 door

Lees mee met Moby Dick van Herman Melville

Jawel, wij gaan ons wagen aan de walvisvaart! Gedurende oktober zullen wij dit boek gaan lezen en met elkaar bespreken. Ik zal een aantal vragen tijdens het lezen stellen, maar natuurlijk mag je zelf ook vragen/opmerkingen aanroeren! Ik heb me voorgenomen om elke dag 20 bladzijden te lezen, dan is ie precies eind oktober uit. Maar lees gerust in je eigen tempo mee!

Ga je met ons mee op Walvisjacht?

Meelezers:

  • Merel
  • Tea
  • *wil2*
  • Maartje
  • Saskia
  • Lieke
  • Marjolein
  • Ineke
  • Ine
  • Hilly

Over Moby Dick

Moby Dick geldt als een van de onbetwiste hoogtepunten in de wereldliteratuur waarin de bezeten kapitein Achab een mythische strijd voert met Moby Dick, een witte walvis. Vanwege dat beest is hij ooit zijn been verloren en nu is de kapitein uit op wraak. Achab offert willens en wetens het welzijn van zijn schip en bemanning op aan zijn persoonlijke haat tegen Moby Dick, die voor hem het kwaad, de erfzonde en het demonische vertegenwoordigt. Hij is vastbesloten het beest te vinden en hij laat zich door niets of niemand tegenhouden om dat doel te behalen. De strijd tussen Achab en de witte walvis wordt als symbolische weergave gezien van het eeuwige conflict tussen de mens en zijn noodlot.

13be5d9e3a2f38f0570165145720de33.jpg

 

Discussiepunten

  1. Mijn boek begint met bladzijdes aan walviscitaten, is dat in jullie boek ook zo? Welk beeld van de walvis roepen deze citaten op? Is er een citaat dat er echt voor jullie uitspringt? (1/10/2020)
  2. In de eerste hoofdstukken komen met name twee personages naar voren: Ismael, de verteller, en Queequeg. Hierin zit meteen een tegenstelling, want Ismaël is christelijk (alleen zijn naam al: Ismaël is in de bijbel de zoon van Abraham en zijn naam betekent "God zal horen"), terwijl Queequeg heidens is.
    - welke rol speelt het geloof in dit verhaal?
    - wat vind je van deze twee personages? Wie spreekt je het meest aan en waarom? (5/10/2020)
  3. Hoe was/is het gesteld met jullie kennis van walvissen en de walvisjacht? Door dit boek heb ik eigenlijk voor het eerst aandacht voor een walvis/potvis en weet ik nu pas waarom ze op walvisjacht gingen. Thuis word ik door mijn oudste zo ongeveer uitgelachen dat ik dit niet wist. Maakt het voor de beleving van het boek veel uit als je die kennis al hebt? vraag van Marjolein (9/10/2020)
  4. Herman Melville Putte voor dit boek uit zijn eigen ervaringen als bemanningslid van de walvisvaarder de Acushnet. Dat hij er veel van weet, zien we denk ik allemaal wel terug in dit boek. Kennis van zaken hebben kan natuurlijk zowel positief als negatief uitwerken voor een boek. Vandaar mijn vraag: Hoe draagt dit voor jou bij aan je leeservaring? (13/10/2020)
  5. We zijn al even aan het varen en Achab is ten tonele verschenen. Het verhaal draait om het conflict met de walvis Moby Dick. Sommigen beschouwen Achab als krankzinnig - dat is hij wellicht ook - maar er zit natuurlijk meer achter zijn walvisjacht. Welke betekenis(sen) heeft dit conflict volgens jullie? (13/10/2020)
  6. Ik vraag me af of Moby Dick toentertijd een zelfde soort effect had als Jaws. Na de film werd er massaal op haaien gejaagd. Zoveel zelfs dat de haaienpopulatie drastisch uitgedund werd. En dat allemaal omdat haaien opeens als extreem gevaarlijk en eng werden gezien. Nou zal de walvisvaart niet in overdrive zijn geraakt door Moby Dick, maar zou het boek de publieke opinie over potvissen ook zo negatief beïnvloed hebben? vraag van Lieke (13/10/2020)
  7. Persoonlijk vind ik het best taai, zonder dit café weet ik niet of ik wel zo ver was gekomen! Maar af en toe word ik verrast door zinnen als:

    " Maar uit zucht naar die verre geheimnissen waarvan we dromen, of in een marteljacht op die duivelse schim die vroeg of laat alle mensen voor de geest zweeft; die over deze ronde wereld nagejaagde schimmen voeren ons hetzij in dorre doolhoven of laten ons halverwege overweldigd achter."

    Hebben jullie zinnen gemarkeerd/genoteerd die je mooi vond of er voor jou op een andere wijze uitsprongen? Ik ben benieuwd!
    (16/10/2020)
  8. Het leven op een schip is tegenwoordig niet zo gevaarlijk als toen, maar nog steeds zwaar volgens mij. Geeft dit boek meer inzicht in het leven op een schip in onze huidige tijd of denken jullie dat dat nu echt heel anders is? vraag van Marjolein (18/10/2020)
  9. ...


Reacties op: Café de Walvis

Gerelateerd