Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn leesgewoontes

op 24 mei 2020 door

Een paar dagen geleden zag ik het artikel Mijn leesgewoontes van Maartje voorbijkomen. Altijd leuk om dit soort vragen te beantwoorden en de antwoorden van anderen op deze vragen te lezen! Ook ik besloot mijn leesgewoontes eens onder de loep te nemen.

1. Heb je een speciale leesplek?

e107733c40e78de6a0207528b3d546b4.jpgJa, in mijn boekenkamer heb ik een heerlijk bankje om op te zitten lezen. Ik kan dan genieten van al mijn boekenkasten (handig als ik een nieuw boek moet uitzoeken!) en heb ook nog uitzicht op mijn tuin. Gek genoeg zit ik hier helemaal niet zo vaak.

Overdag zit ik toch vaker beneden, zodat mijn vogeltjes er ook uit kunnen en 's avonds zit ik vaak op zolder op de computerkamer, dan zie ik de wederhelft ook nog eens. En bij lekker weer kun je me in de tuin vinden. Met boek uiteraard!

2. Boekenlegger of gewoon een stukje papier?

Het fijnst vind ik boeken met een leeslintje, maar ja, die luxe kom ik maar zelden tegen. Als ik een boek met een papieren omslag heb, gebruik ik die vaak als boekenlegger. Verder heb ik massa's papieren boekenleggers, bijvoorbeeld van Hebban of van bookdepository. Papieren boekenleggers hebben geen lang leven in mijn huis. Meestal worden ze versnipperd door mijn vogels. Maar ja, beter de boekenlegger dan het boek ;)

3. Kun je zomaar ergens in het verhaal stoppen of moet je een bepaald aantal pagina's lezen of moet je een hoofdstuk uitlezen?

Ik probeer altijd wel een hoofdstuk uit te lezen, dat is wel zo fijn voor als ik het boek daarna weer oppak. Maar als dat niet lukt, dan stop ik gewoon ergens middenin.

4. Kun jij multitasken tijdens het lezen?

0197ce9adfb1108eb594d5d49a7041a7.jpgJa! Met luisterboeken ben ik standaard aan het multitasken, want ik luister graag tijdens het koken en autorijden. Echt alleen maar luisteren, dat doe ik alleen als ik vlak voor het slapen nog even een luisterboek opzet.

Daarnaast kun je me ook regelmatig achter mijn computer vinden met een boek. Ik doe dan een spel als prison architect of Dota underlords en dat is goed te combineren met lezen.

Maar ik besteed ook regelmatig tijd aan alleen lezen. Dan doe ik echt even niets anders. Standaard lees ik nog een stukje voor ik ga slapen. Daar komt geen multitasken aan te pas.

5. Lees je één boek tegelijk of liever meerdere?

Ik lees meerdere boeken tegelijk: één boek ligt op mijn nachtkastje om te lezen voor ik ga slapen, ik heb een standaard een luisterboek op mijn telefoon staan om tijdens het autorijden te kunnen luisteren en dan heb ik vaak nog een of meerdere boeken die ik overdag lees. Meestal ben ik dus in drie boeken tegelijk bezig, maar door alle corona-toestanden ben ik de laatste tijd wat onrustig. Dat merk ik ook terug aan mijn leesgewoontes, ik ben wat ongeduriger en heb meer boeken opengeslagen. Mijn record staat op in 9 boeken tegelijk lezen.

6. Eet of drink jij tijdens het lezen?

Er staat standaard wel een kop thee naast me. En af en toe iets eten komt ook wel voor.

7. Lees je overal of alleen thuis?

Ik lees vooral thuis, maar ook in de auto en de enkele keer dat ik in de trein zit neem ik ook een boek mee. Verder natuurlijk op vakantie. Dat is het wel zo'n beetje.

8. Lees je hardop of in stilte?

Altijd in stilte. Tenzij ik mijn nichtje voorlees natuurlijk, maar ja, dan lees ik het boek voor haar, niet voor mezelf (al vind ik sommige boeken stiekem zelf ook nog steeds heel leuk!)

9. Lees je wel eens vooruit of sla je wel eens stukken over?

Nee, dat doe ik eigenlijk nooit.

10. Breek jij de ruggen van boeken of laat je ze als nieuw?

Ik ben heel zuinig op mijn boeken. Toch kan ik soms niet voorkomen, zeker niet bij hele dikke paperbacks, dat de rug er na het lezen enigszins geschonden uitkomt. Daarom heb ik ook het liefst hardcovers, die blijven langer mooi.

11. Schrijf jij in je boeken?

Nee, nooit! De gruwel!

12. Hoe kies jij je nieuwe boek?

Recensieboeken en boeken voor leesclubs, al dan niet op Hebban, hebben voorrang. Daarna probeer ik af te wisselen tussen boeken die al tijden in mijn kast staan en nieuwe boeken die ik graag wil lezen (meestal omdat ik er iets leuks op Hebban heb gelezen). Uit mijn eigen kast kiezen gaat op gevoel: wat voor soort boek heb ik op dat moment zin in? Al probeer ik ook een beetje te kijken met welke boeken ik een subcategorie van de reading challenge kan afvinken :)



Reacties op: Mijn leesgewoontes