Eindverslag
Op 7 september krijgen 50 lezers een mail dat ze zijn ingeloot om te gaan buzzen met de debuutthriller Achter gesloten deuren van de Frans-Ierse B.A. Paris. Van het boek werden meer dan 500.000 exemplaren in Engeland verkocht en de vertaalrechten aan 26 landen. Een fantastisch debuut of een hype? Lees hier het oordeel van de 50 buzzers.
Echte liefde?
Iedereen kent wel een echtpaar als Jack en Grace: hij is knap en rijk, zij is charmant en elegant. Mensen om jaloers op te zijn, als je ze niet aardig zou vinden. Je zou Grace beter willen leren kennen. Maar dat is moeilijk, want Grace en Jack zijn altijd samen. Sommigen zouden dit ware liefde noemen. Anderen zouden zich misschien afvragen waarom Grace nooit de telefoon opneemt. Ze spreekt van alles af met kennissen, maar zegt ook altijd weer af. Het perfecte huwelijk of de perfecte leugen?
Leeservaringen
Over één ding zijn de meeste leesclub lezers het al vrij snel met elkaar eens: de snelheid waarmee Achter gesloten deuren gelezen kan worden. Karin meldt al vroeg dat ze het in één ruk heeft uitgelezen, terwijl ze eigenlijk alleen van plan was om een beginnetje te maken. Dat komt volgens Wemmie vooral doordat ze zo benieuwd is hoe het zal aflopen. Inge snauwt zelfs naar haar man wanneer hij de koffie komt brengen omdat ze eigenlijk liever niet gestoord wil worden. Dat het boek snel uit is komt niet alleen door het boeiende onderwerp, maar vooral ook door de schrijfstijl.Vlot leesvoer volgens Kees, Karin noemt het filmisch en beeldend, Moon vindt het levensecht en een snelle leesbeurt aldus Guy.
Wat ook snel duidelijk wordt in de leesclub is het verschil in beleving tussen de mannen en de vrouwen. Is Achter gesloten deuren dan een echte vrouwenthriller? Marieke en Guy vinden van wel en ook Francine zit al snel helemaal gevangen in de huid van Grace, wellicht omdat ze een vrouw is denkt ze. Kees ervaart het verhaal af en toe als chicklit-achtig en is geneigd het te typeren als een psychologische vrouwenthriller. Maar iedereen vindt daar niets mis mee, die boeken horen er ook te zijn.
Echte thriller?
En hoe zit het met de spanning? Ook daar zijn de meningen aardig over verdeeld. Volgens Greet is er het hele boek door spanning aanwezig, al dan niet onderhuids, doordat het verhaal continue verspringt tussen het heden en het verleden. Ook Joyce vindt dat deze manier van vertellen diepgang en spanning aan het verhaal geeft. Kees meent dat door de flashbacks juist alle spanning uit het verhaal wordt gehaald en gebeurtenissen voorspelbaar worden. Echte spanning zit er niet in, aldus Inge en ook Me03 mist de echte “thrillerspanning”. De geloofwaardigheid is bij sommige deelnemers ook een punt van aandacht. Volgens Guy wordt de spanning naar de ontknoping toe dan wel iets opgevoerd, maar is deze tegelijkertijd ook voorspelbaar en ongeloofwaardig. Ook Francine vindt het einde erg voorspelbaar en gezien de opbouw van het verhaal kan dat volgens haar ook bijna niet anders. Wemmie vindt de climax wat vergezocht maar maakt daar niet zo’n punt van. Ann maakt de vergelijking met de situatie van Natascha Kampusch en heeft geen enkel probleem met de geloofwaardigheid.
Eindoordeel
Uiteindelijk wordt Achter gesloten deuren beoordeeld door de deelnemers. Er zijn evenveel 5 als 2 sterren gegeven aan het boek, het overgrote deel van de lezers deelt echter 4 sterren uit. Daarmee komt Achter gesloten deuren uit op een gemiddelde van ruim 3,5 ster.