Eindverslag leesclub Daar waar de rivierkreeften zingen - Delia Owens
Een deel van de druk buzzende deelnemers aan deze Hebban Leesclub lazen de afgelopen weken het e-book van ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’, het bestverkopende boek uit 2019 in Amerika! Waar de rivierkreeften zingen' is het bijzondere debuut van een 70-jarige gepensioneerd wildlife biologe. Velen van ons hadden nog niet eerder van dit boek gehoord. Hoe kon het dan zo goed verkopen in The States? En is dat terecht? Nieuwsgierig naar het eindoordeel?
HET BOEK
Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Om zichzelf te onderhouden ruilt ze vis, en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich er thuis, beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.
LEESCLUB
VERWACHTINGEN
Met 50 deelnemers aan de buzz zijn er natuurlijk ook 50 verschillende motivaties om deel te nemen. Ikbenhet Diana gaf heel mooi aan: Een romandebuut op 70 jarige leeftijd en dan miljoenen verkopen? Ik was getriggerd!
Wanneer we het boek 5* zouden geven? Magalie Bonnet: Vijf sterren kan ik geven wanneer een boek mij helemaal meetrekt in het verhaal. Het soort boek dat ik niet kan wegleggen en waarvoor ik zelfs mijn slaap zou laten. Het soort boek waarbij je intens triest kan worden omdat het uit is.
Velen van ons hadden nog niet van het boek gehoord voordat het op Hebban voorbij kwam. Sommigen hadden de titels wel voorbij zien komen. Chrisdeweerd: Ik had nog niet eerder van het boek gehoord en het ook niet op de tafel zien liggen bij de boekhandel. Vreemd eigenlijk.
COVER
We vroegen ons af of de cover wellicht geïnspireerd was door een ander boek. Tea: De cover doet me denken aan die van Kongokorset van Herlinde Leyssens, de kleur en de profielafbeelding. Ik zie ongerepte natuur, combinatie mens -natuur, veel groen...
Zouden we het boek oppakken als we het zien liggen in de boekhandel? FloorCr: Ik pak een boek heel snel op als de cover mij aantrekt. Zo ook dan bij dit boek. Ik vind de cover echt heel mooi en spreekt compleet aan bij de stijl waar ik van hou. Toch heeft de tekst op de achterflap wel veel invloed bij mij. Als het verhaal mij niet aanspreekt dan zal ik het boek toch laten liggen, ook al is de kaft nog zo mooi. De tekst op de achterflap van het boek heeft mij toch erg getrokken en ik zou eigenlijk graag nog een fysiek kopie van dit boek willen hebben.
PERSONAGES
In ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ komen niet veel personages voor. Op mijn vraag wat de top 3 personages van de lezers was, kwam vaak dezelfde top 3. Iboya Moor: 1) Kya. Wat een persoonlijkheid! Ondernemend en ondanks haar verdriet toch in staat om een weg te vinden om voor zichzelf te zorgen. 2) Jumping en Mabel. Als deze 2 er niet geweest zouden zijn, dan weet ik niet hoe Kya zich had moeten redden, al is het een ondernemend meisje en had ze er wel iets op gevonden. Maar deze mensen zijn lief en zorgzaam, ondanks alle vooroordelen die de rest van het dorp heeft. 3)Tate. Bijzondere jongen. Hij zorgt al voor Kya bezig , terwijl hij zelf amper een jongen is en Kya een kleutertje.
Het boek draait toch wel om Kya, een bijzondere meid. Ik was benieuwd hoe ze omschreven zou worden. Joketje: natuurliefhebber, gedetailleerd, meerbegaafd, gekwetst, doorzetter.
Zoals de achterflap al verraad, komen er twee jongens voor in het boek. Guido Goedgezelschap beschrijft heel raak hoe hij dit heeft ervaren: Vaststelling: de beide jongens raken verliefd op Kya.
Tate is een jeugdvriend die Kya ziet opgroeien van meisje tot vrouw ( letterlijk ). Hun gezamenlijke interesse brengt hen vaak samen in het moeras. Een prille liefde ontwaakt, maar Tate twijfelt of hij de manier van leven van Kya wel aankan. Net als iedereen laat hij haar in de steek. Dat was als lezer een negatief, onverwacht moment.
Maar ondanks alle kansen die Tate ooit had vergeet hij Kya niet. Zijn eerste liefde blijkt de sterkste te zijn en hij kan Kya terug voor hem winnen: oprechte liefde, onvoorwaardelijk.
Chase is een flierefluiter: hij is knap, rijk en een gevierd sportman. Hij heeft aan elke vinger minstens tien meisjes. Zijn intenties met Kya zijn louter seksueel gericht, zijn beloftes spatten als luchtballon uit elkaar: hij is een leugenaar en een bedrieger. Het is een personage waar je koude rillingen van krijgt, vooral op het moment dat hij Kya ongemerkt benadert. Chase is een bedorven, verdorven rijkeluiskindje: hij denkt dat hij alles wat zijn pad kruist en wat zijn hart verlangt kan bezitten, tot zijn eigendom kan maken, ...
Wij mensen geven graag goede raad. Welke goede raad zouden we aan Kya willen geven? AvSW: Je bent niet alleen, er zijn mensen die oprecht met jou begaan zijn. Zoals bijvoorbeeld mevrouw Culpepper. Vertrouw haar maar, blijf op school en je zal zien dat er een nieuwe wereld voor je opengaat.
OPBOUW
In dit boek zat een plattegrondje in het begin. Carin: De plattegrond heb ik halverwege nog een keer erbij gehaald. En toen, voor de zekerheid een foto ervan gemaakt. Altijd handig. Een goede tip bij het lezen van een e-book die wordt opgepikt door medelezers.
Dit boek had niet alleen een plattegrond, en ook een proloog! Wil Veltkamp: Het eerste deel van de proloog geeft eigen de sfeer van het moeras weer en het laatste stuk gaat over een sterfgeval. Beiden komen daarna uitgebreid aan bod in het boek. Dat vind ik wel mooi dat dit zo verweven is in het verhaal. Ik heb er niet echt weer aan teruggedacht tijdens het lezen.
Hoe is de opbouw ervaren? Evelien Walravens: De proloog in 1969 is de start van de rode draad. Vervolgens keren we terug naar 1952 waarin de zesjarige Kya in de steek gelaten wordt door haar familie. Zo wisselt het verhaal zich steeds af tussen 1969 en het jaar waarin Kya zich bevindt. Uiteindelijk komt alles samen naarmate de jaren vorderen.
GELOOFWAARDIGHEID
Hoe geloofwaardig komt je favoriete personage op je over en beschrijf een fragment. Een vraag waar Wendy een antwoord op gaf waar veel deelnemers zich in konden vinden. Sommigen hadden precies dat stukje gearceerd! Wendy: Ik vind het personage Kya wel geloofwaardig overkomen, ik denk dat we ze ook in de tijdsgeest moeten plaatsen en dan ja...ik heb heel veel favoriete fragmenten:
"Tot ten slotte, op een ongedefinieerd moment, haar verdriet wegsijpelde als water in zand. Hij zat er nog, maar diep. Kya legde haar hand op de ademende natte aarde en het moeras werd haar moeder". blz. 42
Prachtig, in dit bijzondere verhaal krijgt de natuur niet enkel een plaats als ruimte, maar ook emoties uit te drukken en dit vind ik zo uniek.
SCHRIJFSTIJL
Barisca: De schrijfstijl is mooi en verhalend. De auteur is bioloog. Dat is terug te merken in het verhaal.
Hoe wordt het taalgebruik ervaren? Overeenkomstig met de jaren waarin het verhaal zich afspeelt en de omgeving? Ger van der Pluijm: Hoewel ik de jaren 50, maar vooral de jaren 60 redelijk bewust heb meegemaakt (ik ben van 54) kan ik niet zeggen dat die een speciaal kenmerk heeft, buiten het hippie taalgebruik rondom de jaren 67/68. Dat kom ik in ieder geval niet tegen in dit boek.
Alle hoofdstukken hadden een titel. Bijvoorbeeld Ma of De drempel over of De vuurvlieg. Tinetee: De titel gaf weer wat er in het hoofdstuk voorkwam, maar dat viel vooral achteraf op zijn plaats
Saskia Jacobs-Labree weet de schrijfstijl van Owens mooi te typeren: Beeldend en gedetailleerde natuurbeschrijvingen , buitengewoon goed in het omschrijven van teerheid. Intermenselijke relaties vind ik moeilijker. Het ligt aan Kya die daar op een wolk doorheen zweeft omdat ze niet goed kan communiceren.
VERWACHTINGEN UITGEKOMEN?
Daar lijkt het wel op. Boven verwachting zelfs omdat velen van ons er niet van hadden gehoord nog. Monique: Het boek leest vlot en is heel beeldend geschreven. Kan mij wel voorstellen dat het goed verkocht is. Afgezien van het feit dat een beroemdheid zeker een extra boost kan geven om een boek te gaan lezen. Voor mijzelf was het de mysterieuze titel!
BEOORDELING
De meeste lezers zijn zeer enthousiast over ‘Daar waar de rivierkreeften zingen'. Gemiddeld 4,45 *****! Een aanrader dus! Het is het debuut van Delia Owens en het smaakt naar meer! Er is nu een film in de maak, zo dat Francisca den Otter mooi gespot op de Instagram van Delia Owens. Velen van ons gaan de film zeker kijken, al is Wendy bang dat de film het niet gaat halen van het boek.
Eén manier om er achter te komen..!
Dank voor de fijne, leuke, enthousiaste, gezellige deelname! Wie weet komen we elkaar vaker in een leesclub.
Groetjes,
Eveline