Je recensie (tijd voor Buzz #4)
Eindverslag Dagboek uit de rivier - Frederik Baas
OVER HET BOEK
Dagboek uit de rivier is het thrillerdebuut van Frederik Baas (pseudoniem van Jan van Mersbergen). In het boek krijgt de ik-figuur geen naam maar speelt hij wel de belangrijkste rol in het boek. Hij is (of liever gezegd: was) een succesvol auteur. Zijn debuut werd lovend ontvangen en verkocht goed, maar inmiddels zijn we vier jaar verder en is er nog geen sprake van een vervolg. Zijn uitgever, Robbert, gaat met zijn nieuwe vriendin Barbara en haar zoontje bij hem op bezoek, deels vakantie maar ook om te kijken hoe het vordert met boek 2.
Om Barbara's zoon bezig te houden tijdens het bezoek, verzint zij een spel dat is gebaseerd op de verdwijning van een meisje uit de streek – maar is het wel een spel? Het begint met blaadjes papier als uit een dagboek die hij vindt in de rivier......
DE LEESCLUB
Met 100 buzzers is er ruim aandacht besteed aan dit boek. Een flink aantal heeft, naast de nodige buzzmomenten, ook gereageerd op de discussievragen. Een paar onderwerpen worden hieronder uitgebreider besproken.
DE PERSONAGES
Praktisch alle buzzers zijn het er over eens: Barbara is de sympathiekste persoon, de liefdevolle moeder die er alles aan doet om haar zoontje een fijne vakantieweek te bezorgen en de vrouw die hard bezig is om zichzelf uit een diep dal te trekken.
De ik-figuur is mysterieus en wekt door zijn gedrag steeds minder sympathie op, hoewel men hem wel interessant vindt. Staat hij model voor de auteur, is de vraag?
HOOFDTHEMA
Hoewel niet iedereen een thema zoekt in een thriller, worden de volgende thema's veelvuldig genoemd: verlies, relaties (in allerlei vormen) en de oerkracht van een moeder.
WAT VINDEN DE BUZZERS VAN HET VERHAAL
De schrijfstijl van het boek wordt gekarakteriseerd als eenvoudig, met korte, heldere zinnen. Daarbij past een rustige opbouw van het verhaal totdat, zoals Evelien Walravens het noemt: eerst een beetje kabbelend over koetjes en kalfjes, dan ineens een soort ontdekking die uiteindelijk naar de waarheid leidt.
Het meest opvallende is dat het boek vanuit het perspectief van de verteller (de ik-figuur) wordt verteld, terwijl de lezer van hem het minst te weten komt. Daarnaast is ook de plotwending op het eind zeer verrassend – maar wel tot grote tevredenheid van de lezers. Toch raakt het boek de meesten niet of nauwelijks, of zoals Wordbondage het noemt: Geraakt niet, verrast misschien dan weer wel.
En op de vraag of er een boodschap in het verhaal zit is de door praktisch iedereen gedeelde mening: nee. Maar dat is ook niet direct wat de lezers zoeken in een thriller. De conclusie van Guido Goedgezelschap hierbij is: Het is een vlotlezend boek in een eenvoudige stijl, en met een goede, verrassingsvolle plot. Een boek om te lezen, zonder al te veel nadenken.
Afgaand op de cover verwachtten de lezers een spannend boek. Die verwachting is niet uitgekomen maar toch is men over het algemeen wel positief: prettig leesbaar, roman met een spannend tintje, vermakelijk, goede elementen en verrassende wendingen – zijn zo een paar reacties.
EN VERDER
Tijdens de leesclub was er gelegenheid om vragen te stellen aan Jan van Mersbergen oftewel Frederik Baas. Daar is goed gebruik van gemaakt. Dank aan de auteur om ons als lezers meer inzicht in personages en plot te geven!
Alle discussievragen en reacties en de vragen aan en antwoorden van de auteur vind je in de verschillende topics van deze leesclub.
De recensies vind je op de boekpagina.