Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Verslag Buzz De macht van K. Een geslaagd thriller debuut

op 04 maart 2020 door

Wat werden we als Hebbanners verrast met de Hebban Buzz actie van De macht van K. Vijftig ebooks voor vijftig lezers die nieuwsgierig waren naar het thrillerdebuut van Jens Vern, het alter ego van Hebban chef Sander Verheijen.

Hoe spannend moet het voor hem zijn geweest om zijn debuut thriller los te gooien onder vijftig gebruikers van Hebban, die ongezouten hun mening mochten geven in de discussie die bij de buzzactie hoorde en die vier keer een update zouden plaatsen op social media. En zo stond de #hebbanbuzz op Instagram, Twitter en Facebook de afgelopen weken in het teken van van De macht van K. 

De Leesclub

Bij een buzz leesclub is het altijd afwachten voor de coördinator of de lezers ook de weg naar de discussie weten te vinden. De discussie is optioneel, maar de moeite waard. Want het is erg leuk om  met medelezers over het boek te praten. De lezer kwamen en de vragen werden gesteld. Was het spannend genoeg? Was de proloog uitnodigend? Waren de personages realistisch? En was het allemaal te begrijpen? Het zijn slechts een paar onderwerpen die in de discussie ter sprake kwamen.

De eerste indruk

De titel De macht van K. doet gelijk associaties oproepen aan  De macht van meneer Miller van Charles den Tex. En het verhaal zelf krijgt een vergelijk met John Grishams legal thriller Advocaat van de duivel. Ook Dave Eggers De cirkel wordt genoemd. Maar De macht van K. mag dan raakpunten hebben met deze boeken, het is toch echt een op zichzelf staanden, vernieuwende en actuele thriller over databeheer en datamisbruik.

Cover en titel

We starten met het bespreken van de cover en de titel en deze vallen bij de lezers in de smaak. De woorden duister, donker en mysterieus worden vaak genoemd. En al lezende blijken zowel de cover als de titel zeer passend bij het verhaal.

Lizzie:
Een mysterieuze cover. Dit is een cover die mij in de boekhandel lokt om het boek op te nemen en de achterflaptekst te bekijken. Ook door het zinnetje op de cover, het trekt mij enorm aan.

Harriet:
De titel drukt precies uit waar het boek over gaat, namelijk de macht van K. wat die macht veroorzaakt en de strijd daar tegen

Het lezen

Het boek start met een proloog, om daarna een stap terug in de tijd te gaan. Dat spelen met tijd komt nog een paar keer terug en zo blijkt het boek zorgvuldig te zijn opgebouwd, met een introductie van de personages, technische uitleg van databeheer en daarna de gebeurtenissen rondom de hoofdpersonages Tim, Emily en Jeff. Voor de ene lezer is alles duidelijk, de andere lezer struikelt even over de technische details. Ook qua leesbeleving zijn er verschillen, de ene vind de rustige opbouw wel fijn en voor de ander is het begin niet spannend genoeg. De spanning zelf volgt wel, als is het wat verderop in het boek en de ontknoping wordt door alle lezers positief ervaren. Ook de personages worden deels omarmd en andere verguisd, het is zoals het moet zijn.

Anne:
De proloog zorgt er wel voor dat de lezer meteen op scherp staat en meteen het verhaal ingezogen wordt, dus dat is zeker een mooi begin!

Carin:
De opbouw zat goed in elkaar. Van het heden naar het verleden en vervolgens weer naar het heden. De spanning zit er dan al in. Omdat je dan in het verleden leest en weet dat er iets gaat gebeuren waardoor Tim zal vluchten.

Guido:
Jens heeft voldoende ruimte uitgetrokken om zijn personages te situeren en te typeren. Natuurlijk komen Tim en Emily wat dat betreft het best uit de verf. De andere personages blijven misschien wat vager omdat ze niet zó nadrukkelijk een prominente plaats opeisen in het verhaal.

Angèle:
Die technische gegevens zijn wellicht nodig. Maar als typisch talenmens probeerde ik het goed te lezen zonder me al te druk te maken over of ik het nou wel of niet snapte, het gaat tenslotte om de essentie dat ermee gerommeld ging worden.

Karin:
De technische uitleg deed me af en toe duizelen, maar was zo duidelijk omschreven dat het niet stoorde. Uiteindelijk gaat het om het begrip. 

Kimberly:
De spanning werd zeker goed opgebouwd. Al vanaf het begin is de spanning aanwezig en zeker hoe verder je in het verhaal van Tim en Jeff komt, hoe meer spanning je voelt. Je merkt gewoon dat je aan het opbouwen bent naar iets belangrijks.

Aukje:
Voor mijn gevoel duurde de opbouw net iets te lang. Ik had op een gegeven moment zoiets van... gaat er nog iets gebeuren.

Brigitte:
Het boek vond ik spannend om te lezen. Spanning werd goed opgebouwd. Er zaten schrikachtige stukken tussen die ik niet verwachtte, wat super is.

Evelien:
De ontknoping? Die kwam een beetje abrupt om vervolgens nog een beetje te lang te worden uitgelegd.

Eveline:
Machtig! Genoot ik van. Was benieuwd of het allemaal zou lukken. De toegift met Justin op de woonboot mocht er ook zijn.

Databeheer

Naast de logische vragen over opbouw, personages en spanning, namen we ook het thema databeheer onder de loep. In hoeverre zijn de Buzz lezers zich bewust van de gevaren van databeheer en zijn ze er nu anders over gaan denken? Het blijkt dat de meeste lezers toch wel bewust zijn van gevaren van internet en het verspreiden van eigen gegevens online, maar toch maakt het lezen van dit boek ze wel weer even alert.

Atse:
In de huidige tijdsgeest waarin het delen op sociale media net zoiets als het dagelijks eten schuilt een gevaar. Het Cambridge Analytica schandaal uit 2018 staat nog vers in het geheugen waarbij Facebook (waartoe Whatsapp en Instagram ook behoort) het niet zo nauw namen met het vertrouwelijk behandelen van gegevens van de gebruikers. Daarnaast moet je je bedenken dat Google een heleboel 'gratis' diensten aanbieden. Maar hoe gratis is dit nou? Data is geld waard en bedrijven zoals Google en Facebook weten dit dondersgoed en maken daar gebruik van.

Evelien:
Ik ben niet anders gaan denken. Ik dacht er al over na, dat is nu niet veel meer geworden, maar het drukt je wel weer even met de neus op de feiten. En hoewel dit een fictief verhaal is, het zou best eens realiteit kunnen worden. Mensen moet echt ophouden zo naïef er over te doen!

Verwachtingen

We praten nog over de setting, de keuze voor de landen Amerika, IJsland en Nederland en sluiten daarna af met het terugkijken naar de verwachting vooraf. Zijn de verwachtingen die men had uitgekomen?

Er waren hoge verwachtingen, geen speciale verwachtingen en verwachtingen in de zin van een spannende thriller. En dan blijkt uit de antwoorden dat men aangenaam verrast is door het boek en dat de leeservaring regelmatig boven verwachting was.

Evelien:
Ik had niet echt speciale verwachtingen. Ik was wel, net als Jens zelf, benieuwd of hij een thriller zou kunnen schrijven. Het antwoord daarop is volmondig: Ja!

Guido:
De hoge verwachtingen zijn ingelost. Ik wil hier benadrukken dat Jens hier een geslaagd debuut heeft neergezet. Alles is aanwezig: een actueel onderwerp, verdachte overlijdens, mysterieuze verdwijningen, romantiek, ...

Lizzie:
Meer of uitgekomen! Vond dit echt een goed boek!

Tot slot De macht van K in maximaal 10 woorden

Brigitte:
Spannende thriller, gedetailleerde beschrijvingen, goed plot, hedendaags onderwerp, echte aanrader
Eveline:
Actuele, goede en vlot geschreven thriller van Nederlandse bodem
Marina:
Fantastisch thrillerdebuut
Annemieke:
Snelvertellende thriller met actueel verhaal dat laat zien wat kan
Karin:
Vlot lezende, spannende thriller, actueel onderwerp, goed plot, aanrader
Angèle:
Goede thriller met een actueel onderwerp!
Carin:
Spannende thriller, actueel thema, vlot geschreven, fijne personages
Evelien:
In deze realistische cybertechno-thriller is niets wat het lijkt
Guido:
Vlot geschreven, goed plot, fictie is realistisch omkaderd, sterke personages
Atse:
Een spannende data thriller met invloeden van Cambridge analytica
Lizzie:
Realistisch, doet je met de neus op de feiten drukken
Renate:
Spannende thriller die je laat nadenken
Aukje:
Een goede thriller met een actueel thema
Marieke
Een originele, spannende en actuele thriller met sterke personages

Conclusie

Jens Vern kan even ontspannen achterover leunen, zijn debuut is zeer goed ontvangen, de lezers zijn verrast en de verwachtingen zijn regelmatig overtroffen. De sterren bewijzen dat Nederland en België er met Jens Vern een nieuwe thrillerauteur bij hebben. En leuk nieuws: Een contract voor een tweede thriller is al getekend.

De macht van K. is een geslaagde thriller en de buzz leesclub was evenzo geslaagd. Alle recensies zijn geplaatst en met een sterren verdeling van 10 x vijf sterren, 33 x vier sterren en 8 x drie sterren is deze Buzz leesclub afgesloten met een gemiddelde van 4 sterren voor De macht van K.

 

 



Reacties op: Verslag Buzz De macht van K. Een geslaagd thriller debuut

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jens Vern

Jens Vern

Jens Vern is het pseudoniem van Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen. Zij...

Sander Verheijen

Sander Verheijen

Sander Verheijen (1974) is general manager en hoofdredacteur van Hebban.nl...