De vegetarische slager van Jeroen Siebelink
Hoe ontwikkelde een boer, slager en vleesliefhebber een passie voor vegetarisch vlees? Als de man achter het bedrijf De Vegetarische Slager is Jaap Korteweg een wandelende contradictie, en dat was een onderwerp dat onderzoeksjournalist Jeroen Siebelink niet kon weerstaan.
Jeroen Siebelink (1968) is de auteur van tal van non-fictieboeken, zoals De oversteek, Vaders & zonen en Het wereldschokkende en onweerstaanbaar lekkere verhaal van Tony's Chocolonely. De onderzoeksjournalist heeft ook een roman op zijn naam staan, Pels, dat in 2019 verscheen. In maart verscheen zijn nieuwste boek, een diepe duik in een wereld zonder dierlijk vlees, De vegetarische slager, over het bedrijf van Jaap Korteweg. Het onderwerp komt voor Siebelink niet uit de lucht vallen:
'Voor Pels, mijn roman over een dierenbevrijder die rond de eeuwwisseling ‘s nachts de kooien van pelsdieren openzet, sprak ik met dierenbevrijders van toen en nu,' - Sieblink in het NRC
Daar is duidelijk wat achter gaan zitten, zoals hij zelf ook vertelt. Inmiddels is Siebelink al twintig jaar vegetariër en sinds een handvol jaar ook veganist. Tijdens het onderzoek voor zijn roman ging hij langs bij een nertsenfokkerij en werd geconfronteerd met zichzelf: 'Maar ik dacht: wat hebben deze dieren aan mijn medelijden? Aan iemand die een boek schrijft? [...] Een boek over jongens die het doen. Bevrijders. Radicale dierenactivisten. Geen demonstranten, geen petitieondertekenaars. Geen toetsenbordactivisten zoals ik, maar helden.'
De Vegetarische Slager
Eén van die helden lijkt hij gevonden te hebben in zijn volgende onderwerp: Jaap Korteweg, de man achter De Vegetarische Slager. Korteweg is een 9e generatie boer, niet iemand van wie je verwacht dat hij vegetariër zou zijn, laat staan een bedrijf voor niet-dierlijk vlees opstart. Tijdens de varkenspest en gekke-koeienziekte werd Korteweg gevraagd of zijn koelhuizen gebruikt mochten worden als opslagplek voor de tienduizenden kadavers. Daarna begon hij de weg naar een vegetarische levensstijl, maar miste de smaak van vlees ontzettend. Het kostte hem drie jaar om het perfecte plantaardige vleesch te vinden dat de bite, structuur en smaak kon vervangen.
Het boek
Ontmoet Jaap Korteweg, een boer uit het Brabantse Zevenbergen: nuchter, ambitieus en eigenwijs. Iemand die blind is voor beren op de weg, maar kansen scherp ziet. Een eenvoudige man met een niet zo eenvoudige droom: mensen vegetarisch vlees laten eten. Lékker vlees: kip, gehaktballen, shoarma, rookworst – alles waar hij zelf als vleesliefhebber zo van houdt, maar dan zonder dat er een dier aan te pas komt.
Schrijver en onderzoeksjournalist Jeroen Siebelink neemt de lezer mee op het onvergetelijke avontuur van een groepje pioniers dat zich, gesterkt door de missie van Jaap, elke dag inzet voor een wereld zonder dierlijk vlees. Met dit geweldige boek deel je die droom, de tactiek, de keukengeheimen, de mislukkingen, de strijd, het doorzettingsvermogen en de uiteindelijke doorbraak van De Vegetarische Slager op weg naar het realiseren van de grote ambitie: de grootste slager ter wereld worden.
Leesfragment
Ben jij intussen ook nieuwsgierig geworden naar het boek? Lees alvast een sneak preview over dit inspirerende bedrijf:
Lees de eerste bladzijden van De vegetarische slager