Eindverslag Gwendy's Knoppenkist
Gwendy's Knoppenkist
Gwendy's Knoppenkist is het resultaat van een samenwerking tussen Stephen King en Richard Chizmar. Met maar liefst honderd man lazen we de e-book voor deze buzzactie en werden we ondergedompelt in een wereld die erg lijkt op de onze met uitzondering van een zekere man met een bolhoedje en een mysterieuze knoppenkist waarmee je met één druk op een knop catastrofale gevolgen in gang kan zetten. Wat vonden de deelnemers van deze novelle?
Samenvatting
Er zijn drie manieren om bij het uitzichtpunt in het plaatsje Castle Rock te komen: Route 117, Pleasant Road en de zogenaamde Suicide Stairs. In de zomer van 1974 neemt de 12-jarige Gwendy Peterson elke dag de trap, die stevig verankerd zit met bouten in de bergwand. Als Gwendy op een dag boven aan de trap op adem staat te komen, wordt ze aangesproken door een vreemdeling. Op een bankje in de schaduw zit een man met een zwarte broek aan, een zwarte overjas en een wit overhemd. Op zijn hoofd heeft hij een zwart hoedje. Er zullen dagen komen dat Gwendy nachtmerries heeft over dat hoedje.
Wat zou jij doen met de knoppenkist?
Gwendy en Richard Farris
- Gwendy is het hoofdpersonage en we volgen haar van jonge tiener tot jongvolwassene. Zij krijgt de kist aangereikt van Richard Farris, een mysterieuze man met een bolhoedje op. Wat vonden de deelnemers van deze twee personages?
Een beetje jammer dat het ten koste gaat van bvb haar vriendin terwijl ze zelf ooit het onpopulaire meisje was. ze was op andere vlakken wel erg verantwoordelijk."
In de keuzes mbt de knoppenkist zie je haar geweten en nieuwsgierigheid een rol spelen. Enerzijds is ze nieuwsgierig en druk van daaruit op een knop. Anderzijds voelt ze de invloed van de knoppenkist en wil ze niet zo'n grote en/of negatief beinvloedende rol spelen en zet ze er zelf een gezonde rem op. Dat vind ik heel gewetensvol van haar."
- Richard Farris is iemand die we alleen echt in het begin en op het einde zien opduiken. Is hij een slechterik - misschien wel een versie van Randall Flagg, Kings go-to villain - of iets anders?
Sorbotrol: "Ik weet niet zo goed wat ik van Farris moet vinden. Ik verwacht niet dat hij echt slecht is. Hij is een mystieke verschijning. Wellicht om te zorgen dat de wereld een beetje OK blijft. Hij zoekt wel bewust naar iemand met discipline. Die de knoppenkist goed bij zich kan houden en er verstandig mee omgaat. Na een bepaalde tijd komt hij de kist weer ophalen. Waarom? We weten het niet."
Stefanie: "Richard Farris is aan de ene kant een slechterik omdat hij de 12-jarige Gwendy teveel verantwoordelijk geeft door haar de knoppenkist toe te vertrouwen. Aan de andere kant heeft hij wel de knoppenkist toevertrouwd aan een persoon die haar verantwoordelijkheid kent en neemt.
Wat zijn bedoelingen precies zijn met de kist vind ik moeilijk. Misschien dat hij zelf van de verantwoordelijkheid af wil maar dan zou hij de kist nadien niet meer ophalen.
Ik zie Richard Farris als een personage dat de bevolking vertegenwoordigt in een democratie waarbij je goed moet nadenken op welke (presidents)kandidaat je stemt omdat je diegene wel heel veel macht geeft.
Ik ken het personage Randall Flagg niet."
Evelien Walravens: "Farris is natuurlijk wel een synoniem voor Randall Flagg, maar ik denk dat we hier te maken hebben met maar een klein stukje van de slechte tovenaar. Ik denk dat Farris staat voor het goede in Flagg en hij geeft de kist aan Gwendy omdat hij volgens mij denkt dat zij een verstandig meisje is. Zij zal de kist wel in haar voordeel gebruiken, maar niet zo erg dat de hele wereld er door zal vergaan."
Farris lijkt helemaal het tegenovergestelde te willen. Hij wil de wereld niet vernietigen maar hoopt iemand te vinden die de wereld voor het kwaad kan behoeden. Hij kan de knoppenkist blijkbaar niet zelf houden maar moet hem in bewaring geven en zoekt iemand die sterk en verantwoordelijk is. Hij kan ook de toekomst zien en heeft daardoor iets weg van een goddelijk, alziend wezen.
Het is ook belangrijk dat het kinderen zijn die hoeder van het kistje worden.
Het kistje staat voor de macht om de wereld te behouden of te breken. En kinderen hebben de toekomst. Zij zijn het die de wereld moeten gaan vormgeven. Daarmee is de keus voor kinderen in mijn ogen een symbolische keuze.
Het gaat ook nu weer om de krachtenverhouding tussen goed en kwaad zoals altijd in Kings boeken.
Farris geeft Gwendy heel veel macht en heel veel verleiding. Ook Gwendy voelt dat het kistje verslavend is.
De mooiste zin ging over macht. Farris zegt dat als je het kistje (de macht) met rust laat, dat er heel veel goede dingen kunnen ontstaan. Het lijkt me een goede levensles in deze onrustige tijden. Want met macht komt ook verantwoordelijkheid."
De spanning
- Was er een spanning in het verhaal? Zo ja, hoe werd deze spanning ervaren en was het wat de lezers van het boek hadden verwacht?
Stefanie: "De spanning in het boek zit vooral bij de 1e ontmoeting tussen Gwendy en Farris en als Gwendy de knoppenkist gebruikt. Nadien komt er nog de spanning bij met Frankie Stone dat wel erg vreemd escaleert op het einde, vind ik. Doorheen het boek blijft constant de spanning of en wanneer Gwendy de knoppen gaat indrukken.
Tussendoor de tekeningen gaven mij ook wel een vreemd soort spanning. Het boek zal zeker spannend bedoeld zijn. Maar de boodschap in dit boek is volgens mij: het kan heel gevaarlijk zijn als een onverantwoordelijk persoon de macht kan krijgen over de wereld."
Jeanet: "Voor mij zat de spanning met name of ze op een knop zou drukken. Dat zorgde er wel voor dat ik door bleef lezen."
Saskia Jacobs-Lebree: "Ik vind het niet direct een spannend boek in de zin van 'thriller'- spannend. Er is eerder sprake van een psychologische spanning.
Het zijn er eigenlijk twee die hierbij een rol spelen. Je hebt de externe bedreiging in de vorm van Frankie Stone die het Zinloze Kwaad en Geweld vertegenwoordigt.
En je hebt de vraag of Gwendy zich kan verzetten tegen de verleiding en de macht die het kistje haar geeft. Wil ze haar macht uitbuiten of ziet ze dat er ook een gevaar aan macht en het hebben ervan kleeft.
Ik denk dat de bedoeling van dit boek is om een levensles door te geven. Het gaat niet om Gwendy maar het gaat om hoe je kiest om te leven, hoe je met macht en onmacht omgaat en hoe vanzelfsprekend het lijkt als alles in het leven lijkt mee te zitten.
Een van de lessen is bijvoorbeeld dat ook al zit alles je mee, er altijd een crisis is. ( Farris zegt dat het kistje altijd voor één crisis zorgt) Je kunt dus niet pijnloos leven. Het leven kwetst altijd. Het gaat erom hoe je ermee omgaat."
De boodschap
- Wat als er een knoppenkist bestond die voor afschuwelijke, grootschalige gebeurtenissen kon zorgen? Wat als zo'n kist aan een jonge tiener werd toevertrouwd? Is er een achterliggende boodschap te vinden in deze dunne novelle?
Evelien Walravens: "Het lijkt een heel onschuldig verhaaltje maar er schuilt toch heel wat onder de oppervlakte. In ieder geval dat je goed na moet denken voor je iets doet, je weet immers nooit wat de gevolgen precies kunnen zijn. Keuzes maken is een serieuze zaak. Stel dat zo'n kist in verkeerde handen zou vallen, dan hou je je hart vast wat er allemaal mis kan gaan. Ik bespeur in dit verhaal ook wel een hint richting de huidige Amerikaanse president (het is algemeen bekend dat Stephen King de man niet kan luchten of zien) Zoals Stefanie ook al zegt, denk goed na op wie je stemt.
Verder denk ik dat de schrijvers ook nog wel iets aan de jeugd willen meegeven, blijf bij jezelf, laat je niet meeslepen door hypes of meningen van anderen. Je bent vaak sterker dan je denkt."
leentje4trixie: "Er zit inderdaad een boodschap in dit boek of dat ook echt de bedoeling was, waarschijnlijk wel. Behalve dat een knoppenkist niet bestaat zijn het wel handelingen van mensen aan computers, machines, auto's of eender wat dat een situatie positief of negatief kan beinvloeden. Alles wat we wel of niet doen kan een wereld van verschil zijn. In het boek was het of Gwendy verantwoordelijk genoeg zou zijn en de juiste beslissingen zou nemen."
wil veltkamp: "Waarschijnlijk zit er wel een boodschap in, denk eerst na voor je een ingrijpende beslissing neemt. Nu betreft het een kist met knoppen die verkeerde acties kunnen oproepen, weliswaar verzonnen, maar er zijn machtige mannen die ook zo maar kunnen besluiten bepaalde "knoppen" in te drukken waardoor de wereld er heel anders uit kan gaan zien."
Wendy: "Dit is een verhaal over de juiste keuzes maken of een keuze maken met een ellendig gevolg, het leven zit vol keuzes en volgens mij heeft de grote King dit goed gezien!"
Eindoordeel
- Het is tijd voor het eindoordeel - wat vonden de deelnemers van de novelle in zijn geheel?
Sannejms: "Ik vond het een heel sterk kort verhaal, wat nog lekker een poosje in je hoofd blijft sudderen." (5 sterren)
*wil*: "Geen echte topper, maar zeker de moeite waard om te lezen." (3 sterren)
Wendy: "Een mysterieus verhaal omhuld met een donkere mist." (4 sterren)
Nancy Lutz: "Echt spannend wordt het niet, maar dat is in dit boek niet erg; het is zo’n geweldig verhaal dat er eigenlijk geen nagelbijtende spanning nodig is." (5 sterren)
Saskia l.: "Het verhaal begint goed. De onderhuidse spanning is voelbaar. Maar de grote tijdsprongen en de herhalingen halen de vaart uit deze novelle. De boodschap is moraliserend en het einde een beetje teleurstellend. Van Stephen King had ik meer en beter verwacht." (3 sterren)
Ellen van der Ster: "Het is voor de King-fans een leuk tussendoortje maar ik had het liever wat uitgebreider (en dus nog mysterieuzer) gezien." (4 sterren)
Joyce Remmerswaal: "Zo sterk dat de auteurs in een relatief klein aantal woorden je volledig kunnen meevoeren naar een andere wereld, de wereld van Gwendy en haar knoppenkist, en dat is puur genieten." (5 sterren)
Waardering
De gemiddelde waardering voor dit boek is uiteindelijk 4 sterren geworden!