Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel

op 21 mei 2018 door

 Kleine brandjes overal

Vijftig enthousiaste buzzers werden ingeloot om vervroegd Kleine brandjes overal van Celeste Ng te lezen. Een boek over moederschap, de perfecte samenleving en geheimen: wat vonden de deelnemers van dit tweede boek van Celeste?

 

Samenvatting

In Shaker Heights, een rustige, progressieve plaats in Cleveland, is alles minutieus gepland. Van de lay-out van de straten tot de kleur van de huizen en de succesvolle levens van de bewoners Niemand belichaamt deze principes beter dan Elena Richardson. Totdat Mia Warren, kunstenaar en alleenstaande moeder, en haar puberdochter Pearl niet alleen een huis van de Richardsons huren, maar ook een belangrijk onderdeel van de familie worden. Wanneer vrienden van de Richardsons in een lastige voogdijzaak belanden, komen Mia en Elena lijnrecht tegenover elkaar te staan. Elena vertrouwt Mia en haar motieven niet en is vastberaden om de geheimen uit Mia’s verleden op te rakelen. Maar haar obsessie komt haar duur te staan.

 

Moederschap

Het belangrijkste thema in het boek was het moederschap. Moeders kwamen in allerlei soorten en maten terug in het verhaal en maken zowel goede als slechte keuzes. Wat vonden de deelnemers van dit specifieke thema en hoe het werd uitgewerkt door de auteur? Irene: “Diverse kanten van het moederzijn en soort moederzijn worden eigenlijk weergegeven, net zoals de verschillende "manieren" hoe een kind/puber kan zijn en hoe ertegenaan gekeken wordt. Dit geeft een mooi geheel weer waarin vele zich ergens in kunnen vinden.” Marieke beaamt: “Het draait allemaal om moederliefde, en maken we niet allemaal fouten? Soms klein, soms groot, soms met kleine consequenties en soms met grotere. Maar als moeder probeer je te doen wat het beste is voor je kind, alleen kan dat doorslaan. (…) We staan aan de zijlijn en kijken toe. Het zijn moeders, ze doen hun best, ieder op hun eigen manier.” Fany: “Ik denk dat ze allemaal slachtoffer van hun opvoeding zijn maar het allerbeste bedoelen met hun aanpak.” Paula sluit af met: “Ze hebben allemaal 1 ding gemeen: ze houden van hun kinderen en gaan voor hen door het vuur. Of hun opvoeding en handelen juist is, is een tweede.”

 

De opbouw

Het boek begint met een scène uit het heden, waarna er teruggeblikt wordt op de gebeurtenissen die voorafgingen. Soms wordt er tussendoor nóg een sprong verder terug in de tijd gedaan om het verleden van een personage beter te belichten. Wat vonden de deelnemers van deze opbouw; zowel het tempo als de wijze waarop het verhaal verteld werd?

Francisca: “Ik vond het heel fijn opgebouwd. Op deze manier leerde je steeds de personen een stukje beter kennen wat hun voorgeschiedenis was en hoe ze daarom tot bepaalde daden/acties waren gekomen.” Paula: “Ik hou wel van verhalen die beginnen met waar het boek eindigt. Dan wil je gelijk verder lezen. Celeste Ng heeft het verhaal goed opgebouwd. Ze geeft in het begin wat prijs van de clou en daar tussendoor leer je de personen in het verhaal langzamerhand kennen. Aan het eind kreeg ik wel het idee dat de schrijfster het verhaal wat afraffelde: in sneltreinvaart werd antwoord gegeven op nog openstaande vragen.” Saartje: “Ik vond het fijn dat het boek begon met het einde maar vlak daarna dreigde het saai te worden en kreeg ik pas vanaf de strijd om de voogdij en het verleden van Mia terug het idee van wauw dit is een heel sterk boek. De tijdsprongen waren interessant en goed uitgewerkt alleen in het begin te traag. Ik was wel van het begin geïntrigeerd door de kunst van Mia.” Irene: “Heerlijk, beginnen met het einde, dan de aanloop daar naar toe, met nog een stukje dat dieper terug ging om zo het beeld compleet te krijgen en dit geheel weer terug te stoppen in het begin/eind.”

Marieke kon zich minder vinden in bepaalde verhaaltechnieken die de schrijver toepaste: “Het tempo is laag. Hoewel ik geboeid was door de verhaallijnen, had het de neiging langdradig te worden. Het is dan ook geen boek om in 1 avond uit te lezen. De opbouw vond ik wel plezierig. De nieuwsgierigheid is gelijk gewekt door te beginnen met het einde. Wat is er gebeurd dat dit het resultaat is? Mooi uitgewerkt. Stuk heden, stuk verleden, prima. Lastig (ergerlijk af en toe) zijn de flash forwards: ‘maar daar zou ze pas later achter komen’ enz. Ze storen en voegen niet echt wat [toe]. Ik hou daar niet van in een boek.”

 

De boodschap

Bij een boek is het bijna altijd wel de vraag of de auteur een bepaalde boodschap wilde meegeven aan de lezer. Konden de deelnemers een mogelijke boodschap ontdekken?

Lizzie: “Minder voor oordelen hebben en ook al is een gezin nog zo 'perfect' iedereen heeft zijn problemen.” Francisca: “Wat je ziet is niet altijd de waarheid...dus ja ieder huisje heeft zijn kruisje.”

Heeft het boek de deelnemers bovendien kunnen raken, of dit nu op een positieve of negatieve manier was? Karlijn heeft gemengde gevoelens: “Het boek bleef me wel boeien (d.w.z. ik bleef doorlezen), maar tegelijkertijd bleven eigenlijk alle hoofdpersonen te ver weg voor mij. Zelfs Mia, waarvan we toch een hele heftige geschiedenis te lezen kregen, bleef vrij oppervlakkig en leeg - het verdriet over haar beste maatje, haar overleden broer, kwam bijvoorbeeld amper aan bod. 
De thema's familie, moederschap, loyaliteit, die vond ik wel goed naar voren komen. Maar wel op een wat rommelige manier.” Saskia was ook niet bepaald positief geraakt door het boek: “Eerlijk? Ik vond het een beetje een saai verhaal. Het kwam allemaal wat traag op gang en toch ook redelijk voorspelbaar. Maar in de tweede helft van het verhaal kwam er toch een beetje vaart in. Geen hoogvlieger voor mij, een gewoon tussendoortje.” 

Marieke: “Nee het heeft me niet kunnen raken, neemt niet weg dat ik het een mooi boek vond. Ik had niet verwacht dat het thema moederliefde zo aanwezig zou zijn. Ik kon me inleven in alle moeders. Hoe verschillend ze ook waren, dat is knap neergezet door Ng.” Saartje: “Ja ze heeft me zeker weten te raken in de positieve zin vooral rond het moederschap. Het zet je aan het denken, mijn kinderen zijn volwassen en dan denk je had ik niet beter dit of dat gedaan? Maar je leert ook in het boek dat alle moeders fouten maken en dat dat oké is, je krijgt er tenslotte geen handleiding bij. Maar ook de loyaliteit in vriendschappen, die tussen Mia en Bébé en die tussen Elena en Mw. McCullough, ieder blijft trouw aan haar vriendin.” Marja: “Het heeft mij wel weten te raken. Zeker door de discussie over waar Mirabelle/May Ling thuis zou moeten horen heeft me wel aan het denken gezet welke keuze ik zou maken in dit geval. Ook de eenzaamheid van buitenbeentje Izzy binnen een toch wel groot gezin raakte me. Het moederschap lag dan ook centraal in dit boek en daardoor kwamen zeker allerlei moedergevoelens bij me naar boven.”

 

Verwachtingen

Het is bijna onmogelijk om zonder verwachtingen een boek in te gaan. Wat waren de verwachtingen van de deelnemers en zijn ze uitgekomen? Zijn ze bovendien benieuwd naar meer werk van auteur Celeste Ng?

Lizzie: “Mijn verwachtingen zijn meer dan uitgekomen. Ik ga zeker nu haar andere boek ook lezen. Hij staat al op mijn verlanglijstje. Heb er echt van genoten!” Franciska is het hier mee eens: “Ik wil haar eerste boek ook zeker lezen. Ik verwachte een thriller cq spannend boek, het voorstukje wat we te lezen kregen gaf mij dat idee, dat klopte niet en dat vond ik ook helemaal niet erg, ik vond het een erg mooi boek!” Marja had geen verwachtingen: “Ik had van tevoren helemaal geen verwachtingen omdat ik de auteur niet kende maar ik ben zeker aangenaam verrast. Dus een ander boek van deze auteur zal ik zeker ook wel willen lezen.” Heleen: “Mijn verwachtingen waren niet hooggespannen; ik was gewoon benieuwd naar het verhaal, leek me intrigerend. Nu ben ik heel erg enthousiast geworden over dit boek en ben daarmee ook benieuwd naar de andere boeken van Ng!” Marieke: “Ik had niet heel veel verwachtingen. Het boek trok me aan en ik had als boekentip het eerste boek van Ng getipt gekregen. Dit leek me dus een goede keus om te gaan lezen. Geen spijt van gehad, ik vond het erg mooi. Het eerste boek van Ng ga ik ook zeker nog lezen. Fany: “Ik dacht een boek over interessante en goed beschreven karakters te ontdekken en dat is ook uitgekomen. Celeste Ng is meesterlijk in haar personages en de sfeer was ook goed weergegeven in dit boek.”

 

Eindoordeel

Het is tijd voor het eindoordeel: hoeveel sterren gaven de 50 deelnemers het boek en waarom?

Erna: “Kleine brandjes overal is een boek over moederschap en de beslissingen die daarover gemaakt worden, maar ook de oordelen van de omgeving. Moederschap wordt van alle kanten belicht. Wat goed of niet goed is, mag de lezer zelf invullen.” (Vijf sterren)

Tessa: “Dit boek bestaat uit een aantal zeer trieste verhalen ... Celeste Ng weet deze verhalen met elkaar te vervlechten tot een prachtig verhaal dat niet triest is.” (Vier sterren)

Hilma: “Moet een kind alles krijgen wat het kan krijgen, of moet een kind bij de moeder blijven die alles voor haar kind wil doen? Op zich een dilemma waar iedereen zich kan inleven.” (Drie sterren)

Silvia: “'We leven intens mee met de gezinnen van Elena en Mia, twee zo totaal verschillende vrouwen.” (Vier-en-een-halve ster)

Aimee: “Ng weet de lezer met dit boek helemaal te vangen. Haar schrijfstijl is boeiend, haar personages zijn fantastisch en het thema is goed uitgewerkt. Dit boek grijpt je aandacht en laat het niet meer los.” (Vier sterren)

Anne: “Kleine brandjes overal is een meeslepend, intrigerend, intelligent en actueel boek. Over sterke vrouwen, het moederschap, de maatschappij en privileges. Ng heeft alle lof en prijzen meer dan verdiend met dit knappe staaltje literatuur dat door de originele opbouw met de soepele overgangen smaakt naar meer.”

 

Waardering

De gemiddelde waardering voor deze buzzactie is uiteindelijk 4,2 sterren geworden!



Reacties op: Eindoordeel

Meer informatie

Gerelateerd