Eindoordeel – Leerzaam, kleurrijk en grappig
OVER SPUITENDE SLAGADERS + OVERSTROMENDE RIVIEREN
Het boek is een handleiding bij vierendertig grote en kleine rampen vol grappige, griezelige en geweldige weetjes over alle mogelijke catastrofes. Want weet jij wat je kunt doen als er een ramp gebeurt? Thuis of in de buurt? Weet jij hoeveel botten je kunt breken? Hoe je moet reanimeren? Wat de grootste aardbeving ooit was? Hoe je kunt merken dat er een bosbrand aankomt? En hoeveel bloed er in je lijf zit?
Na lezing van dit boek ben je heel stuk wijzer en zal je waarschijnlijk minder snel in paniek raken omdat je nu de helpende hand kunt uitsteken.
DE LEESCLUB
Het boek werd gelezen als hebbanbuzz door maar liefst 58 lezers. Niet iedereen praatte mee in de leesclub, maar degenen die dat wel deden waren lekker actief. Er werden foto’s gepost, gebuzzed en enthousiast geantwoord op de leesclubvragen.
EERSTE INDRUK
De eerste indruk van het boek was bij iedereen uitermate positief: vrolijk, kleurrijk, grappige tekeningen, leerzaam, fijn formaat.
Het boek trok meteen de aandacht van de kinderen van Jessica: “Erg grappig was ook dat mijn oudste bepaalde handelingen uit probeerde. Bijvoorbeeld bij het plaatje van reanimeren. De handjes in elkaar vouwen voor druk op de borst. Al kijkend naar het plaatje”. Ook Carla’s eerste indruk is positief: ”Mooie afbeeldingen en veel feitjes en wetenswaardigheden!! Ben ook benieuwd wat mijn kinderen ervan vinden!”. M-i-n-c-a was in eerste instantie niet zo heel erg enthousiast omdat de drukke cover haar niet zo aansprak: “Maar toen ik las waar het boek over ging, begon ik de illustraties en de titel te begrijpen en raakte ik heel erg benieuwd. Het feit dat er ook een soort 'personages' gecreëerd zijn die telkens terugkomen bij elk onderwerp is ook erg leuk”.
SCHRIJFSTIJL en ILLUSTRATIES
IngeBrun is te spreken over de prachtige illustraties die ze al veel met haar kleine nichtje heeft bekeken: “Zij vindt ze ook geweldig. Verder is het erg leerzaam en niet alleen voor de jongeren. Ook wij kunnen er nog van leren”. Want het boek is dan wel als kinder/jeugdboek gepresenteerd, maar iedereen is het met IngeBrun eens dat dat je er inderdaad als volwassene nog erg veel van kunt opsteken. Zo realiseerde een aantal lezers zich bijvoorbeeld dat ze nodig eens de EHBO-doos moesten nakijken en bijvullen en misschien wel wat extra mondvoorraad moesten inslaan.
De meeste leesclublezers vinden het een boek dat je als volwassene samen met je kind leest als het nog erg jong is. Bianca Schrijft ziet daar een mooi bijkomend voordeel in: “Je hebt een supermooi bindingsmoment, je bent er voor vragen en sommige woorden/zinnen vind ik toch wat moeilijk voor de jongere kinderen”. Eline Huls is het daar mee eens: “Er staan best heftige dingen in en daar kun je het dan samen overhebben. Dan wordt het meer dan alleen een leesboek”. Ook Laura Leest stemt daarmee in: “Sommige benamingen en bewoordingen lijken mij erg lastig voor een kind om te begrijpen. Bovendien staan er ook wel heftige weetjes en dergelijke in”. Vanaf 10 à 12 jaar zou het wel goed alleen leesbaar zijn.
Alie vindt de opbouw van elk ‘ramp’ overzichtelijk en duidelijk beschreven: “Eerst de trivia aan het begin lezen, daarna alle feitjes en tips en daarna het boek nogmaals oppakken om de plaatjes te bekijken. Heel mooi gemaakt!”. Een mening die onder andere gedeeld wordt door Rita Leyman: “Het is zeer overzichtelijk en zeer leerzaam”, CindyK: “Ook goede indelingen” en Bianca Schrijft: “Mooie tekeningen, goede indeling en sterke, maar ook humoristische omschrijvingen bij de EHBO-situaties, etc.”.
KRITISCHE NOOT
Maar er zijn ook een paar kritische kanttekeningen. Hoewel Francine Herrebaut het een prachtig boek vindt en ze ook als volwassene heel wat wetenswaardigheden tegenkomt die voor haar volkomen nieuw zijn, plaatst ze een klein minpuntje bij de minder goede leesbaarheid op pagina’s waar de tekst over de donkere kleuren van het plaatje staan gedrukt: “Ik vind dit echt wel jammer want voor de rest vind ik het een super informatief boek en ik heb heel veel bijgeleerd, vooral bij de weetjes”. Een mening die gedeeld wordt door onder andere CindyK: “Geldt helemaal voor mijn zoon met dyslexie.” en IngeBrun. De laatste denkt echter dat dit met opzet zo gedaan is: “Wel zie je hier het verschil in de twee delen in het boek. De rampen in en om het huis zijn rustig en vooral op wit papier en de grote rampen zijn veel meer gekleurd”.
EINDOORDEEL en WAARDERING
Het boek werd overwegend positief tot zeer positief beoordeeld.
Van de 58 deelnemers beoordeelden slechts twee personen het boek met 3***, zoals Jepsie: “Het taalgebruik is niet echt 'kinderlijk' te noemen. Er staat nog veel jargon in als "slachtoffer" (iemand die gewond is) "mankeren" (pijn hebben) elementen (dingen). En wat een beroerte bijvoorbeeld is, wordt niet uitgelegd. De zinnen zijn bij vlagen wel erg lang”.
De meerderheid, 30 personen, gaf 4**** zoals Marieke Scheers: “Ik ben echt gek op die illustraties. Elke keer dat je kijkt zie je weer iets anders. En dan nog leerzaam ook, krijg je er zo bij. Erg leuk boek”. Ook Alie vond het boek 4**** waard: “Wat een mooie combinatie is dit van trivia (al die leuke feitjes aan het begin van de hoofdstukken), nuttige informatie en dan ook nog zulke leuke illustraties. Anders en beter dan verwacht” net als Leesmeemetmij: “Ik verwachte dat het boek echt kinderlijk ging zijn maar de informatie is zo uitgedrukt dat je het perfect kan lezen als volwassenen en er heel veel tips uit haalt”.
En tenslotte gaven 20 personen 5***** waaronder Rita Leyman: “Het is een boek dat in ieder jong gezin thuishoort en dat zou moeten aanbevolen worden in de lagere school”. Bianca schrijft vond het boek ook 5***** waard: “De manier waarop het boek is opgezet, de tekst en de illustraties maken het gewoon leuk. Zelf heb ik van ieder hoofdstuk wel weer iets opgestoken of kunnen lachen door de bizarre situatie die wordt omschreven”.
Jammer genoeg verzuimden 5 personen het boek te beoordelen en een recensie te plaatsen.
De Hebbanbuzz werd met een mooie gemiddelde score van 4**** afgesloten.