Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Bruce Springsteen - 50 jaar Rock-'n-roll

op 28 juni 2024 door

In de brochure van Deltas zag ik naast De Burger bijbel en De lekkerste lunchbox ideeën ook dit fraaie boek van Bruce Springsteen wat ik graag wilde recenseren.

Nu las, of nou ja luisterde ik, vorig jaar het boek Born to run wat Bruce Springsteen zelf heeft geschreven en ingesproken, wat toch wel min of meer een complete biografie van zijn leven is. Dit boek is dat deels ook, maar daarnaast staat dit boek ook bomvol prachtige foto’s, het is dus niet alleen een lees, maar ook een kijkboek! Zet een cd op lees deze blog!

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgOver de auteur

Ernesto Assante begon in 1977 te werken als journalist. In zijn ruim veertigjarige carriere werkte hij voor talloze Italiaanse en internationale publicaties, waaronder Epoca, L’Espresso en Rolling Stone. Hij bedacht en had de leiding over de bijlagen ‘Music’, ‘Computer Valley’ en ‘ Computer, Internet and More’ voor La Repubblica. Hij is de auteur van boeken over muziekrecensies, waarvan hij enkel samen met zijn collega Gino Castaldo schreef. In 2005 creëerden de twee Lezioni di Rock. Viaggioal Centro dell Musica (Lessen in rock. Een reis naar het hart van de muziek). Van 2003 tot 2009 doceerde hij over nieuwe-mediatheorie en -techniek, gevolgd door analyse van muziekstijlen, aan de La Sapienza-universiteit van Rome als onderdeel van communicatiewetenschappen. Hij doceerde geschiedenis van de popmuziek aan het conservatorium van Milaan. Hij schreef meerdere boeken over muziek die in de hele wereld zijn gepubliceerd.

Hij stierf aan een hartaanval op 26 februari 2024, op 66-jarige leeftijd.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgOver het boek

Het verhaal van Bruce Springsteen, de 'prisoner of rock 'n' roll', begon vijftig jaar geleden, maar is nog lang niet voorbij. Het is een fascinerend epos, een ontroerende ballade, een mooi sprookje, een legende. Het is het verhaal van een brave katholieke jongen uit een klein stadje in New Jersey die zich een weg baande naar de absolute top van de muziekscene, gewapend met een gitaar en de onvoorwaardelijke vriendschap van de E Street Band.

Van 'Greetings from Asbury Park, N.J.' tot 'Renegades: Born in the USA', deze biografie vertelt je alles over het leven van de rocklegende, als mens en als muzikant, vergezeld van prachtige foto's van The Boss en zijn band.

ec8a110bcd7c1455074f6485446b5459.jpg3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgMijn mening

Ik ben zo’n fan die in haar jeugd diverse posters op haar muur had, onder andere van Bruce Springsteen maar me op die leeftijd totaal niet bezig hield met het leven van de sterren waar ik fan van was. In mijn tienerjaren mocht ik van mijn ouders niet alleen naar zijn concerten en later kwam het er niet van. Pas in 2003 bezocht ik mijn eerste concert, samen met mijn zwager die ook  fan is.

Pas daarna begon ik me dan ook langzaam te interesseren in het leven van de sterren waar ik fan van was. Ik zocht ze op internet op en las alles wat ik over ze vond. Maar eigenlijk luisterde ik gewoon veel naar z’n cd’s en natuurlijk volg ik de artiest op Spotify.

Toen ik dan ook vorig jaar zijn biografie, die hij zelf ingesproken heeft, luisterde leerde ik de man pas goed kennen. Ik was even daarvoor naar een van zijn uitverkochte concerten in de Amsterdam ArenA geweest (daar zijn de foto’s in de header van) en moet zeggen dat je de man als hij staat op te treden zijn leeftijd niet geeft.

Dit boek is opgedeeld in vijf hoofdstukken die elk een periode in het leven van Bruce Springsteen beslaan, de eerste drie hoofdstukken hebben, heel toepasselijk, de titel van een lp/cd als kop meegekregen. Greetings from Ashburry Park, Born to run en Born in the U.S.A.

De auteur verwijst naar teksten uit de biografie van Bruce Springsteen en kleurt deze in met mooie bijpassende foto’s. Veel van de inhoud is dus al bekend voor me, maar om het nog eens te lezen en ondertussen te genieten van de mooie foto’s is totaal geen straf, en ja er is natuurlijk ook alweer het een en ander weggezakt van zijn biografie.

Het boek bevat ook diverse mooie quotes en koppen, ik deel er hier een paar:

Rock-‘n-roll heeft veel zielen en veel levens. Bruce Springsteen belichaamt ze allemaal.

Springsteen is ‘Born to run’ en we blijven met hem wegrennen

Op het podium is Springsteen zanger, songwriter, predikant, rocker, profeet.

Zijn optredens zijn niet zomaar concerten, maar een viering van het leven.

Het boek is genieten met een grote G wat mij betreft, en het is ook een boek om regelmatig op te pakken en de mooie foto’s te bekijken waar het boek vol mee staat!

417fb33f9493b05c324e35ebb7d6fbee.jpg



Het artikel heb ik geïllustreerd met foto’s van zijn officiële Instagram, de foto's uit de header zijn van mijn bezoek vorig jaar mei in de ArenA.

 

Boekdetails:

  • Bruce Springsteen - 50 jaar rock-’n-roll
  • Uitgeverij: Centrale Uitgeverij Deltas
  • ISBN 9789044766608
  • EUR 45,00
  • Verkrijgbaar in de boekhandel en online

 

Ik bedank Centrale Uitgeverij Deltas voor het mij toegezonden recensie-exemplaar.



Reacties op: Bruce Springsteen - 50 jaar Rock-'n-roll

Meer informatie

Gerelateerd