Een terugblik op mijn Hebban Reading Challenge van 2020
Een terugblik op mijn Hebban Reading Challenge van 2020. Net zoals vorig jaar gelardeerd met statistiekjes omdat ik daar gek op ben. Als eerste had ik weer een groot plezier in het maken van de banner om al die mooie covers weer langs te zien komen, helaas kon ik niet alle 131 covers erin verwerken dus ik moest een keuze maken. Deze blog bevat natuurlijk nog veel meer plaatjes, staafjes en feitjes.
Mijn Hebban Reading Challenge van 2020
Nadat ik zowel in 2018 als 2019 mijn Hebban Reading Challenge op 52 had gezet (en die destijds beide keren ruim had gehaald) durfde ik deze voor 2020 wel op 75 te zetten. Ook dit jaar heb ik die met 131 boeken dus ruim gehaald. Voor 2020 heb ik ‘m daarom op 100 gezet.
Het aantal boeken per maand varieerde behoorlijk. Net zoals het aantal bladzijden. Ik had in maart een duidelijke dip (vooral te zien bij het aantal bladzijden), volgens mij net zoals de rest van Nederland. Ik was vanaf half maart ook erg verkouden en was vaak al vroeg moe van het vele hoesten. Ik heb dit jaar niet echt vakantie gehad, waarom zou ik vrij nemen als ik toch al volledig thuiswerk? Maar ik nam wel in de maanden juni tot en met augustus alle vrijdagen vrij. Als het mooi weer was op zo’n vrijdag zat ik op mijn terras aan het water heerlijk te lezen.
De piek in het aantal bladzijden in de maand oktober kan ik verklaren doordat ik in de herfstvakantie wat dagen vrij had genomen, en in de weekenden die maand ook veel heb zitten borduren onder het genot van een luisterboek. Van de 9 luisterboeken die ik in 2020 luisterde, luisterde ik er dan ook 5 in die maand. Ik heb duidelijk het licht gezien qua luisterboek want in 2019 luisterde ik er maar een. Wel ben ik minder vaak fysiek bij de bibliotheek geweest. Een aantal luisterboeken kwamen wel uit de onlinebibliotheek dus vandaar dat het aantal van de soorten boeken ook hoger uitkomt dan 131. Want een biebboek kan een e-book, fysiek boek of een luisterboek zijn.
Wat las ik zoal?
Aangezien de scheidslijn tussen Feelgood, Romans & Literatuur nogal dun is, Hebban geeft soms zelfs boeken beide categorieën mee, ben ik alle boeken die onder die noemer vielen even langsgelopen en de boeken die een zeer romantisch feelgood einde hadden heb ik onder Feelgood geschaard. De rest kreeg het label Literatuur mee. Dat zijn dan ook sneller de boeken die een niet Feelgood liefhebber zou oppakken, denk bijvoorbeeld aan historische romans zoals 'De verloren vader' en 'De kindertrein'.
Feelgood boeken scoorden 3, 4 of 5 sterren. Ik gaf maar liefst 10 Feelgood boeken een 5 sterren beoordeling. Dat waren oa ‘Ik hou je vast’, 'Omkijken naar morgen' en 'The City of Second Chances' dat laatste boek las ik via NetGalley. Een aanrader als je gek op Engelse boeken bent.
Van de literatuur boeken kwamen alle sterren langs, gelukkig maar een keer 1* (Een goede nachtrust) en ook maar een keer 2* (Alleen maar nette mensen). Ook hier kregen 10 boeken een 5 sterren beoordeling waaronder 'Daar waar de rivierkreeften zingen', 'De verloren vader' en 'De kindertrein'.
Ik las afgelopen jaar slechts 8 thrillers maar daar zaten wel drie 5* boeken bij waaronder het boek dat mijn boek van het jaar is geworden: 'Het bloemenmeisje' verder kregen 'De Saraceense Samenzwering' en 'Vuurdoop' ook vijf sterren.
Literaire non-fictie, Young Adult en Jeugdliteratuur waren ook dit keer aanwezig in kleine aantallen, hier sprong 'Wij blijven bij elkaar' erbovenuit en ik genoot van het luisteren naar 'Rood, wit & koningsblauw'.
En ook dit jaar was het merendeel van mijn gelezen boeken geschreven door een vrouw.
Bijzondere vermeldingen
Mijn dikste boek was 'Vuurdoop' met 496 bladzijden, volgens Hebban is dit een ander boek, 'De lavendeltuin' dat was ook een dikkertje inderdaad.
Ik deed ook dit jaar weer mee met de Hebban Debuutprijs, dit keer had ik geen uitschieters vond ik zelf, het beste van mijn vier gelezen boeken vond ik 'Je bent jong en je rouwt wat'
De Hebban Thrillerprijs daarentegen bracht mij oa 'De Saraceense Samenzwering' een boek wat ik ook iedereen aan kan raden, fijne spanning en een goed verhaal, zeer geloofwaardig ook.
Net zoals vorig jaar staat ook dit jaar Jenny Colgan weer in het lijstje van mijn meest gelezen auteurs. Grappig is wel dat er in mijn banner geen boek zit van een van deze drie auteurs.
De Hebban Reading Challenge Categorieën
Deze heb ik niet allemaal gehaald, ik begon er enthousiast aan en probeerde ook boeken erbij te zoeken maar ergens gedurende het jaar is dat toch een beetje mislukt. Alhoewel het me toch meevalt hoeveel ik er heb af kunnen vinken. Bij vier categorieën mis ik er twee of drie: '2 Lees een klassieker', '3 Lees een boek dat zich afspeelt in vroeger tijden', '4 Lees een prijswinnend boek' en '8 Lees een boek over de toekomst'. Bij één categorie mis ik er slechts eentje, dat is '1 Lees een boek dat zich afspeelt in een bekende stad' ik heb Moskou helaas niet bezocht, wel Parijs, Tokyo en New York en nog heel veel andere plekken. Oveirgens was ik bij een categorie erg creatief, bij '9 Lees een boek met een van de elementen in de titel' vulde ik lucht in met vlucht.
Er zijn dus 7 categorieën waarvan ik alle vier de subcategorieën heb gelezen en dat zijn die onder '5 Lees een boek gebaseerd op waargebeurde feiten', '6 Lees een beestachtig boek', '7 Lees eens wat minder (woorden)', '9. Lees een boek met een van de elementen in de titel', '10. Lees een boek dat je is aangeraden', '11 Lees een boek op basis van de titel' en als laatste '12 Lees eens ergens anders'. Deze laatste heb ik deels creatief opgelost we zaten nu eenmaal die laatste maand in een semi-lockdown dus lezen in een trein of in een café waren niet echt een optie.
Wat zijn mijn plannen voor 2021?
Die heb je al kunnen lezen in mijn eerdere blog.
Covers
Dan sluit ik dit blog af met de covers van 120 boeken van de 131 die ik op Hebban kon registreren, onder het mom van plaatjes zijn fijn! De missende 11 zijn veelal e-pub novelles van Dutch Venture Publishing dia ik via hun Adventskalender verkreeg en wat Engelstalige e-books zonder ISBN nummer.