Een terugblik op mijn Hebban Reading Challenge van 2021
Een terugblik op mijn Hebban Reading Challenge van 2021. Net zoals de afgelopen twee jaar gelardeerd met statistiekjes omdat ik daar gek op ben. Ook dit jaar had ik weer groot plezier in het maken van de banner, dit jaar koos ik ervoor om daar enkel de 5* boeken in te verwerken, want alle 175 covers erin verwerken zou natuurlijk niet gaan lukken. Deze blog bevat natuurlijk nog veel meer plaatjes, staafjes en feitjes.
Mijn Hebban Reading Challenge van 2021
De eerste twee jaar dat ik de HRC deed zette ik in op 52 boeken, beide jaren haalde ik dat met gemak, in 2020 hoogde ik dat op naar 75 en toen ik dat met 132 boeken gehaald had durfde ik dan ook voor 2021 mijn aantal op 100 te zetten, dit heb ik met 175 boeken ook weer ruim overschreden. Maar ja ik heb zowel in 2020 als in 2021 amper geborduurd, dat is een plan dat ik voor 2022 graag weer wil oppakken, derhalve zet ik voor 2022 weer in op 100 boeken.
Het aantal boeken per maand was de eerste paar maanden redelijk gelijk, ik zakte wel wat af richting de zomer, terwijl ik voor mijn gevoel wel veel buiten in de zon heb zitten lezen, dus dan zal dit voornamelijk in juli geweest zijn. In diezelfde maand koppelde ik het lezen aan een wandel-challenge en die haalde ik met gemak. Ik dacht dat het me twee maanden zou kosten om 100 kilometer te wandelen maar nee dat haalde ik binnen een maand. Daar schreef ik destijds een blog over. Ook in 2021 gingen we niet echt op vakantie, wel ging ik er wat dagjes op uit met mijn puber, musea, films en boekhandels werden onder andere door ons bezocht.
De twee maanden met 19 boeken, augustus en oktober zijn niet meteen de maanden met het meeste aantal bladzijden. In augustus las ik redelijk veel dunne boeken die ik die maand las via Nextory.
Kwam ik in 2020 bijna geen een maand over de 3000 bladzijden dit jaar haalde ik dat aantal met gemak. Daar moet dan ook bij aangetekend worden dat ik dit jaar het licht heb gezien qua luisterboeken. Vanaf afgelopen februari ben ik dagelijks een ommetje gaan maken, begon ik voorzichtig met 20 minuten al snel werd dat een uur voordat ik aan het werk ging. Ik heb de luxe dat ik pas om 9:30 start met werken (nog steeds volledig thuis) dus voor die tijd heb ik ruim de tijd voor een wandeling van een uur. Luisterde ik in 2020 maar 9 luisterboeken dat was afgelopen jaar 61 stuks! Nog steeds staan e-books aan top en bij de bibliotheek leen ik niet zoveel, maar de luisterboeken nemen een grote plaats in. Een snelle rekenaar zal zien dat het aantal van de drie staven meer dan 175 is, dit komt omdat ik regelmatig een en hetzelfde boek lees en luister, met dank aan BookChoice die dit mogelijk maakt.
Wat las ik zoal?
Aangezien de scheidslijn tussen Feelgood, Romans & Literatuur nogal dun is, Hebban geeft soms zelfs boeken beide categorieën mee, ben ik alle boeken die onder die noemer vielen maar weer even langsgelopen en de boeken die een zeer romantisch feelgood einde hadden heb ik onder Feelgood geschaard. De rest kreeg het label Literatuur mee. Dat zijn dan ook sneller de boeken die een niet Feelgood liefhebber zou oppakken, denk bijvoorbeeld aan historische romans zoals ‘Sterren in de schemering’ en ‘Een tijd om nooit te vergeten’.
Alle boeken scoorden 3, 4 of 5 sterren. Ik gaf 8 Feelgood boeken een 5 sterren beoordeling. Dat waren ‘The Little Shop of Happy-Ever-After’, ‘The Bookshop on the Shore’ en ‘Five hundred miles from you’ van Jenny Colgan. ‘Geluk bij een ongeluk’ van Wendy Brokers, ‘Hallo Liefde’ van Petra Vollinga, ‘Ik pleit voor jou!’ van Marijke Vos en twee boeken van Julie Caplin, te weten ‘The Little Brooklyn Bakery’ en ‘The Cosy Cottage in Ireland’.
Van de literatuur boeken kregen maar liefs 10 boeken een 5 sterren beoordeling waaronder ‘Het klaprozenjaar’ van Corina Bomann, ‘Duizend schitterende zonnen’ van Khaled Hosseini, ‘Een tijd om nooit te vergeten’ van Jennifer Robson en natuurlijk het boek dat is als boek van het jaar koos: ‘Het meisje in de witte kimono’ van Ana Johns
Ik las afgelopen jaar slechts 9 thrillers dat is wel eentje meer als in 2020 en er zaten 4 5* boeken bij. Dat waren ‘The lost village’ van Camilla Sten, ‘Dagboek van mijn verdwijning’ van Camilla Grebe, ‘De gijzeling’ van Sebastian Fitzek en ‘De laatste halte’ van Wendy Brokers. Die laatste was naast thriller ook een YA maar ik zette het boek dus bij de thrillers.
Ik las twee Young Adult boeken en een daarvan kreeg een 5* beoordeling: ‘Ground Zero’ van Alan Gratz.
Daarnaast las ik nog 13 non-fictie boeken waarvan het boek ‘The Day the World Came to Town’ van Jim Defede een 5* score kreeg. Het boek is omgezet naar een Broadway musical en is ook te zien in de Nederlandse theaters. Onder de kerstboom lagen kaartjes voor mijzelf en mijn puber om erheen te gaan, het is pas in april dus hopelijk kan dat doorgang vinden!
De categorie Overig met 7 gelezen boeken bestaat uit Fantasy, Jeugd, Cosy Crime, Graphic novel, Gezondheid & Psychologie en Geschiedenis & Politiek. Een boek is nog leuk om te benoemen, dat is een Noors jeugdboek, Aurora i Holland, dat ik kreeg toen ik in 1977 op mijn 8e naar Nederland verhuisde en nu herlas. De vriendin van wie ik het destijds kreeg, met wie ik nog steeds contact heb, was verrast om te zien dat ik het boek nog had.
En ook in 2021 was het merendeel van mijn gelezen boeken geschreven door een vrouw.
Bijzondere vermeldingen
Van de 19 boeken met meer dan 400 bladzijden luisterde ik het merendeel en ik moet zeggen dat ik op die manier niet merkte dat ik zoveel bladzijden weg las, want ja ik noteer het aantal bladzijden van mijn luisterboeken als gelezen bladzijden. Het dikste boek wat ik las heeft Hebban correct dat was ‘De rat van Amsterdam’.
Ik las 34 boeken met minder dan 100 bladzijden. Ook las ik 34 Engelse boeken, en zoals al eerder genoemd dus 1 Noors boek, de rest was dus Nederlands.
De Hebban Reading Challenge Categorieën
Deze heb ik allemaal gehaald, ik heb ze hier en daar enigszins creatief opgelost maar hé dat mag toch of niet? Een dichtbij boek was bijvoorbeeld het reeds eerdergenoemde ‘De rat van Amsterdam’ ik woon nu eenmaal redelijk vlakbij Amsterdam. Een waar boek was een non-fictie boek met ook nog eens Waarheid in de titel. Voor een diep boek gebruikte ik het boek ‘Doe en denk als een kat’ een Psychologisch boek dit vond ik wel passend en voor een boek uit de toekomst koos ik een boek met toekomst in de titel.
Het meest verrassende boek dat ik in 2021 las was ‘The day the world came to town’ van Jim Defede en mijn ontdekking van 2021 is de auteur Camilla Grebe.
Wat zijn mijn plannen voor 2022?
Zoveel mogelijk uit eigen kast lezen, maar dat zei ik vorig jaar ook al, alle HRC categorieën proberen te lezen en ook weer meedoen met de Z&K Book Bingo.
Covers
Dan sluit ik dit blog af met de covers van het grootste deel van mijn gelezen boek van 2021 die ik op Hebban kon registreren, onder het mom van plaatjes zijn fijn! De missende boeken zijn een paar korte e-books zonder ISBN nummer. Daarentegen heb ik de kookboeken die ik dit jaar recenseerde er gewoon gezellig bijgezet.