Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Francisca is alles

op 29 oktober 2022 door

Het eerste blog in de serie ‘ik ben alles’ las ik bij Gea, en ik schreef dat k het oproepje van de crew helemaal gemist had, hun hele blog erover eigenlijk. Omdat ik soms gewoon wat achterloop met 'Hebban-mails' zoals ik het zelf noem. Maar natuurlijk begon het na het lezen van de vele reacties onder Gea’s blog meteen te kriebelen en ik antwoorde dan ook onder haar blog het volgende.

Ben ik bezig met diversiteit, ja en nee, ik zou willen dat het geen issue was omdat ieder mens goed is zoals hij of zij is. Mijn puber wijst mij er soms op dat ik toch meer judgemental ben dan dat ik denk dat ik ben, al is het soms enkel door mijn blik of hoe ik naar mensen of iets kijk. Maar ook zij fietst of loopt liever een blokje om als ze een groep mensen op straat ziet staan waar ze langs moet, zij omdat ze er niet van houdt om bekeken te worden ik omdat ik weet dat een groep altijd sterker is als een persoon in haar eentje.

Lees ik divers? Ik lees voornamelijk boeken van vrouwelijke auteurs, dat zie ik in mijn overzicht duidelijk naar voren komen, op dit moment ruim 70% vrouw, de rest is man, duo of div. Moet ik meer mannen gaan lezen van mezelf? Nee dat leg ik mezelf niet op, ik moet vooral lezen wat ik wil en probeer door het meedoen met diverse challenges mezelf uit te dagen andere boeken te lezen dan de boeken die voor de hand liggen omdat ze bijvoorbeeld van mijn favoriete auteurs zijn.

En om mezelf in steekwoorden te vatten, zoals ik deze ook op FB en Instagram heb staan: Working mom | Travel Consultant | South Africa & Norway lover | Crafter | Book lover | Home cook | and more!

Om toch nog even dieper op de door de crew gestelde vragen in te gaan hierbij mijn antwoorden.

1. Wat betekent diversiteit voor jou?

Tja wat betekent het voor mij, ik weet dat het staat voor de soorten verschillen die we met en van elkaar ervaren. Over de zichtbare (huidskleur, man/vrouw, leeftijd) en de onzichtbare (gender, religie, cultuur, karakter, overtuigingen, politiek, etc.). Diversiteit gaat over de mix van verschillen tussen mensen: demografisch (leeftijd, religie, gender, seksuele diversiteit, cultuur), fysieke mogelijkheden, maar ook over verschil in karakters, opleidingsniveau, vakgebieden, organisatiecultuur, etc. Kortom, diversiteit gaat over alle verschillen tussen mensen.

Maar als ik om me heen kijk dan voel en zie ik dat mensen diversiteit nu vooral linken aan de onzichtbare en dan vooral de genderverschillen en de seksuele diversiteit. Waarom kiezen de meesten anders voor een regenboog? Ook ik denk daar als eerste aan en ik vind, al vind ik dat zelf met sommige verschillen nog best lastig, dat we in de basis allemaal gelijk zijn en dat je anderen moet behandelen zoals je zelf ook behandeld wilt worden.

 

2. Hoe belangrijk vind jij diversiteit in en om boeken?

Heel belangrijk vind ik het niet, ik hoef me niet altijd te herkennen in een boek. Al zal ik eerlijk zeggen dat ik wel meer heb met boeken waarin de hoofdpersonen de dertig gepasseerd zijn, maar jeugd en YA lees ik ook af en toe, als het boek me leuk lijkt, of interessant dan pak ik het gewoon op. Natuurlijk mijn voorkeur genres zijn historische romans, feelgood en thrillers, maar andere boeken non-fictie of een jeugdboek pak ik net zo makkelijk op. Zolang het me maar interessant of leuk lijkt geef ik een boek de kans.

 

3. Hoe divers is jouw Gelezen-plank?

Zowel vorig jaar, als ook dit jaar, las ik beduidend meer boeken van vrouwelijke auteurs dan van mannelijke. Vind ik dat belangrijk? Nee helemaal niet, zoals reeds eerder gezegd zolang een boek met leuk of interessant lijkt pak ik het op. Omdat mijn voorkeur genres oa historische romans en feelgood boeken zijn is het eenvoudig te verklaren waarom ik meer boeken van vrouwelijke auteurs lees. De mannen die deze genres schrijven zijn nu eenmaal ver in de minderheid.

Ik las wel een aantal boeken met een LHBTIQ+ thema, het ene boek vond ik wat sterker als het andere, mijn leukste boek binnen dat genre vind ik nog steeds Rood, wit & koningsblauw. Maar wat ik ook meer en meer tegenkom zijn boeken waarin in de vriendkring iemand van een andere geaardheid is, zoals het vaak ook in het echte leven is en dat vind ik meer dan prima en een mooie afspiegeling van de huidige tijd.  

Wat de huidskleur van de door mij gelezen auteurs is weet ik van velen niet, ik zoek niet altijd foto´s van ze op (daarom ben ik ook altijd zo slecht in die fotopuzzel van Hebban met de kerst) maar ik durf wel bijna met zekerheid te zeggen dat het grootste deel ervan wit zal zijn. Als ik naar mijn favoriete auteurs kijk zijn deze allemaal wit.

Wel las ik een aantal boeken die over, zich dan wel afpeelden in, een niet-westerse cultuur, ik hou ervan om wat op te steken van andere culturen en als het boek dan nog leuk en of vermakelijk is, dan is dat helemaal leuk.

4. Zou je diverser willen lezen en waarom (niet)?

Ik moet denk ik vooral zo doorgaan met lezen zoals ik nu doe, ik ben dit jaar virtueel al in 38 landen geweest, veel landen in Europa maar ook in een aantal landen in Zuid-Amerika en Azië en natuurlijk bezocht ik ook landen in Afrika. Aan het einde van het jaar zal ik een blog schrijven over deze virtuele reis en daarin de landen en boeken opnoemen die ik las.

5. Wat zou je willen veranderen aan je leesgewoonten op dit gebied en hoe zou je dat kunnen doen?

Zoals reeds bij vraag 4 geschreven denk ik dat ik gewoon moet doorgaan met lezen zoals ik nu doe, bijhouden over en in welke landen een  boek zich afspeelt denk ik dat ik er wel in hou al is het alleen maar om te zien waar ik op mijn virtuele leesreis allemaal kom.

Is er nog iets dat je van me wil weten, dan hoor ik het graag!



Reacties op: Francisca is alles

Meer informatie