Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Harpers Boekenclub: Madame

op 23 februari 2024 door

Ik ben voor dit jaar ingeloot in de Harpers Boekenclub. Dit jaar krijg ik dus zes boeken van ze die we bespreken in de besloten facebook groep, waarna ik een recensie moet plaatsen en natuurlijk een leuke social media post doe.

Net zoals ik heb gedaan met de zes boeken die ik mocht lezen voor hun World of Romance Boekenlounge heb ik besloten deze zes boeken extra aandacht te geven door middel van het schrijven van een blogje over elk boek.

We kregen een eerste hint ergens in december, een filmpje van de Dam met op de achtergrond De Bijenkorf en Hotel Krasnapolsky. Er werd onder het filmpje druk gespeculeerd, zonder titels te noemen dat dan weer wel. Mirjam meende het te weten en nadat ik zelf de brochure van Harper Collins op mijn laptop had bekeken meende ik het ook te weten. We appten elkaar en bleken inderdaad aan hetzelfde boek te denken.

Begin januari werd er een foto van het boek gedeeld en bleken we er allemaal naast gezeten te hebben!

f9ed7e4bcbc771b6e2fbf078c3036a7f.jpgOver de auteur

Jacobine van den Hoek schrijft historische romans, haar personages zijn altijd sterke vrouwen uit het verleden. Madame is haar derde roman en gaat over Madame Tussaud. Ze werd beroemd met haar wassenbeeldenmusea. Net als haar vorige boek speelt het af voor en tijdens de Franse Revolutie in Parijs.

De roos van Napoleon is het waargebeurde verhaal over Joséphine, de eerste vrouw van Napoleon Bonaparte; hoe lotsverbondenheid twee mensen bij elkaar brengt.

Jacobine debuteerde in 2019 met Zondebok, een roman over een 16e-eeuws historische gebeurtenis in Amsterdam.

Wekelijks schrijft ze een column in het Amstelveens Nieuwsblad, ze geeft lezingen en organiseert culturele evenementen. Ze woont met haar gezin in Amstelveen.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgOver het boek

Ontroerende historische roman voor lezers van Simone van der Vlugt en Susan Smit.

Als Madame Tussaud zou ze uiteindelijk wereldberoemd worden, maar dat lag niet altijd voor de hand…

Marie Tussaud groeit op tijdens de tumultueuze Franse Revolutie. Lastig voor een jonge vrouw, laat staan voor een jonge vrouw met ambitie. Van haar oom leert ze het vak van wassen beelden maken. Haar talent valt op, zowel bij het koninklijk huis als bij de revolutionairen. Ze doet er alles aan om minstens zo goed te worden als haar oom. Maar kan ze daarbij ook haar geliefde Philidor behouden? In een veranderend en gevaarlijk Parijs staat ze voor de keuze: laat ze alles bij het oude of slaat ze haarvleugels uit?

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgMijn recensie

In Madame volgen we het leven van Marie Tussaud, geboren als Marie Grosholz in 1761. Eerlijk gezegd heb ik er nooit bij stilgestaand waarom het museum Madame Tussaud heet. Ik wist dus ook echt niet dat de oprichtster van het museum Marie Tussaud geboren Grosholz was.

In het boek volgen we haar vanaf haar vlucht uit Bern om naar haar oom Curtius in Parijs te gaan. Deze reis speelt zich ruim twintig jaar eerder af dan het grootste deel van het boek. Het verhaal vanaf haar reis naar Parijs wordt ook afgewisseld met hoofdstukken die cursief zijn en zich afspelen in 1789 wanneer de Franse revolutie begint. Halverwege het boek halen de cursieve delen het verhaal in en speelt het boek zich af vanaf de Franse revolutie wanneer ze niet meer aan het hof kan werken.

Samen met haar moeder en oom Curtius, die eigenlijk geen echte oom van haar is maar de werkgever van haar moeder, runnen ze een cabinet de cire. Hierin tonen ze de door Curtius en door Marie gemaakte wassenbeelden. Marie heeft het maken van wassenbeelden van Curtius geleerd, hij maakte deze beelden eerst enkel om anatomische lessen mee te illusteren, maar na zijn verhuizing naar Parijs heeft hij zich toegelegd op het maken van echte mensen, waarvan het beeld van Marie Jeanne du Barry, de maitresse van Lodewijk XV er een was.

Marie mag aan het hof lesgeven en vervreemd daardoor iets van haar moeder en oom, omdat zij het normale leven meemaken en het Marie aan het hof aan niets ontbreekt.

Doordat ze aan het hof mocht lesgeven wordt ze door de revolutioneren gearresteerd en gevangen gezet, ook haar moeder komt in het gevang terecht. Deze stukken geven een goed beeld hoe het er destijds aan toe ging in de gevangenis en daar wordt je niet vrolijk van.

Het boek is in vijf delen opgesplitst die elk beginnen met een quote die vertaald wordt, deze tekst staat steeds op een mooi schutblad waarop de cover in grijstinten geprint is wat het een heel fraai geheel maakt.

Het laatste deel speelt een flink aantal jaren later en Marie heeft inmiddels twee kinderen. Dit laatste deel vond ik nog best wel intens want er gebeurde nog best veel al eindigde het met een open einde. Hoe het dan verder gaat met Marie werd heel beknopt in het nawoord verteld. Al met al een interessant boek over een vrouw die ik enkel van naam kende.

Characters = 7 | Atmosphere = 7 | Writing Style = 7 | Plot = 7 | Intrigue = 7 | Logic = 7 | Enjoyment = 8 | Score 7,14 = 4 sterren

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgInteressante links

Marie Tussaud - Wikipedia Nederlands 

Marie Tussaud - Wikipedia Engels

Wie was Madame Tussaud eigenlijk? | Historiek 

Geschiedenis | Madame Tussauds Amsterdam  

 



Reacties op: Harpers Boekenclub: Madame

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jacobine van den Hoek

Jacobine van den Hoek

Jacobine van den Hoek is columnist van het Amstelveens Nieuwsblad en actief binn...