Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Harpers Boekenclub: Prio 1

op 31 mei 2024 door

Het derde boek wat ik met de Harpers Leesclub mag lezen. Na twee historische romans is het dan nu tijd voor een non-fictie boek. Ik had het boek al eens lang zien komen op de sociale media kanalen van de uitgeverij maar het had nog geen plekje op mijn WIL-lijst gekregen. Ik was dus wel benieuwd naar het boek toen ik wist dat we het kregen. Wat voor verhalen zouden het zijn? Lees mijn blog en je komt er achter!

f9ed7e4bcbc771b6e2fbf078c3036a7f.jpg
Over het boek

Laten brandweermannen werkelijk alles uit hun handen vallen als de pieper gaat? Gaan ze echt op pad voor katten die in bomen zijn geklommen? Hoelang duurt het voor de brandweer in de wagen zit na een melding? En waarom rukken ze soms ook uit als er geen brand is?

Tom van der Weerd is al jarenlang actief als brandweerman, naast zijn werk als dj bij Qmusic. Het vak werd hem met de paplepel ingegeven door zijn vader. Tom begon op zijn vijftiende bij de jeugdbrandweer en is tegenwoordig bevelvoerder.

In PRIO 1 geeft hij aan de hand van afwisselend heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman: van schoorsteenbrandjes tot reanimaties en van verdachte gasmeldingen tot reddingen met de hoogwerker.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgOver de auteur

Tom van der Weerd is naast zijn werk als brandweerman werkzaam als dj. Hij begon bij SLAM!, waar hij samen met Bram Krikke programma's presenteerde, onder andere het tweemaal voor een Gouden RadioRing genomineerde Club Ondersteboven. In 2020 stapten ze samen over naar Qmusic, het grootste radiostation van Nederland. Hij wordt regelmatig geboekt als dj op feesten en festivals. Tom woont met zijn vriendin Heleen in Kampen.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgMijn recensie

Voorin het boek staat een korte introductie en dat hij er min of meer vanuit gaat dat je hem wel kent, hetzij via Qmusic hetzij via Instagram. Nu luister ik niet zo heel veel naar de radio, enkel als ik in de auto zit, en dan heb ik meestal geen Qmusic aan. Dus nee ik kende Tom nog niet voordat ik dit boek ging lezen. Maar dat is ook geen probleem want je leert de persoon Tom snel genoeg kennen.

Het boek is simpel opgedeeld in losse hoofdstukken die allemaal een uitruk beschrijven. Deze hoofdstukken lenen zich naar mijn idee ook prima als column in een krant of tijdschrift.

De titel van elk hoofdstuk geeft een korte omschrijving van de uitruk en eronder staat nog wat extra informatie over de uitruk. De schrijfstijl is zeer eenvoudig, soms zelfs meer spreektaal dan schrijftaal, daardoor wel voor een groot publiek makkelijk te lezen.

De ene uitruk maakte ook meer indruk op me dan de andere, maar dat is logisch. Er waren er twee die niet alleen op mij, maar dat lees je uit de hoofdstukken ook, op Tom zelf diepe indruk achterlieten. Hij beschrijft dan ook hoe er na zo’n uitruk dan een team op de kazerne klaar staat om erover na te praten, heel goed geregeld dus.

Wat mij uit het boek het meeste is bijgebleven is dat Tom altijd aan staat, ook als hij geen piketdienst heeft reageert hij op de meldingen en de meeste keren gaat hij dan ook mee op uitruk, ik vind het knap als je dit zo kunt doen want veel vrije tijd blijft er zo niet over.

4 sterren (CAWPILE is niet van toepassing)

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgInteressante informatie & links

Tom heeft een eigen wikipedia pagina https://nl.wikipedia.org/wiki/Tom_van_der_Weerd

In augustus 2018 verscheen er een podcast in de serie Podcast Kampen over Tom, deze is te zien op YouTube en te beluisteren op Spotify.

 

 



Reacties op: Harpers Boekenclub: Prio 1

Meer informatie

Gerelateerd