Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Harpers Boekenclub: Uitbarsting

op 13 juli 2024 door

Het vierde boek in de Harpers Boekenclub van dit jaar. Ik kan niet anders zeggen dan dat we allemaal verrast waren om een thriller te krijgen. Ik meen dat iedereen niet meteen dol enthousiast was, ik snapte niet hoe Michael Crichton zijn naam op een boek kon staan terwijl de man al heel lang overleden is. Maar toen ik even mijn grote vriend Google raadpleegde werd het mij duidelijk en kon ik niet wachten om het boek te lezen.

f9ed7e4bcbc771b6e2fbf078c3036a7f.jpgOver het boek

Twee van de bestverkopende auteurs aller tijden schrijven samen dé blockbuster van 2024: lees het in Uitbarsting van Michael Crichton en James Patterson.

Michael Crichton, bedenker van klassiekers als Jurassic Park en Westworld, was al jaren met een groot project bezig toen hij vroegtijdig stierf: een manuscript over een vulkaanuitbarsting op Hawaï. Zijn weduwe wist hoe bijzonder het verhaal was, en hield zijn aantekeningen en het onafgemaakte manuscript achter totdat ze de juiste auteur had gevonden om het te voltooien. Recent vond ze die: James Patterson, een van de populairste verhalenvertellers ter wereld.

Uitbarsting combineert het tempo van James Patterson met de vindingrijkheid van Michael Crichton, in een van de grootste thrillerlanceringen in jaren. Het resultaat is een zenuwslopend verhaal over een vulkaanuitbarsting die op het punt staat een deel van Hawaï te vernietigen. Maar een geheim dat al decennialang door het leger wordt bewaard, blijkt nóg destructiever dan de vulkaan...

'Uitbarsting levert een fantastische leeservaring op. Het is Hollywood in boekvorm. Veiligheidsgordel om en gaan!' Thrillzone

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgOver de auteurs

Michael Crichton zijn debuut De Andromeda-crisis werd meteen een bestseller. Vijftien boeken werden verfilmd en zijn werk is in veertig talen verschenen. Hij was tevens filmregisseur en de bedenker van de populaire tv-serie ER. Hij overleed in 2008.

James Patterson is een van de bestverkopende thrillerauteurs ter wereld. Van zijn boeken zijn meer dan 300 miljoen exemplaren verkocht. Hij schreef de thrillerreeksen Alex Cross en The Women's Murder Club en fungeerde onder meer als coauteur voor de thrillers van Bill Clinton en Dolly Parton.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgMijn recensie

Jaren geleden las ik, nadat ik de film Disclosure had gezien, het boek Onthulling. Veel herinner ik me niet meer van het boek, wel weet ik dat ik de film goed vond lijken op het boek en dat het boek ook goed was. De Jurassic Park films, niet allemaal, maar wel de eerste twee, heb ik ook gezien en de boeken waarop de eerste twee films zijn gebaseerd heb ik ooit als e-pub gekocht. Tot zover dus mijn ervaring met Michael Crichton.

Uitbarsting is een verhaal van een strijd tegen de klok om te zorgen dan een vulkaanuitbarsting die het leven van het eiland op zijn kop zal zetten niet zal gaan plaatsvinden, maar, en dat weten de eilandbewoners niet, er liggen wat dingen van het Amerikaanse leger opgeslagen in een grot en die mogen absoluut niet in aanraking komen met de lava. De proloog waar ik in eerste instantie niet veel van begreep maakte later veel duidelijk.

Elk hoofdstuk begint met een aanduiding van plaats en tijd, als in nog hoeveel uur voor de uitbarsting. Dat laatste is dus een gegeven, dat je weet dat de uitbarsting er echt aan zit te komen. In het begin ging de tijd vrij langzaam, ondanks dat er genoeg gebeurde en je met veel mensen kennis maakte, vulkanoloog, Mac of volledig John MacGregor, zijn collega’s Jenny en Rick, de tieners Dennis, Mele en Lono, Generaal Rivers, Kolonel Briggs, het echtpaar Oliver & Leah Cutler die bekend zijn doordat ze op televisie komen en vulkanen filmen. Rebecca Cruz en haar broer David en hun bedrijf Cruz Demoliton en nog veel meer mensen.

De vele hoeveelheid personen maakte mij soms in de war, zeker als mensen de ene keer met hun voornaam, dan weer met hun achternaam en dan weer afgekort aangesproken of benoemd werden.

Het hele boek door gaat de tijd redelijk geleidelijk, tot ineens tussen hoofdstuk 79 en hoofdstuk 81 wel 10 uur zit en je je afvraagt wat er dan in die tijd gebeurt is, mede omdat de kop bij hoofdstuk 81 aangeeft dat het nog 6 uur tot de uitbarsting is. Cruciale tijd dus.

De diverse wendingen in het verhaal gaven veel spanning en sensatie, het was ook zeel beeldend geschreven, alsof het ook meteen een filmscript is, want dat dacht ik wel meteen dit boek leent zich prima voor een film van de categorie Jurassic Park, dus Steven ben je al bezig?  

Ik heb af en toe een paar hoofdstukken geluisterd en ik moet zeggen dat ik toen pas begreep hoe je de namen van de vulkanen uitsprak, ik las steeds Mauna Loa en Mauna Kea maar het is dus Ma-una Loa en Ma-una Kea. Ik kan het luisteren van dit boek dan ook zeker aanbevelen, desnoods afgewisseld met lezen.

C = 7 | A = 7 | W = 8 | P = 7 | I = 7 | L = 8 | E = 8 | Score 7,43 = 4 sterren

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgInteressante informatie & links

Informatie over de twee vulkanen zocht en vond ik op wikipedia: Manua Loa en Manua Kea want het zijn echt bestaande vulkanen. De Manua Kea is een slapende vulkaan en de Manua Loa is een actieve. Van de Mauna Loa zijn 34 erupties bekend sinds 1843. In 1881 werd tijdens een uitbarsting overwogen de krater op te blazen met het toen nieuwe dynamiet, maar daarvan werd afgezien. In december 1935 dreigde het stadje Hilo te worden weggevaagd door een lavastroom uit de Mauna Loa, die op 21 november weer tot uitbarsting was gekomen. Twee squadrons bommenwerpers bombardeerden op 26 december de vulkaan en wisten zo de eruptie te stoppen.

In november 2022 was er voor het eerst in 38 jaar een eruptie waarbij de vulkaan lava en as uitstootte. Op 29 november blokkeerde een lavastroom de weg naar het Mauna Loa Observatorium, waardoor de atmosferische metingen onderbroken werden. De eruptie eindigde op 13 december 2022.

324866dc6508410393b803cb01f807ce.jpg De uitbarsting in 1984

1b9623c93b6af881c3dee1a6f464db4d.jpg

 De uitbarsting in 2022



Reacties op: Harpers Boekenclub: Uitbarsting

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Michael Crichton

Michael Crichton

Michael (John) Crichton werd op 23 oktober 1942 geboren in Chicago, Illinois. Hi...

James Patterson

James Patterson

James Patterson (Newburgh, Orange County, 1947) is een Amerikaans auteur van een...