Hebban Debuut Prijs 2020
Vorig jaar had ik het geluk mee te mogen lezen en las ik drie totaal verschillende boeken waarvan een boek zelfs mijn boek van het jaar 2019 werd! Dit jaar zag ik een grote verscheidenheid aan boeken op de longlist en ik waagde weer de gok om me op te geven. Ik had wederom geluk en mocht ook dit jaar weer meedoen.
Ik maakte een te lezen volgorde van mijn boeken want ik wil dit soort klussen het liefste meteen afhandelen. Ik las de boeken dan ook bijna allemaal achter elkaar.
Waar ik vorig jaar erg blij werd van een van mijn boeken had ik dat blije gevoel dit jaar na het lezen totaal niet. Bij het lezen van een boek viel ik zelfs in slaap en na hele stukken opnieuw lezen vroeg ik me nog steeds af wat ik nu toch gelezen had. Dit boek kon ik dan ook niet hoog waarderen helaas.
Welkom bij de club - Thomas van der Meer
Inhoud: Thomas werd geboren met een andere naam in een ander lichaam. Wanneer hij besluit te worden zoals hij zich voelt, lopen de reacties sterk uiteen. Mevrouw Krabbenborg, zijn manager, steekt haar mening niet onder stoelen of banken en schept er plezier in steeds weer te benadrukken hoe ingewikkeld het is. Dennis van de IT verwelkomt hem met open armen in team XY. En zijn moeder geeft trots voor de tweede keer in zijn leven zijn naam op bij de gemeente.
Cijfer 70/100 in sterren 3* en mijn recensie
Ik nomineerde het boek niet voor de shortlist.
Ondanks dat het een open en eerlijk verhaal is over de transitie van Thomas naar man, vind ik dit boek niet echt bijzonder genoeg om te nomineren voor de shortlist. Af en toe bleef het erg aan de oppervlakte en op andere punten ging het wel wat meer de diepte in, ik denk dat vrouwen/mannen die eenzelfde issue hebben als Thomas had nog meer zouden willen lezen dan hetgeen de auteur nu geschreven heeft.
Een goede nachtrust - Peter Buurman
Inhoud: 'Een goede nachtrust' vertelt het verhaal van de onwaarschijnlijke vriendschap tussen een man en de inbreker die zijn huis ’s nachts betreedt. Een humoristische, magisch-realistische roman over slapen en wakker liggen – met de droomlogica van Haruki Murakami en Rob van Essen.
Cijfer 20/100 in sterren 1* en mijn recensie
Ik nomineerde het boek niet voor de shortlist.
Ik vond het een vaag fantasieverhaal wat nergens heenleidt. Ik kon in elk geval geen echte kop en staart aan het verhaal vinden. Ook de hoofdstukken en delen liepen niet logisch in elkaar over. Een mijmering die langer duurde als een minuut duurde volgens het verhaal slechts een minuut. Nee dit is totaal niet mijn boek, en dat moet dan onder de noemer literatuur vallen?
Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit - Bianca Toeps
Inhoud: Autisme: dat is toch dat je supersnel kunt uitrekenen dat 7 augustus 1984 op een dinsdag viel? Nou... nee. Bianca Toeps legt je in dit boek haarfijn uit wat het wél betekent als je autisme hebt.
Cijfer 75/100 in sterren 3* en mijn recensie
Ik nomineerde het boek niet voor de shortlist.
Ondanks dat het boek een duidelijk beeld geeft wat autisme is, behalve een wetenschappelijk verhaal is het ook een persoonlijk verhaal, vind ik het geen boek wat ik nogmaals zou lezen en aan anderen zou tippen, dat zijn toch wel mijn criteria of het geschikt is voor de shortlist of niet.
Je bent jong en je rouwt wat - Lisanne van Sadelhoff
Toen haar moeder overleed, dacht Lisanne van Sadelhoff (1989) als een typisch kind van haar generatie: er is vast wel een handboek met een helder stappenplan waardoor ik rouwen snel van mijn to-do-list kan schrappen. Guess what: dat was er niet. Je bent jong en je rouwt wat is daarom geen handleiding, maar een goudeerlijk boek dat pijnlijk duidelijk maakt dat alles beter is dan zwijgen.
Cijfer 85/100 in sterren 4* en mijn recensie
Ik nomineerde het boek wel voor de shortlist
Of je nu jong of oud bent en wel of niet iemand verloren hebt, dit boek is voor iedereen mooi om te lezen. Heb je net iemand verloren vind je er steun in, heb je niemand verloren lees je hoe het is en zou je met die kennis iemand kunnen steunen die wel iemand verloren heeft.
Je kan wel goed merken dat de auteur geen groentje is in schrijversland dat ze column schrijft bijvoorbeeld. Het boek leest fijn weg en ondanks dat het een zogenaamd hulp-boek is vind ik dat niet meteen zo overkomen. Een absolute aanrader vind ik dit boek.
Conclusie
Ondanks dat ik er dit jaar geen parel tussen had zoals vorig jaar, toen sprong Kongokorset er voor mij bovenuit, vond ik het weer erg leuk om mee te doen omdat je hierbij boeken lees die je wellicht niet zo snel zou oppakken.
Dus volgend jaar geef ik me zeker weten weer op en hoop ik dat ik weer mag meelezen!