Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Thrillerprijs 2024

op 12 maart 2024 door

Dit is alweer het vierde jaar op rij dat ik mee mocht lezen voor de Hebban Thrillerprijs, iets waar ik natuurlijk weer erg blij mee was! Van de vier boeken die ik toegewezen kreeg had ik er eentje gelezen, een tweede had ik toevallig al in mijn bezit via BookChoice maar had ik nog niet gelezen dan wel geluisterd, het derde en vierde boek kende ik niet. Bij het boek van Windmeijer kreeg ik visioenen naar de boeken die ik vorig jaar las. Ik zag echt heel erg tegen dit laatste boek op omdat ik vorig jaar dus ook een boek van Windmeijer las en daar niet echt doorheen kwam!

Een van mijn gelezen boeken heeft de shortlist gehaald, maar dit is niet door mijn nominatie gekomen aangezien ik het boek juist niet nomineerde en slechts drie sterren gaf!

Ik beoordeel boeken altijd via de CAWPILE-methode: Characters (Karakters) | Atmosphere (Setting) | Writing style (Schrijfstijl) | Plot (Plot) | Intrigue (Boeiend) | Logic (Geloofwaardig)| Enjoyment (Leesplezier)

Mijn criteria voor het beoordelen van de thrillers is als volgt:

  1. Schrijfstijl
  2. Spanning
  3. Geloofwaardigheid

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgSpoilerwaarschuwing!

Welke boeken las ik en hoe beoordeelde ik ze:

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgTrauma - Charles den Tex

De Repair Club heb ik met veel plezier mogen lezen voor de Hebban Thriller Prijs 2023 dus toen ik las dat er een vervolg was wilde ik dat erg graag lezen.

Ik hoopte op een net zo’n spannend boek als De Repair Club maar dat viel helaas toch iets tegen. Niet dat het geen leuk of goed boek is, absoluut niet, maar gewoon niet zo spannend als het eerste boek.

Inmiddels zijn de hoofdpersonen ietsje ouder als in het eerste boek, de lockdown en corona zijn voorbij, de oudjes hebben hun prik en kunnen weer als Repair Club op pad. Ik vond dit overigens wel een leuke link met de actualiteit. Kenzi waar we in boek één kennis mee maakten heeft zich bij de Repair Club aangesloten.

Het verhaal begint ook in dit boek meteen weer in het eerste hoofdstuk. John krijgt een foto en een aftelklok en daarbij de opdracht om dit te repareren. De foto toont een dode vrouw en iemand zijn voeten, wie waren er daar toen allemaal bij, echte namen moet John vinden maar dat is lastig want iedereen had daar een schuilnaam. John moet dus met zijn herinneringen aan de gang, want hoe zaten bepaalde zaken uit het verleden ook alweer.

Het boek heeft de actualiteit, het veiligstellen van tolken uit Afghanistan voordat de Taliban volledig aan de macht komt, mooi verweven met een fictief verhaal. Door middel van flashbacks komen we er namelijk ook achter wat er destijds in Afghanistan is gebeurd. Door het verwerken van deze actuele feiten in het verhaal merk je dat de auteur veel research gedaan moet hebben. Het is absoluut goed gedaan maar net geen 5 sterren wat mij betreft omdat ik de spanning die ik in boek één wel voelde toch wat miste.

C = 8 | A = 8 | W = 8 | P = 7 | I = 7 | L = 8 | E = 8 | Score 7,71 = 8 = 4 sterren

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgAlter Ego - Esther Verhoef

In het verleden heb ik wel eens een thriller van deze auteur gelezen maar ik kan me niet meer herinneren of ik die goed vond of niet. Ik schaar deze auteur in het rijtje Linda van Rijn en Suzanne Vermeer, prima leesbare thrillers die je redelijk vlot leest en die meestal niet echt blijven hangen.

De hoofdpersoon in dit boek is Lynn, getrouwd met de bijna twintig jaar oudere Camiel Storm, Michelin sterren chef van zijn restaurant De Luwte. Lynn doet de PR en marketing voor De Luwte en is samen met Camiel en Guy bezig shops in het land op te zetten waar het lekkers uit De Luwte gekocht kan worden.

Dan gebeuren er vreemde dingen, Lynn die een buitenechtelijke relatie heeft, met de elektricien die klussen op De Luwte doet, verdenkt in eerste instantie deze Laurens van deze rare dingen.

Als lezer krijg je af en toe een hoofstukje uit het verleden van Lynn voorgeschoteld waarin duidelijk wordt dat ze geen fijne jeugd had. Maar ook krijg je hoofdstukken van een iemand, een X, een man of wellicht een vrouw, die duidelijk een hekel heeft aan Lynn en haar wil raken met zijn acties en daden.

Helaas had ik te snel door wie die X was, maar toch snapte ik niet helemaal hoe alles zat dus het bleef een kwestie van doorlezen.

De spanning was zeker aanwezig, maar of deze literair was dat vind ik een beetje te betwijfelen. Het boek las lekker weg had de juiste spanning, de personages werden goed uitgelicht, er gebeurde genoeg alleen vond ik het op het einde een soort van korte samenvatting die de boel even snel verklaarde. De laatste zin vond ik dan wel weer erg fijn omdat deze voor Lynn veel rust zal geven.

C = 7 | A = 7 | W = 7 | P = 7 | I = 7 | L = 6 | E = 7 | Score 6,86 = 7 =3 sterren

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgOpenbaring - Jeroen Windmeijer & Tjarko Evenboer

Ik zal heel eerlijk zeggen dat ik nogal tegen dit boek opzag. Vorig jaar kreeg ik ook een boek van deze auteur toebedeeld voor de Hebban Thrillerprijs en daar heb ik me doorheen moeten worstelen, ik zag mezelf al door ruim 500 bladzijden heen worstelen en dat was geen aantrekkelijk vooruitzicht. Toen ik dan ook zag dat dit boek ook als luisterboek op Nextory stond besloot ik het te gaan luisteren dan kan je niet stoppen met lezen en het boek aan de kant leggen want je bent, in mijn geval dan, gewoon aan het lopen en het verhaal aan het tot je nemen.

Het eerste hoofdstuk begon met een Bijbeltekst, daar had ik op zich geen moeite mee, ik ben kerkelijk opgevoed, maar dacht wel even waar gaat dit heen? Ik had bewust de korte samenvatting van het boek niet gelezen voordat ik aan het boek begon. De proloog daarentegen was meteen spannend, er werd een jonge jongen levend verbrand en een ravijn ingeduwd in Jeruzalem een flink aantal jaar geleden.

Er komen best veel personen langs want later in het boek komen er nog meer bij, maar doordat er ook mensen afvallen wordt het niet teveel. Pas ruim voorbij de helft komen een aantal personen bij elkaar en worden de verhalen in elkaar geweven.

Natuurlijk eindigen weer veel hoofstukken met kleine cliffhangers, eerlijk gezegd irriteerden die mij niet, nee het zorgde er juist voor dat ik maar door wilde luisteren/lezen.

Het was op sommige stukken niet bloedje spannend maar op andere stukken juist weer enorm en er zat ook veel onderhuidse psychologische spanning in het boek.

In de laatste hoofdstukken vond ik een paar kleine dingen een beetje ongeloofwaardig maar ze pasten wel in elkaar. Al met al heb ik enorm genoten van dit boek!

C = 7 | A = 8 | W = 8 | P = 9 | I = 9 | L = 7 | E = 9 | Score 8,14 = 8 = 4 sterren

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgTijgerlelie - Marion Pauw

Dit boek had ik nog niet op mijn wil-lijst staan maar toen ik de speciale uitvoering eens langs zag komen op sociale media had ik het boek wel in mijn achterhoofd gehouden. Omdat ik het boek via BookChoice in mijn bezit had heb ik ook dit boek geluisterd.

De hoofdstukken in het boek schieten tussen ‘Toen’ en ‘Nu’. Deze wisseling maakt het interessant omdat je graag wilt weten waarom Lili in het nu is zoals ze is, komt dat door hetgeen er toen is gebeurd? Het is door de zelfmoord van een van de huisgenoten en een ontmoeting in het nu met een oud-huisgenoot van toen dat Lili gaat graven om te ontdekken wat er toen precies is gebeurd.

Dat Lili er na zeventien jaar nog onder lijdt is duidelijk, wat ik alleen niet logisch vond is dat ze pas recent aan de antidepressiva was gegaan, waarom het zo lang laten sudderen en je niet prettig voelen? De karakters worden, op Lili na, helaas niet echt allemaal even uitgediept vond ik, ook al komen de meesten in het nu ook weer terug en bezoekt of spreekt Lili met ze.

Een van de laatste hoofdstukken speelt een jaar later en daarna is er een hoofdstuk met de kop toen, wat dan niet zeventien jaar geleden speelt maar in de tijd van nu door het hele boek heen. Ik vond dat even verwarrend maar wat ik nog verwarrender vond was dat er uitgelegd werd wat er toen gebeurd was en hierbij iets niet logisch, en in mijn ogen onmogelijk, was, namelijk vanaf buiten het nachtslot openen. Ook vond ik het erg jammer dat de slechteriken niet de straf krijgen die ze verdienen. Ik vind dat toch wel prettig bij een thriller als je weet dat de daders gestraft worden.

C = 7 | A = 7 | W = 7 | P = 7 | I = 7 | L = 6 | E = 7 | Score 6,86 = 7 = 3 sterren

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgConclusie

Ik nomineerde zowel Openbaring van Jeroen Windmeijer & Tjarko Evenboer als Trauma van Charles den Tex.

Tot mijn eigen verbazing beviel het boek van Windmeijer waar ik het ergst tegenop gezien had me het best. Dus het is of de combinatie met Evenboer die het top maakt of het boek wat ik vorig jaar las is niet zijn beste werk. In elk geval kon ik niet stoppen met lezen, nou ja in mijn geval luisteren. Mede door mijn slechte ervaring van vorig jaar besloot ik om te gaan luisteren, dan heb ik geen afleiding als het tegenvalt want die oortjes zitten nu eenmaal in mijn oren. Nou en die 17 uur dat was dus geen straf!

Het gegeven vond ik erg interessant, een kerk die meer een sekte lijkt en dan een voorganger die in zichzelf de nieuwe redder van de wereld ziet. Hoe de twee verhaallijnen van de journaliste en de professor bij elkaar kwamen vond ik goed gevonden, ik vroeg me wel af wanneer het zou gebeuren want dat duurde wel een tijd. Dat de dochter van Simon bij de sekte/kerk zat had ik niet zien aankomen en vond ik een mooie twist. De laatste paar hoofdstukken waarin de ontknoping zat waren spannend, omdat er een boek twee onderweg is was het logisch dat beide hoofdpersonen blijven leven. Overigens heb ik de laatste paar hoofdstukken ook nog gelezen omdat ik meende dat ik wat gemist had, maar dat was niet zo en het was even spannend als bij de eerste keer. Dit boek is dus wat mij betreft een goede kanshebber om te winnen.

Het tweede boek dat ik nomineerde is door de hoofdpersonen die al wat ouder zijn zo anders in zijn soort dan de meeste thrillers dat het gewoon een feest is om te lezen hoe de repair-club te werk gaat in het oplossen van een probleem.



Reacties op: Hebban Thrillerprijs 2024

Meer informatie

Gerelateerd