Kookboekrecensie: Cozy Cooking
Het is weer tijd voor een kookboek, een heel cosy kookboek nog wel, met hartverwarmende gerechten voor koude dagen: Cozy Cooking. Afgelopen week ben ik dus meermaals de keuken ingedoken, nou ja daar sta ik toch al elke dag met veel plezier, maar nu tot twee maal toe om slow food, zoals het boek het noemt te maken. Recepten zijn in het boek namelijk ingedeeld in drie tijds categorieën: snel en easy, alle recepten die in 15-30 minuten gemaakt kunnen worden. All-time yummy, zijn de recepten waarvoor je 30-60 minuten nodig hebt en dan is er het slow food, dit is alles wat meer tijd kost: heel geschikt voor gezellige uurtjes in de keuken. Nou en het waren gezellig uurtjes in de keuken, en vooral de geur die door het huis dreef…. Het is jammer dat foto’s geen geur hebben…
Over het boek
Wanneer de nachten langer worden en de truien uit de kast komen, kan dat maar een ding betekenen: het is tijd voor gezellige herfst- en winterkost.
Kleurrijke soepen, gegratineerde ovengerechten en overheerlijke pasta’s, laat je verleiden (en verwarmen) door de meer dan 50 recepten in dit boek, bereid met seizoengebonden ingrediënten. Wat dacht je van een heerlijke vispastei van gerookte zalm en mierikswortel? Of heb je liever een winterrisotto met kastanjes, salie en spek? En als je ’s avonds voor de open haard toch je maag nog hoort knorren, kan een crème brûlée met gekaramelliseerde clementines of een appelstrudel met marsepein je vast bekoren.
Over de auteur
Agnes Prus woont en werkt in Keulen. Met haar passie voor het snijden van groenten en verse kruiden heeft ze al talloze kookboeken geschreven. Als ze niet bezig is met nieuwe creaties voor drukwerk en het internet, zet ze recepten om in prachtige creaties als foodstylist voor video- en fotoproducties. Bakken ligt haar bijzonder na aan het hart. Agnes richt zich vooral op receptontwikkeling en foodstyling, maar ze schrijft ook af en toe teksten over culinaire kunst.
Mijn kookervaring
Mijn oog viel meteen op de aardappelpartjes, snel en easy stond er bij de bereiding, nou die gaan er hier altijd goed in, dus een nieuwe variant dan de versie die ik meestal maak staan wij wel voor open. In dit geval met sesamzaad en erbij harissa-aioli.
Toen ik de bereiding van de aioli las kreeg ik het even benauwd…denkende aan de mayonaise die ik recent maakte en die de volgende dag toch echt geschift bleek… Maar ik maakte me zorgen om niets, die aioli lukte prima en die was me toch lekker, beetje pittig (te pittig aldus dochter) maar zelfs manlief die niet van pittig houdt vond ‘m erg lekker!
De aardappelen die behalve met sesamzaad ook gekruid werden met oa zwart komijnzaad (= nigella zaad), paprikapoeder en citroen smaakten heerlijk! En dan dus lekker dippen in de aioli, top!
De kippastei, een slow food recept, want ja de knoflookbollen moesten eerst 45 minuten, na afkoelen moesten de teentjes uit de velletjes gedrukt worden en geprakt worden. Nou had ik dit nog nooit gedaan, maar wat een heerlijke plakkerige kliederboel is dat zeg!
Na deze kliederboel maakte ik de champignons schoon en sneed de kip in hapklare stukken. Alles was duidelijk te volgen in het recept, ik kwam geen gekke dingen tegen. Enkel het ingrediënt meel type 405, Google vertelde me dat dit een Duits meel is en dat ik het kon vervangen door patentbloem, nou dat heb ik wel in huis. De boel ging in een grote schaal, die werd afgedekt met een lap bladerdeeg wat besmeerd werd met losgeklopt ei. En toen was het wachten…
Gelukkig had ik van het overtollige bladerdeeg kaasstengels gemaakt dus kon de dochter die hongerig uit school thuis kwam alvast iets snacken. Het recept was voor 4 tot 6 porties, nou wij hebben er twee keer van gegeten en toen was er nog een beetje over voor een voorgerecht of lunch hapje. Dat heb ik dus in een bakje gedaan en aan mijn ouders gegeven met nog twee ragoutbakjes die ik in de kast had staan.
Tijdens dat de kip in de oven stond ging ik in de weer met de marinade van de boeuf bourguignon. Een schaal vol met vlees en wijn en kruiden. De volgende dag, dit was ook weer een slow food recept, ging ik na de lunch meteen aan de slag. Vlees droogdeppen, spek uitbakken, groente en ui bakken, fond inkoken, vlees aanbraden, fond erbij, later wijn erbij, de kruiden en de groenten. En toen was het wachten: drie uur in de oven. Na die drie uur moesten de aangebakken champignons en de aangebakken zilveruitjes (niet die van Kesbeke) of sjalotjes en het spek erbij en moesten we nog een half uur wachten. Inmiddels rook het hele huis zalig en konden we niet wachten om het te proeven.
Nou dit was subliem! Ik heb al eens eerder boeuf bourguignon gemaakt maar bij dat recept was de saus erg waterig en dun, nou dat was in dit geval absoluut niet het geval, de saus was perfect qua dikte en smaak, en dat vlees…het smolt op je tong als het al niet uit elkaar viel op weg daar naar toe. Ook dit was een flinke portie dus kon er een bak de diepvries in, ideaal voor een dag met weinig tijd om te koken.
Er staan nog genoeg andere recepten in dus laat die heerlijke herfst en winterdagen maar komen ik vermaak me nog wel verder met dit kookboek!
Boekdetails:
- Cozy cooking
- Uitgeverij: Centrale Uitgeverij Deltas
- ISBN 9789044765731
- EUR 29,95
- Verkrijgbaar in de boekhandel en online
Ik bedank Centrale Uitgeverij Deltas voor het mij toegezonden recensie-exemplaar.