Kookboekrecensie: Lekker Caribisch Koken
Vlak voordat ik een weekendje weg ging met negen vriendinnen, helaas konden er twee op het laatste moment niet mee, kreeg ik dit kookboek om te recenseren in de post. Ik zag dat er een aantal cake’s in stond, bij bijna allemaal stond voor 8-12 stukken dus maakte ik snel wat foto’s deelde ze in onze groep en liet iedereen stemmen. De meeste stemmen kreeg de bananencake en dus maakte ik die de vrijdagochtend van vertrek. Bij het recept stond namelijk de cake is nog lekkerder op de dag erna, want een vriendin zou verse vlaai uit Limburg meenemen waar zij woont die we natuurlijk op vrijdag zouden eten.
Over het boek
Van Haïti tot Trinidad en Tobago, ontdek in dit boek meer dan 60 authentieke recepten die de rijke culinaire traditie van de Caribische eilanden vieren. Maak kennis met de smaken van de Caraïben, waar de rum rijkelijk vloeit en pittige Scotch Bonnet-pepers in vrijwel elk gerecht worden gebruikt. Proef klassiekers zoals jerk-kip, callaloosalade en ackee met gezouten vis, maar ontdek ook minder bekende pareltjes zoals zwarte cake van rozijnen en Jamaicaanse bammy. Van aperitief tot dessert, maak dankzij Chef Tee kennis met de verrukkelijke smaken van de Caribische Zee en waan je zo op vakantie. Gebracht in een luxueuze hardback uitgave.
Over de auteur
Chef Tee, naast het hoofdstuk 'mijn verhaal' voorin het boek kon ik in eerste instantie niet veel informatie over de beste man vinden. Maar toen stuitte ik op een paar krantenartikelen en daar kreeg ik een nog beter beeld van de nog jonge kok. Tarell Mcintosch aka Chef Tee, vertelde in het interview dat hij van jongs af aan met weinig heeft moeten zien rond te komen. Dat betekende veel vaardigheden leren, bij zijn huidige restaurant heeft hij alles zo'n beetje zelf opgebouwd. Twee heel aardige lokale ondernemers hebben hem veel van hun kennis en tijd gegeven en hebben een aantal dingen gedaan die hij zelf niet kon, waaronder loodgieterswerk en de elektriciteit. Daardoor is het hem gelukt om zijn restaurant Paradise cove Battersea van de grond te krijgen voor een budget van nog geen GBP 6.000 (7.000 Euro).
Op zijn 17e kreeg hij een baantje in een café. Hij leerde er de basis zoals het afrekenen, hoe je klanten bedient en hoe je eten bereidt. Van daaruit werkte hij bij Bodeans BBQ in Clapham, bij Source Battersea en uiteindelijk bij Anthony Demetre (de chef-kok achter Wild Honey en het nu gesloten Arbutus). Hij zegt: 'ik heb altijd geweten dat ik een restaurant wilde openen, dus ik heb op veel verschillende afdelingen gewerkt, waaronder de keuken, de bediening en reserveringen. Ik heb overal een beetje kennis vandaan gehaald.'
Mijn kookervaring
Zoals reeds in mijn inleiding geschreven het eerste recept dat ik maakte was de bananencake, geen ingewikkelde ingrediënten, nou ja op het amandelextract na dan, want overal vind je essence en geen extract, nu had ik wel vanille-extract in huis, een mooi klein flesje van Nielsen-Massey die bijna over datum was, en ik dacht beter maar die nemen dan essence.
De door mij gekochte bananen waren nog niet heel erg zwart toen ik ging bakken dus gebruikte ik een truc die ik vond door ze 10/15 minuten in de oven te leggen op 150 graden en ze op die manier zwart en dus rijp te krijgen. Ik volgde de stappen, las nog net op tijd dat er onder in de oven een schaaltje water gezet moest worden en dat de taart op het op een na laagste niveau in de oven gezet moest worden en toen was het wachten. Na zo’n 40 minuten checkte ik de gaarheid en besloot 'm nog zo'n 10 minuten extra te geven. Uit de oven dekte ik de cake af met een natte theedoek en zo vervoerde ik 'm naar ons huisje. De volgende dag sneed ik punten en praktisch iedereen vond de cake heerlijk.
Inmiddels heb ik de cake recent nog een keer gemaakt voor mijn dochter die met haar vriendje, zijn moeder en zijn zusje, plus een vriendinnetje van het zusje, een paar dagen naar een huisje op de Veluwe gingen. Ook zij vonden de cake allemaal erg lekker.
Het volgende gerecht dat ik maakte was de klassieke kipcurry. Een curry gaat er bij ons altijd wel in, met dien verstande dat het voor mijn proefkonijnen niet te pittig moet zijn. In dit recept moest 1 Scotch Bonnet-peper, die gebruikte ik ook, maar ik deed deze in een zakje voor losse thee zodat ik deze er gemakkelijk uit kon vissen. De pittigheid was gelukkig prima te doen en de curry ging schoon op.
De jerk-burgers hadden mijn aandacht getrokken en dus moest er eerst jerk-marinade gemaakt worden. Dit recept gaf aan dat er 100 gram Scotch Bonnet peper in moest, ik was bang dat dit wel erg pittig zou zijn ook al was het recept genoeg om 500 gram marinade te maken, een pepertje woog een kleine 15 gram, en ik besloot gewoon maar voor een pepertje te gaan.
Alle ingrediënten moesten in de keukenmachine, laat ik die nu net niet hebben, dus pakte ik mijn vertrouwde kleine hakkertje erbij en in delen maalde ik de boel tot een gladde consistentie.
Ik mengde de aangegeven hoeveelheid marinade en sojasaus door het gehakt en maakte daar drie mooie hamburgers van. De burger serveerde ik conform het recept met wat sla, tomaat en rode ui op een burgerbroodje. Manlief en ik vonden de burgers heerlijk, de puber gaf aan liever een Angus hamburger te hebben die we normaal vaak hebben.
Omdat ik natuurlijk een hele pot jerk-marinade had gemaakt moest er nog iets anders gemaakt worden met deze marinade. Dat werden de in de oven gebakken jerk-kippenpoten. Inmiddels hebben we die nu twee keer gegeten en beide keren waren ze erg lekker. Op de foto zien ze er zwart uit, dit is de marinade, maar die konden we er heel voorzichtig afschrapen, en zo het knapperige vel eten. De marinade moest namelijk ook onder het vel gesmeerd worden en op die manier was de kip lekker doortrokken van de jerk. Erbij aten we rijst zodat we een beetje van het restje van de met water aangelengde sojasaus erover heen konden scheppen.
Met zo'n grote pot marinade koos ik er ook nog voor om de jerk-zeebaars te maken. Bij dat recept stond dat het lekker was met citroen-chilimayonaise. Ik maakte de mayonaise niet zelf want daar had ik toch wat minder goede ervaringen mee, maar ik gebruikte een tube mayonaise (dit werd ook als optie aangegeven) en mengde de ingrediënten erdoor. Deze mayonaise vonden we erg lekker smaken zo met de slablaadjes en rijst bij de heerlijke jerk-zeebaars. De mayonaise is ook lekker bij friet bleek een paar dagen later.
Er staan nog een paar cakes in die ik wil maken en ook nog andere recepten met de jerk-marinade. Aangezien de pot nog niet leeg is komen die binnenkort zeker aan bod! De pot met marinade blijft 6 maanden goed, nou voor die tijd is die wel leeg denk ik zo!
Het boek bevat bij elk recept een foto en is verder rijkelijk geillustreerd met prachtige foto's van de Caraïben, je zou zo op vakantie willen naar Jamaica, de Dominicaanse Republiek of Antigua... Achterin tref je nog een uitgebreide woordenlijst van Caribische producten aan wat erg handig is.
Boekdetails:
- Lekker Caribisch Koken
- Uitgeverij: Centrale Uitgeverij Deltas
- ISBN 9789044765960
- EUR 32,95
- Verkrijgbaar in de boekhandel en online
Ik bedank Centrale Uitgeverij Deltas voor het mij toegezonden recensie-exemplaar.