Kookboekrecensie: Levant van mezze tot baklava
Nadat ik het kookboek ‘De authentieke Zuid-Afrikaanse keuken’ van Centrale Uitgeverij Deltas had gekregen heb ik mezelf op hun mailinglijst laten zetten. Regelmatig sturen ze een nieuwsbrief uit met hun aanbod van te verschijnen boeken.
Dit keer viel mijn oog op deze fraaie cover, Levant, die naam kende ik wel uit mijn tijd op Smulweb, iemand had daar meen ik een pagina met recepten uit dat gebied. Dus ik vroeg het boek aan en dook de keuken in.
Over de auteur
Ghillie Basan is een uitzonderlijk getalenteerd persoon en een ongekende held van de culinaire wereld in Schotland en daarbuiten. Als begaafd en productief schrijfster, kok, presentatrice, receptontwikkelaar, verhalenverteller, toeristische aanbieder en nog veel meer speelt ze een sleutelrol in het eten, drinken en toeristische landschap van het land.
Ze bracht haar jeugd door in Oost-Afrika en haar tienerjaren in Schotland, gevolgd door een Cordon Bleu-diploma in Londen en een graad in sociale antropologie aan de universiteit van Edinburgh. Na gewerkt en gereisd te hebben in Europa, Turkije, het Midden-Oosten, Noord-Amerika, India, Zuidoost-Azië en grote delen van Afrika als lerares Engels, journalist en schrijver over eten en reizen, keerde ze terug naar de Schotse Hooglanden. Hier, in een afgelegen deel van het Cairngorms National Park, heeft ze geleidelijk een vervallen croft (Een croft is een traditionele Schotse term voor een omheind of omsloten stuk land, meestal klein en akkerbouwgebied, en meestal, maar niet altijd, met een woning van een crofter erop. Een crofter is iemand die het land bezit en gebruikt, meestal als pachter, vooral in landelijke gebieden.) omgetoverd tot een huis waar ze, in de winter ingesneeuwd en met een langlauftocht van 3 mijl van en naar de auto om voorraden binnen te brengen, haar kinderen alleen heeft opgevoed.
Ze heeft meer dan 40 boeken geschreven over verschillende culinaire culturen en sommige daarvan zijn genomineerd voor de Glenfiddich Award, Guild of Food Writers Award en de Cordon Bleu World Food Media Award, en verschijnen regelmatig in de 'Best of the Best'- en 'Top 50'-lijsten.
Over het boek
Ga in deze prachtige gebonden uitgave mee op culinaire reis doorheen de Levant, de streek ten oosten van de Middellandse Zee. Landen zoals Libanon, Palestina, Israël en Cyprus delen tradities van zowel de Midden-Oosterse als de mediterrane keuken, wat resulteert in verrassende smaakcombinaties en heerlijke gerechten. Laat je in dit boek meenemen naar Levantijnse bazaars en openluchtmarkten, waar je klassiekers zoals falafel en baklava kan ontdekken, maar ook minder bekende gerechten zoals 'manti', heerlijk gebakken gevulde dumplings, en 'musakhan', een populair pitabroodje. Verken meer dan 60 authentieke recepten, van hartige mezze tot verleidelijke zoetigheden, en maak kennis met het rijke culinaire erfgoed van de Levant.
Mijn kookervaring
Dit keer bladerde ik zelf het boek als eerste door en liet twee gerechten zien waarvan ik dacht dat mijn proefkonijnen ze wel lekker zouden vinden.
Het eerste gerecht was gehaktbrood met saffraanuien, sultana’s en pijnboompitten. Dit gerecht had veel ingrediënten, maar er waren maar een paar die ik nog niet in huis had: baharat, bulgur en graanaatappelmelasse. Die laatste had ik al wel eerder in huis gehad maar was inmiddels op. Het was niet moeilijk om te maken, het koste enkel wat tijd. En een tijdsindicatie was dus iets wat ik miste bovenaan de pagina. Natuurlijk al lezende werd het me duidelijk maar ik vind een klokje of een tijd bovenaan een pagina altijd wel heel erg handig.
Terwijl dit gerecht in de oven stond maakte ik de salade, een peterseliesalade met bulgur en granaatappelpitjes. De keuken was een waar bloedbad doordat ik iets te hard met een houten lepel op de granaatappel sloeg om de pitjes eruit te krijgen, haha! Ook denk ik dat mijn bossen munt en peterselie een stuk groter waren, en ik heb ze wellicht niet zo piepklein gesneden, als op de foto. Maar het was een prima bijgerecht bij het gehaktbrood.
Het gehaktbrood was alleen doordat er bulgur doorheen zit wat droger als dat wij gewend zijn van gehaktbrood, wellicht dat mijn keuze voor rundergehakt niet slim was. Het recept gaf aan lams-, runder- of varkensgehakt en ik kies dan meestal voor rund. Maar ja dat is ook altijd het minst vette gehakt. De proefkonijnen willen het helaas geen herkansing geven met een ander soort gehakt. Overigens was de hoeveelheid voor 4-6 porties en dat klopte zeker. Want ik kon een bakje vullen met een grote portie voor mijn ouders. Die vinden alles wat ik ze breng altijd fijn dus dat zal dit keer ook zo zijn.
Afgelopen zaterdag koos ik drie gerechten uit om te maken. Kurkuma-aardappelen met chilipeper, limoen en koriander. Dit was meer werk dan voorzien omdat de aardappels eerst in de schil gekookt werden en daarna van hun schil ontdaan moesten worden. Mijn aardappels waren duidelijk niet zo nieuw als het recept voorschreef want de schil ging er niet zo makkelijk af. Maar dat mocht de pret niet drukken want ze waren verrukkelijk!
Erbij maakte ik de brood-peterseliesalade met granaatappelmelasse en sumak. Ook nu was mijn bos peterselie weer te groot (noot aan mijzelf geen grote bossen meer gebruiken!). Maar de salade smaakte erg lekker, ook nog de dag erna en zelfs nog een dag later!
Hierbij aten we kip, uien en sumak met pitabrood. Volgens het boek zou dit 4 porties moeten zijn, nou 700 gram kip is erg veel moet ik zeggen dus op zondag hadden mijn puber en ik nog een royale lunch! Toen hebben we de pitabroodjes niet eerst gehalveerd zoals het recept voorschreef maar gewoon gevuld als ware het shoarmabroodjes. Dit beviel ons iets beter. Dit gerecht is zeker voor herhaling vatbaar, samen met de aardappeltjes of enkel met een salade.
Boekdetails:
- Levant van mezze tot baklava
- Uitgeverij: Centrale Uitgeverij Deltas
- ISBN 9789044765250
- EUR 32,95
- Verkrijgbaar in de boekhandel en online
Ik bedank Centrale Uitgeverij Deltas voor het mij toegezonden recensie exemplaar.