Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Love to read: Perzik bloesem lente

op 21 april 2022 door

Op Facebook zag ik het bericht van Love to Read dat ze vooruitlezers zochten voor het boek ‘Perzik bloesem lente’ Ik stuurde een bericht en ik behoorde tot de gelukkigen die het boek vooruit mochten lezen.

Tijdens het lezen heb ik best wel het een en ander zitten googelen, de plaatsen waar ze heen trokken bijvoorbeeld. Er zit wel een kaartje voorin het boek maar bladeren in een e-book is toch altijd wat minder handig als in een fysiek boek. Verder zag ik ook de beelden van de serie van Ruben Terlou voor me die hij over de Yangtze rivier maakte, ook googelde ik op juàncūn en kwam diverse foto’s tegen van deze zogenaamde military dependents' villages in Taiwan waar Meilin en Renshu hebben gewoond. Al met al heb ik weer het een en ander geleerd over China en Taiwan.

49c9629b8ab6ab4eab87fc19158e3c46.jpg

Over de auteur

Melissa Fu groeide op in de Verenigde Staten en woont nu in Engeland. Ze studeerde natuurkunde en Engels en werkte een tijdlang als onderwijzer. Ze kreeg de David TK Wong fellowship toegekend van de University of East Anglia, waar ze haar roman kon afronden. Perzik bloesem lente is geïnspireerd door haar vader, haar Chinese afkomst en de zoektocht naar haar identiteit.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgOver het boek

Perzik bloesem lente van Melissa Fu is een epische debuutroman over drie generaties van een Chinese familie, op zoek naar een thuis.

China, 1938. De Japanse invasie is begonnen en Meilin, een jonge moeder, slaat op de vlucht met haar vierjarige zoontje Renshu. Ze kunnen maar een paar dingen meenemen., waaronder gelukkig hun dierbaarste bezit: een handbeschilderde rol waarop fabels zijn afgebeeld. Ze vinden er troost in die samen te bekijken. Hun vlucht voert Meilin en Renshu dwars door China, en het duurt lang voordat ze een nieuw thuis vinden.

Jaren later woont Renshu in de Verenigde Staten onder een andere naam, Henry Dao. Zijn dochter Lily wil graag meer weten over haar afkomst, maar hij weigert te vertellen over zijn kindertijd. Hoe kan hij zijn gezin echter beschermen in dit nieuwe land als hij gebukt gaat onder zijn verleden? En hoe kan Lily verder groeien als ze niet haar familieverhaal kent?

Perzik bloesem lente van Melissa Fu is een roman over de moderne geschiedenis van China, verteld aan de hand van het verhaal van één familie. Het gaat over de kracht van het verleden, de hoop op een betere toekomst en de zoektocht naar een thuis.

Perzik bloesem lente van Melissa Fu is perfect voor de lezers van Wilde zwanen, Dagboek van een geisha en Pachinko.

7b144240e7872d74e6c293138f5416e1.jpg 

Mijn mening

Prachtige historische roman die mij een klein beetje deed denken aan Dochters van China. Dit boek echter gaat over drie generaties. Het boek begint met Meilin, zij is de vrouw van Xiaowen, hij is de jongste zoon van de derde vrouw van zijn vader. Hij is de enige die een zoon heeft en dat betekent toch wel iets. Ze werken in de antiekzaak van Xiaowen’s vader. Helaas moeten de mannen in dienst en vluchten de vrouwen voor de Japanse bezetter. Het is dan 1938, we volgen Meilin en haar zoontje Renshu, in eerste instantie samen met haar schoonzus, de vrouw van de broer van Xiaowen, Longwei, en hun twee dochters. Ze kunnen maar een paar dingen meenemen en Meilin neemt een prachtige handbeschilderde handrol mee.

In dit eerste stuk van het boek was het even een kleine worsteling met alle namen, die zijn nu eenmaal anders als bij ons in het westen. Ook de verhalende vertelstijl was even wennen.  

Ze zwerven door China, varen onder andere over de Yangtze rivier, ik kreeg meteen beelden in mijn hoofd van de serie die Ruben Terlou ooit maakte en waarvan ik de meeste delen heb gezien. Elke keer als de Japanners oprukken moeten ze weer vluchten. Ik wil niet zeggen dat ze het hele land doorzwerven want China is erg groot maar in de jaren dat ze op de vlucht zijn wonen ze op diverse plekken. Ze weten uiteindelijk in Taiwan te eindigen en hopen daar veilig te zijn.

Als Renshu ouder wordt gaan we hem volgen, op zijn avonturen tijdens zijn studie en later, na zijn diensttijd als hij in de USA mag studeren en hij een andere naam aanneemt. Niet meer eerst zijn achternaam en dan zijn voornaam maar eerst, een nieuwe voornaam, Henry en dan zijn achternaam Dao. Tussendoor zijn er nog wel stukjes die over Meilin in Taiwan gaan en zo houd je een beetje feeling met hoe het haar vergaat in die jaren.

Henry vindt de liefde, trouwt en krijgt een dochter, Lily. Als Lily ouder wordt gaan we haar volgen. Zij heeft veel interesse in de Chinese achtergrond van haar vader, maar haar vader heeft nooit Chinees gesproken met haar en is eigenlijk altijd wantrouwend naar andere Chinezen geweest, dit komt echt voort uit het verleden van vluchten samen met zijn moeder tijdens de Japanse invasie.

De auteur weet de sfeer van het China van toen en de problemen die Henry in de USA ondervindt goed te beschrijven. Soms met mooie zinnen en soms ook iets meer to the point.

Als ik een klein nadeel moet noemen is het wat er met de mooie handrol gebeurde, dat vond ik zo jammer, maar goed gezien het verhaal is het niet meer dan logisch eigenlijk en het doet geen afbreuk aan het verhaal het is meer dat ik het jammer vond.

Characters = 9 | Atmosphere = 9 | Writing Style = 9 | Plot = 9 | Intrigue = 9 | Logic = 9 | Enjoyment = 9 | Score 9.00 = 5 sterren

3b27e0f99fa1ab05beb7747cfbfb4cda.jpg



Reacties op: Love to read: Perzik bloesem lente

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Melissa Fu

Melissa Fu

Melissa Fu groeide op in de Verenigde Staten en woont nu in Engeland. Ze studeer...