Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

NetGalley: The enemy of love

op 06 mei 2023 door

Als je een e-mail in je inbox aantreft met als onderwerp ‘Your invite to read and review THE ENEMY OF LOVE by Annabelle Thorpe on NetGalley’ dan klik ik die niet weg, nee dan open ik deze en lees snel verder!

Als de inhoud dan aangeeft dat men mij deze e-mail stuurt omdat ik eerder met plezier romans van uitgeverij Aria via NetGalley heb gelezen dan beginnen mijn hersens meteen te kraken, oeh welke auteur zit er ook alweer bij Aria is dat niet Diney Costeloe? Ja even in mijn gelezen arc’s op NetGalley kijkend zie ik dat bevestigd.

Als men de e-mail dan nog eens afsluit met ‘ik ben zo vrij geweest om je automatisch toegang te geven tot het boek op NetGalley voor het geval je dit de komende weken wilt lezen en beoordelen’ ja dan kan ik niet anders dan klikken op download toch?

Zo gezegd zo gedaan en zo belande het boek dan op mijn e-reader. Doordat ik nog een prachtig boek tussendoor te lezen kreeg heb ik dit boek iets te laat uitgelezen maar ik heb er niet minder van genoten.

377ef620cbce40138d3f32295ae21fb2.jpg

Over de auteur

Na vijfentwintig jaar als een bekroonde reis- en reportagejournaliste te hebben geschreven voor The Times en vele andere nationale kranten en tijdschriften, maakte Annabelle de overstap naar fictie met ‘The People We Were Before’, het verhaal van een jongen en zijn familie die de Balkanoorlogen van de jaren negentig meemaakten. Het boek werd geboren uit haar ervaringen met reizen naar Kroatië gedurende meer dan dertig jaar, en met de spectaculaire val en opkomst van het land. Haar tweede roman, ‘What Lies Within’, vertelt het verhaal van een koppel, Paul en Freya, die naar Marrakech verhuizen, en onderzoekt de uitdagingen van het leven in een onbekende cultuur.

Als reisauteur heeft ze meer dan 60 landen bezocht, waaronder het rijden door de Omaanse woestijn, trektochten door het Nieuw-Zeelandse regenwoud, leren (en falen) zeilen in Bermuda en ternauwernood ontsnappen aan overrijden in Tripoli. Haar fictie brengt locaties die ze van nabij kent: Kroatië in ‘The People We Were Before’, Marrakech en Qatar in haar tweede boek, en Rome en Umbrië in ‘The Enemy of Love’.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpgOver het boek

1943. Italië in oorlogstijd.

Casa Maria ligt in het hart van het kleine Umbrische stadje Amatino, beroemd om zijn eten, wijn en de families di Luca en Capaldi die het runnen. Maar nu wordt Italië verteerd door oorlog en moet alles veranderen.

Voor de getalenteerde kok Sophia di Luca is de ontdekking dat haar vader de trattoria niet aan haar, maar aan de wispelturige en charismatische Giorgio Capaldi heeft nagelaten, een bittere teleurstelling. Giorgio rouwt nog steeds om de plotselinge dood van zijn vrouw en is niet bereid tot een compromis. Zijn terugkeer naar Amatino bedreigt alles waar Sophia zich voor heeft ingespannen.

Als Mussolini valt en de Duitsers oprukken, komen de twee families niet alleen in conflict met een angstaanjagende nieuwe vijand, maar ook met elkaar.

Annabelle Thorpe's aangrijpende roman doet voor Italië in oorlogstijd wat Victoria Hislop voor Griekenland doet.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpg

Leeservaring

Dit boek speelt zich af in een stadje in Umbrië in Italië, niet ver van Rome. Het is een klein stadje met een plein met een leuk restaurant van twee families, boerderijen in de valleien en wijngaarden rondom het dorp. Het klinkt als een gezellig en leuk Italiaans boerendorpje.

Van de twee families die het restaurant runnen is één van de eigenaren overleden en hij heeft zijn deel nagelaten aan de zoon van de andere eigenaar. Zijn dochter Sophia, is helemaal niet blij met deze beslissing maar ze moet het ermee doen. Maar werken naast Giorgio blijkt leuker dan ze had gedacht en samen, en met nonna Elena, Giorgio's grootmoeder, runnen ze het restaurant. Omdat het verhaal zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog moet er natuurlijk nog wel iets gebeuren.

De inwoners van het dorp zitten midden in de strijd en hebben te maken met Duitse soldaten die tussen hen wonen. In die tijd regeert Mussolini over Italië en zoals je wellicht weet is in 1943 het fascistische regime gevallen en is Mussolini verslagen. De meeste Italianen wilden het bondgenootschap met Duitsland beëindigen en de Alliantie hen laten helpen Italië te bevrijden om de oorlog te beëindigen.

In dit licht is het dus moeilijk om te weten wie je kunt vertrouwen en de ene buurman die vriendelijk lijkt kan in werkelijkheid je vijand worden. Tegen deze achtergrond volgen we Sophia, haar moeder en haar broer en zus en Giorgio, zijn vader en grootmoeder en zijn broers. Het verhaal is misschien klein, maar omdat ik eigenlijk niet zo veel wist over Italië tijdens de oorlog heb ik er toch veel van geleerd, ook omdat ik op internet heb gezocht naar meer informatie over Italië tijdens WO2, en het gaf me een goed beeld van hoe het leven voor de gewone Italiaanse burger moet zijn geweest.

Doordat de oorlog nog gaande is aan het einde van het boek krijg ik het idee dat het wellicht nog een vervolg zou kunnen gaan krijgen.

Ik beoordeel de boeken via de CAWPILE-methode: Characters (Karakters) | Atmosphere (Setting) | Writing style (Schrijfstijl) | Plot (Plot) | Intrigue (Boeiend) | Logic (Geloofwaardig)| Enjoyment (Leesplezier).

C = 8 | A = 8 | W = 8 | P = 8 | I = 8 | L = 8 | E = 8 | Score 8,00 = 4 sterren

Helaas zijn geen van de auteur geschreven boeken nog vertaald ik heb de uitgever van Diney Costeloe een mail gestuurd of zij dit boek wellicht in hun portfolio gaan opnemen maar heb helaas geen reactie van ze ontvangen.



Reacties op: NetGalley: The enemy of love

Meer informatie

Gerelateerd