NetGalley: The Lost Village
Mijn 3e NetGalley boek. Ik las een bericht waarin stond dat het boek ‘The Lost Village’ voor de eerste 100 claimers free was. Nu zijn alle boeken op NetGalley natuurlijk free, maar je moet de boeken dus altijd aanvragen en of je een boek dan wel of niet krijgt moet je dan maar afwachten. Toen ik dus las waar het over ging claimde ik het boek en dom als ik was downloadde ik het boek meteen.
Dat meteen downloaden was dus echt niet handig. Je hebt namelijk na downloaden en dus op je e-reader zetten van de DRM beveiligde e-pub, 56 dagen om het boek te lezen. Ik had het boek gewoon in mijn profiel op NetGalley moeten laten staan en het pas downloaden wanneer ik de tijd had. Die tijd had ik dus op 1 januari, maar toen zag ik dus meteen staan dat het boek over 3 dagen zou verlopen. Tja 350 bladzijden in 3 dagen lezen zag ik mezelf niet meteen doen. Maar ik ging voortvarend aan de slag en bedacht daags voordat het boek verliep dat ik de app van NetGalley op mijn nieuwe iPad moest downloaden, mijn oude iPad kon de app niet meer aan zoals wel meer boek gerelateerde apps dus ik had mijzelf verwend met een nieuwe iPad. Ik downloadde dus de app en het boek. Ik ging met een gerust hart slapen. De volgende dag kon ik, zoals ik al had verwacht het boek echt niet meer openen op mijn e-reader en ik las dus fijn verder op mijn iPad.
Ik was overigens al ruim over de helft want het is een boek dat je niet neer kan leggen zo spannend is het. Ik ging toen ik het boek uit had zoeken naar de auteur en kwam erachter dat dit van origine Zweedse boek al in 2019 vertaald was naar het Nederlands en dat het boek hier dus niet echt meer nieuw is. Het boek komt 23 maart van dit jaar pas uit in het Engelse taalgebied en derhalve wil NetGalley met de verplichte hashtag #TheLostVillageBook natuurlijk wat reuring aan het boek geven. Ik plaatste een foto met de tag op Instagram en zag dat een voor mij onbekend persoon mijn post geliked had…dat bleek dus de Zweedse auteur te zijn.
Over de auteur
Camilla Sten werd geboren in 1992 en als vijfjarige besloot ze al wat ze zou worden. Schrijver. Het feit dat moeder Viveca Sten een paar jaar voorliep, droeg bij met waardevolle lessen over hoe de industrie werkt. ‘Ik had al inzicht in de uitgeverswereld, wat mijn schrijfcarrière versnelde’, zegt Camilla.
Sommige van de eerste herinneringen van de 26-jarige Camilla Sten zijn afkomstig van voorlezen. Ze was nog maar een paar jaar oud en begon de boeken uit haar hoofd te leren die haar moeder Viveca haar had voorgelezen, en Camilla aarzelde niet om eventuele verkeerde interpretaties te corrigeren. Ze begon al op jonge leeftijd haar eigen kleine sprookjes te verzinnen, die ze haar kleine broertje vertelde, en derhalve besloot ze dus al op vijfjarige leeftijd dat ze schrijver zou worden.
Over het boek
The Blair Witch Project ontmoet Midsommar in deze thriller van Camilla Sten. Documentairemaakster Alice Lindstedt is al sinds haar kindertijd geobsedeerd door de verdwenen inwoners van het oude mijnstadje, genaamd "Silvertjarn". In 1959 verdween de hele familie van haar grootmoeder in deze mysterieuze tragedie, en sindsdien hebben de onbeantwoorde vragen rond de enige twee overgebleven mensen - een vrouw die gestenigd is in het stadscentrum en een verlaten baby - haar geplaagd. Ze heeft een kleine groep vrienden verzameld om in het afgelegen dorp een film te maken over wat er echt is gebeurd.
Maar er is geen weg meer terug. Niet lang nadat ze hun kamp hebben opgezet, beginnen er mysterieuze dingen te gebeuren. Apparatuur wordt vernietigd. Mensen worden vermist. Aangezien twijfel angst kweekt en hun hersens kraken dat ze barsten, wordt één ding verrassend duidelijk voor Alice: ze zijn niet de enigen. Ze zijn op zoek naar de waarheid...Maar wat als de waarheid hen eerst vindt?
Mijn Feedback
Voor een dik Engels boek las ik dit boek toch erg snel en dat heeft alles te maken met het ontbreken van moeilijke woorden of rare zinsconstructies. Het boek leest erg vlot weg en het verhaal van Alice in het heden wordt afgewisseld met het verhaal van haar grootmoeder in 1959. Het boek is in dagen verdeeld en in die dagen wordt er gewisseld tussen nu en toen. Het verhaal van nu is erg spannend, dat begint al goed met de sinistere aanblik van het verlaten dorp. Dit wordt erg goed beschreven en daarom zat ik ook echt meteen in het verhaal. Het verhaal van de grootmoeder van Alice is ook erg interessant, zij woonde niet meer in het dorp maar haar ouders en haar jongere zusje nog wel. Voor de verhalen van oma worden onder andere de brieven die ze van thuis kreeg gebruikt, ze kreeg brieven van zowel haar moeder als van haar zusje. Alice is inmiddels in het bezit van al deze brieven.
In het heden gebeuren er rare dingen en je vraagt je af hoe en wie hierachter zit. Het verhaal kent een aantal, zeer goede, wendingen die je niet ziet aankomen. Hoe de hele bevolking van het dorp heeft kunnen verdwijnen lees je in een van de toen verhalen uit de mond van Elsa, de moeder van de grootmoeder van Alice. Het boek zit knap in elkaar en ik heb erg genoten van dit super spannende boek.
Covers
Hieronder de covers van respectievelijk het Engelse, Zweedse en Nederlandse boek. De Zweedse cover heeft mijn voorkeur alhoewel ik de letters op de Engelse cover erg leuk gedaan vind. De uitgever heeft een booktrailer gemaakt die je hier kan bekijken.