Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

NetGalley: The Resistance Girl

op 14 maart 2022 door

Al bladerend door de nieuwe boeken op NetGalley viel mijn oog op een kleine Noorse vlag, het boek had meteen mijn aandacht en toen ik de korte samenvatting las kon ik niet anders dan het boek aanvragen. Over WO2 in Noorwegen weet ik niet zoveel dus daar leer ik graag nog wat over.

Toen begon het wachten, het boek is van een uitgever waar ik nog nooit wat van las dus dan is het altijd maar even afwachten. Na een kleine week kreeg ik dan de mail dat ik het aangevraagde boek mocht lezen en ik gok dat de mooie 80% die ik recent als badge kreeg hier vast aan bijgedragen heeft!

377ef620cbce40138d3f32295ae21fb2.jpg 

Over de auteur

Mandy Robotham is een Globe and Mail, USA Today en UK, Canadian, US en Australian Kindle Top 100 bestseller. Ze is een aspirant-auteur vanaf de leeftijd van negen, maar werd belaagd door de journalistiek en later verleid door baby’s en hun geboortes. Ze is nu een voormalige vroedvrouw die schrijft over geboorte, dood, liefde en alles daartussenin. Ze studeerde af met een MA in Creatief Schrijven aan de Oxford Brookes University.

De boeken die tot nu toe van haar verschenen gingen allemaal over sterke vrouwen en hebben allemaal een royale 4 sterren als gemiddelde beoordeling op GoodReads.

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpg

Over het boek

Noorwegen, 1942. De oorlog woedt, en onder dekking van de duisternis smokkelen Rumi Orlstad en haar mede-verzetsstrijders Britse agenten, voortvluchtigen en voorraden over de Noordzee naar door de nazi's bezet gebied.

Op een nacht, wanneer hij een storm trotseert om een noodlottige missie te voltooien, is Rumi's verloofde verdronken in de gevaarlijke wateren. Met een gebroken hart trekt ze zich terug uit de clandestiene groep en zweert dat ze haar dierbaren nooit meer in de vuurlinie zal laten komen.

Maar maanden later stuit Rumi op een Nazi-geheim dat Hitlers plannen voor Noorwegen blootlegt, en ze weet dat ze geen andere keuze heeft dan haar leven opnieuw te riskeren voor haar land.

Ze heeft alles verloren aan de Nazi's. Maar nu vecht ze terug...

3f75e985e50a0ebf961f8469c26cb553.jpg

Mijn mening

Het verhaal intrigeerde me, het enige wat ik wist over Noorwegen en WW2 was dat ze hadden geprobeerd neutraal te zijn. Ik wist niet dat de Duitsers in april 1940 Noorwegen binnenvielen en dat de Wehrmacht het land voortdurend bezette.

Tijdens het lezen googlede ik wat namen die ik in het boek tegenkwam. Ik heb veel extra geleerd door de Wikipedia-pagina's over 'Lebensborn' te lezen, er waren negen faciliteiten in Noorwegen en er zijn tussen de 8000 en 12000 kinderen geboren in Noorwegen via dit programma, ik was geschokt toen ik dit las.

Echter, nog meer geschokt om te lezen dat ongeveer 250.000 mannen vrijwillig voor nazi-Duitsland wilden werken, was Noorwegen blijkbaar de grootste samenwerkende staat in Europa tijdens de oorlogsjaren.

Terug naar het verhaal, Rumi wordt de bergen in gestuurd om een zogenaamd ‘drop’ te controleren, deze ‘drop’ zijn twee jonge mannen van een speciaal squadron van de Royal Air Force, een van hen blijkt de neef van haar buurvrouw te zijn. De mannen, Jens en Karl werken samen met de Noorse verzetsbeweging, de beweging waarvan Rumi tegen zichzelf had gezegd niet meer mee samen te werken. Maar als puntje bij paaltje komt, kan Rumi gewoon haar ogen niet sluiten voor hetgeen er in haar land gebeurt, ze moet doen wat goed voelt. Met de hulp van Jens helpt ze dan ook twee jonge vrouwen.

Het verhaal wisselt tussen Jens en Rumi en strekt zich uit over een periode van ongeveer een jaar. Het verhaal begint midden in de koude winter van 1942. De laatste hoofdstukken en de epiloog spelen zich later af en net na de oorlog.

Dit is een goed geschreven verhaal over de kracht van mensen tijdens een oorlog.

Characters = 8 | Atmosphere = 8 | Writing Style = 8 | Plot = 8 | Intrigue = 9 | Logic = 8 | Enjoyment = 9 | Score 8.29 = 4 sterren



Reacties op: NetGalley: The Resistance Girl

Meer informatie

Gerelateerd