Augustus: De kers op de stroopwafel
De vorige blog stopte ik met mijn Amsterdam ‘vraag’, natuurlijk wil ik kort toelichten hoe mijn bezoek aan mijn noorderburen is verlopen.
Ik was gewaarschuwd Amsterdam is druk en rumoerig, dat viel voor mij als Antwerpse wel mee. We hebben genoten van het levendige Amsterdam, maar ook van de stilte van het Begijnhof, het snuisteren in de boekhandels en verwondering in het Rijksmuseum. Als kers op de stroopwafel hebben we een bootje gehuurd om zelf mee te varen. De Prinsengracht kreeg ook even een Antwerps chaotisch sausje toen onze boot een eigen wil kreeg - lees: de richting bepalen van een schip kan soms tegenvallen - en een prinselijke opstopping veroorzaakte. Mooi Amsterdam het was geen vaarwel, maar eerder een tot ziens!
Wat heb ik gelezen in augustus?
Je bent prachtig – Ann Napolitano:
*****Wie houdt van een goede familiesaga, zit met ‘Je bent prachtig’ in het juiste verhaal. De schrijfster weet de lezer met haar bloemrijke pen mee te nemen in het leven van De Pavadona zusters. Het boek is verdeeld in korte stukjes, hier kijk je door verschillende ogen op dezelfde situatie of emotie. Zonder dat het aanvoelt als herhaling. Nee. De schrijfster weet een situatie in de handen te nemen en op een andere manier neer te pennen. Deze intelligente opbouw is het stokpaardje van Napolitano, want hoe menselijk is het verschil van emotionele reacties op één zelfde situatie. Deze reacties worden mooi uitgewerkt, waardoor je snel een verbintenis krijgt met de Pavadona zusters.
Reading Challenge: Lees een koud boek (eigen interpretatie)
Wij zijn de optimisten – Jelle Dehaes:
****Leesclub Hoboken heeft dit boek gelezen, dus de recensie zal ik later plaatsen. Jelle Dehaes is naast auteur ook leerkracht zedenleer en filosofie in de kunsthumaniora. Zelf wil hij bij zijn leerlingen via filosofie en kunst ethische vraagstukken aankaarten. In zijn debuut Wij zijn de optimisten weet hij filosofie, roman en thriller te verweven tot een boek. Hij gebruikt hier originele insteken die je als lezer weet te verrassen. Doorheen het plot worden feit en fictie als een draad verbonden, waardoor de auteur geschiedkundige weetjes tot bij de lezer brengt.
De laatste libelle – Kim Michelle Richardson:
****Dit boek heb ik beluisterd en wordt voorgelezen door Jamie Grant. Het verhaal, de stem slorpte me helemaal mee in het plot. Voor mij had het verhaal iets weg van De sterrengever, toch stoorde deze vergelijking me niet. Terwijl ik wandelde kropen de emoties onder mijn huid, het hoofdthema racisme wordt op een bijzondere en hartverscheurende manier uitgewerkt.
Reading challenge: Lees een aaibaar boek
Iemand moest het doen – Sanne Huysmans:
****De lezer maakt kennis met de bewoners van de Kapelstraat. Jaren gaan voorbij, ontwikkeling en het leven op zich beïnvloedt deze inwoners. De pen van Sanne Huysmans kan je beschrijven als een literaire hoogstandje. Literaire met een hoofdletter, dit is geen verhaal dat je snel even leest door het verspringen van personages en tijd. Geen paniek, het plot blijft boeien door de eerlijke en charimatische pen. genieten!
Lees een eenzaam boek
September heeft zijn eerste grote passen al gezet, maar september zegt ook lezingen, boekvoorstellingen en een literaire festival (Zuiderzinnen), leesclub en Samenlezen. Natuurlijk moet ik voor al die fijne dingen tijd maken, tijd die ik aftrek van mijn leestijd.
Na rijp beraad met mezelf ben ik tot een akkoord gekomen: ‘Gsm achter slot en grendel – nee Hebban nu niet en ja het wordt moeilijk met de vernieuwde Hebban App link – en plan ik bewust een half uur leestijd in.’
Vraagje: Plannen jullie soms ook leestijd in?