De maand van de waarheid: januari
De maand van de waarheid: januari, de maand waar ik drie boeken las met als rode draad aangrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Of het boek nu geromantiseerd was of bepaalde personages geanonimiseerd, de verhalen hebben me weer met de neus op de feiten geduwd: een mens is tot veel wreedheid in staat, de andere kant van de medaille een mens kan veel dragen en meestal gedragen door liefde, vriendschap van je medemens.
Mijn maandelijks verslagje typ ik trouwens met stijve spieren want januari is ook de maand dat ik terug aan het sporten geslagen ben en ik kan jullie verzekeren mijn 45-jarig lichaam is daar niet zo tevreden mee en dat is uiteindelijk mijn lichamelijke waarheid.
Wat heb ik nu uiteindelijk gelezen?
De experimenten - Marion Pauw:
*****Het verhaal van het hoofdpersonage Alma in Auschwitz is gebaseerd op een compilatie van de verhalen van verschillende vrouwen. Het verhaal is als het pellen van een sinaasappel, elke pel brengt je dichter naar de kern van het verhaal. In dit boek brengt de auteur de psychologische gevolgen van Auschwitz aan bod, de psychologische gevolgen waar we soms voor wegkijken of in deze tijd niet meer blijven stil staan.
Challenge: #Lees een boek over een oorlog
Het nichtje van de poppenspeler - Angela Carter:
****Samen met een aantal Hebbanisten hebben we dit boek gelezen in het gezellige samenleescafé (link) Dit is een boek vol magische vergelijkingen, gevoelens worden vergeleken als vuur, thee en warmte. Het is zeker de unieke schrijfwijze, de weg dat het verhaal aflegt dat er voor mij zeker uitspringt.
#Challenge: Lees een Engelse klassieker
You - Caroline Kepnes:
**Twee sterren meer kon ik hier niet geven en geloof me het doet telkens pijn als ik twee sterren geeft. Mijn verwachtingen waren zeker heel groot, de serie op Netflix was spannend, dus kan het verhaal zeker niet tegenslagen. En die bal sloeg ik mis of de auteur? Vanaf het begin moet je je aanpassen aan de schrijfwijze, gedachten en dialogen lopen door elkaar, als lezer weet je soms niet wat je aan het lezen bent. Veel lang zinnen en dit vrij grof geschreven of moet ik eerder zeggen dat Joe in het boek vuilgebekt is? En die taal geeft zeker geen meerwaarde aan het personage Joe. Teleurstellend!
#challenge: lees een boek dat zich afspeelt in een bekende stad: New York
Ongenadig - Karin Hazendonk:
***** Toen ik zag dat Hebban weer met een leuk buzz actie kwam, kwam ik er achter dat dit boek op mijn e-reader stond. Dit is een meesterwerk, je zit als lezer werkelijk op het puntje van je stoel. Het verhaal wordt echt opgebouwd tot een climax en als je denkt dat je het verhaal doorhebt gaat de auteur nog een stap verder. Het boek is verdeeld in korte hoofdstukken waar je telkens afwisselend in het hoofd zit van een ander personage. Niet voor lezers die geen oog dichtdoen bij gruwel!
De tatoeëerder van Auschwitz - Heather Morris:
*****Een mooi liefdesverhaal over twee mensen die vechten om te kunnen bestaan dit is misschien het verschil met eerdere boeken over Auschwitz. Wat me zeker raakte en een prachtige aanvulling was aan deze bestseller is het nawoord van Gary de zoon, een beeld van Lale en Gita na Auschwitz, wat zijn de littekens van het onmenselijk bestaan bij deze twee moedige mensen?
Onverwacht - Jenni Hendriks & Ted Caplan:
***Ik kan nog niet veel loslaten over dit boek, want we zijn het boek nog altijd aan het bespreken in de Hebban leesclub. Misschien hef ik even het gordijn op, wie houdt van een humoristisch met sarcasme overgoten verhaal dan is dit een aanrader!
Het leven dat ik kende - Esther Boek:
**** Je bent getuige van het moeilijke leven van Roelf, een leven dat hem niet gespaard heeft. Na haar debuut slaagt de auteur er weer in om emoties tot bij de lezer te brengen. Dit soms in handelingen van de personages, handelingen waar je al veel gevoelens uithaalt en dan bedenk ik wat een groot auteur. Gebaseerd op waargebeurde feiten.
Normale mensen - Sally Rooney:
****Dit boek zag ik zoveel voorbij komen en als Hebbanist kan ik natuurlijk niet achter blijven. Wat me vooral opviel is dat de auteur (29 jaar) op haar jonge leeftijd een goed beeld heeft over de psychologie van de mens. Want daar gaat dit verhaal over, twee mensen met een verschillende achtergrond, verschillende psychologische problematiek die een invloed hebben op elkaar. Geen groot verhaal met toeters en bellen maar een klein broos verhaal.
Mijn maand van de waarheid was een maand met veel sterren, nu mijn maandelijkse vraag:
welke boeken zijn echte aanraders gebaseerd op ware feiten?