Juli werd midden augustus
Door een avontuurlijke week postdateer ik mijn leesgedrag van juli naar het midden van augustus. Het werd een echt Frans avontuur met de tent. Vrienden en familie begrepen het 'tent verhaal' niet echt en verklaarden ons voor gek. Ik verklaar ons nu tot 'echte' kampeerders.
Onze tent werd een beetje opgesmukt met een mooi tapijt, mini zonnepaneeltjes en gestructureerde opbergboxen. Ja, structuur blijkt wel een ding, anders krijg je het beeld van twee vijftigers (wij) met een zaklamp op zoek naar toiletpapier. Buiten de zoektocht naar toiletpapier was het een prachtige vakantie. De tijd vertraagde en mijn nachtrust deinde op het getjirp van de sprinkhanen.
Wat heb ik gelezen in juli?
De enige die overbleef – Riley Sager:
****De auteur legt de klemtoon op de sfeer in het grote landhuis. Het landhuis is het decor voor een spannende thriller genre Hitchcock. De filmische pen bouwt de spanning op en de lezer wordt meegenomen terwijl de houten balken van het landhuis krakken. Bij de start begreep ik de cover niet, toch na het lezen kan je dit verhaal wel verplaatsen in een andere tijdsgeest.
Reading challenge: Lees een duister boek
De lessen van meneer Picquier – Marc Roger:
*** De auteur zijn missie ‘bevordering van lezen en voorlezen’ loopt als een rode draad doorheen het verhaal. Met een eenvoudige verwoording zet de auteur een plot neer met als thema ‘lezen’, hier en daar springt er een ander thema voorbij. Al belicht de auteur deze thema’s slechts heel kort. Naarmate je vordert in het plot, voel het geheel zeer gefragmenteerd en geknutseld aan. De schrijver wil bepaalde gebeurtenissen beknopt vertellen waardoor je als lezer een diepere onderlaag mist. Al blijft de ode ‘aan lezen, voorlezen, literatuur’ zeker overeind.
Heeft iemand Charlotte Salter gezien? – Nicci French:
***Deze psychologische thriller heb ik samen met Hebbanista Joëlla gelezen (link). Misschien had ik iets hogere verwachtingen. Ik vond het plot iets te langzaam. Het is een kennismaking met rechercheur Maud niet meer of minder. De vorige boeken van Nicci French hadden een soort onderhuidse spanning en die vind ik hier niet terug. Al geef ik het zeker niet op. En het tweede deel geef ik nog een kans.
Reading challenge: Lees een genummerd boek
****Dit aangrijpend verhaal heb ik beluisterd. Een kort en krachtig verhaal met heel wat emoties, waar verdriet en schuld de luisteraar overdondert. Door het dagboek gegeven word je meegesleurd in het verdriet van het hoofdpersonage. De vertelstem is zeer aangenaam om te luisteren.
Reading challenge: Lees een dagboek
Al het blauw van de hemel – Mélissa Da Costa:
*****Deze hype ging mee naar Frankrijk. Bij de start werd ik nog niet echt overdonderd, ik raad iedereen aan om verder te lezen! Eens de twee karakters hun plek hebben veroverd in het plot komt er ritme doorheen het boek. Emoties beginnen doorheen de woorden te lopen en zinnen raken je hart terwijl je geniet van de Franse omgeving. Het einde is een échte tranentrekker. Nota: zet de zakdoekjes maar klaar. Al het blauw van de hemel is de naam ‘hype’ zeker waard.
Reading challenge: Lees een hoog boek (het verhaal speelt zich deels af in de pyreneeën)
Juli telde 5 boeken, waar één boek 634 bladzijden telt hier zit een tevreden Hebbanista. De hype ‘Al het blauw van de hemel’ wordt zeker op mijn favorieten lijst gezet. Het gehavend boek – kamperen en je boek netjes houden blijkt wel een ding – is aan zijn rondreis gestart in de vriendinnetjesgroep.
In augustus komt er een gezinsweekendje Amsterdam aan. Met schaamrood op mijn wangen beken ik dat deze stad voor mij totaal onbekend is.
Juli/midden augustus vraag:
Wat is een bezoekje waard te Amsterdam?