Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Anne Eekhout - Mary

op 22 april 2022 door

Deze bijdrage is geschreven door de redactie van Boekenpost, tijdschrift voor lezers en leesclubs

Over het boek
Mary beschrijft twee periodes uit het leven van de jonge Mary Shelley, bekend geworden als de schrijfster van Frankenstein.

In de zomer van 1812 verblijft ze in Dundee, Schotland, bij de familie Baxter. Vooral de innige vriendschap met dochter Isabella en het ongemakkelijke contact met de raadselachtige meneer Booth zijn in die tijd belangrijk. In 1816 is Mary met haar man, de dichter Percy Shelley, in Zwitserland, samen met de bekende dichter Lord Byron, haar stiefzus Claire en John Polidori, een vriend van Byron.

Deze vierde roman van Eekhout laat zien hoe Mary zich ontwikkelt tot schrijfster. De rouw over het verlies van haar moeder en dochter, haar voortdurende angst om ook Percy te verliezen, haar woede daarover en over de ondergeschikte rol van vrouwen spelen daarbij een grote rol.


YouTube

De boektrailer van Mary op het kanaal van uitgeverij De Bezige Bij (circa 20 seconden).

Over de auteur
Anne Eekhout (Hilversum, 1981) studeerde rechten in Amsterdam en kreeg in die tijd het idee voor haar uiteindelijk in 2014 verschenen debuutroman Dogma. Twee jaar later volgde Op een nacht dat genomineerd werd voor de BNG Bank Literatuurprijs. Haar derde roman, Nicolas en het einde van de wereld (2019), werd bekroond als Beste Boek voor Jongeren in de categorie Nederlandstalig. Eekhout werkt inmiddels aan haar vijfde roman die als werktitel heeft Appartement 7e. Aangekondigd voor 2023 is ook haar eerste kinderboek, getiteld Regenboogdromen.

De website van Anne Eekhout
Auteursportret op Hebban uit 2019


YouTube

Anne Eekhout te gast bij Barts Boeken Club (circa 28 minuten).

Discussietips
1. Hoe zie jij de raadselachtige Mr. Booth? Welke betekenis heeft hij gehad voor de schrijfster Mary Shelley denk je?

2. En hoe denk je over Isabella? Welke reden(en) kunnen er zijn voor haar gedrag?

3. Margaret wilde aanvankelijk niet met Booth trouwen. Waarom is ze van gedachten veranderd volgens jou?

4. In hoeverre geeft de roman aanwijzingen over de schuld van anderen aan Margarets val van de trap en later aan haar dood?

5. Mary en Isabella, later vooral Mary, zijn ervan overtuigd een monster gezien te hebben. Hoe interpreteer je dit gegeven?

6. Als Isabella door een adder is gebeten, heeft de aanblik van haar bloedende wond een sterk effect op Mary. Wat gebeurt er met haar?

7. Wat is de rol van Isabella’s broertje Johnny? En wat is het belang van de vissenkop waar hij mee rondzeult in de roman?

8. Wat verbindt Mary en Isabella? Hoe ontwikkelt zich hun relatie?

9. Hoe zie je de relatie tussen Percy en Byron?

10. Wat betekent John Polidori voor Mary?

11. ‘Verhalen zijn een spiegel. Je ziet jezelf, maar niet altijd zoals je had verwacht’, aldus Mary. Wat leert ze over zichzelf door het lezen en schrijven?

12. Eekhout vertelt in elkaar afwisselende hoofdstukken over gebeurtenissen in 1812 en 1816. Hoe zie je de relatie tussen beide verhaallijnen? Heeft een van de twee lijnen je voorkeur? Zo ja, waarom?

13. De gebeurtenissen van 1812 krijg je als lezer te horen vanuit het ik-perspectief van Mary, de gebeurtenissen van 1816 worden beschreven vanuit het personale perspectief van Mary. Welk perspectief sprak je het meest aan, vond je het meest overtuigend? In hoeverre zijn de beide Mary’s betrouwbare vertellers?

14. ‘Bij spookverhalen gaat het ook om originaliteit, om geestkracht. Het aanwakkeren van griezel en gruwel’ (p. 146) zegt Mary in 1816 tegen John Polidori. In hoeverre voldoet Eekhouts roman aan dit criterium voor jou?

15. Welke factoren maken vooral de schrijfster van Frankenstein in Mary wakker?

16. Mary en Isabella hebben een verschillende herinnering aan een avond die zij met Booth hebben doorgebracht (p. 223-224). Hoe verklaar jij dat?

17. Naar aanleiding van het verhaal van Isabella over Alister de Verteller (p. 248-250) denkt Mary na over de verhouding tussen waarheid en verbeelding (p. 253). Wat is het belang van dit verhaal voor de roman?

18. Welke rol speelt Mrs. Thomson die enkele keren in de roman opduikt?

19. Uiteindelijk stort de jonge Mary, vlak voor vertrek uit Schotland, haar hart uit bij het graf van de heks Grissel. Waarom daar? Welke functie heeft het voor haar?

20. In het laatste hoofdstuk leest Mary’s man Percy tijdens het verblijf in Zwitserland het gedicht ‘Christabel’ van Coleridge voor (p. 374). Wat brengt dit teweeg bij Mary? Meer over dit gedicht onder ‘Achtergronden’, punt 8.

21. In dat laatste hoofdstuk staat een passage (p. 375-379) die vanuit personaal perspectief van Mary opeens in 1812 speelt en haar vertrek uit Dundee beschrijft. Hoe interpreteer je deze vermenging van de verhaallijnen?

22. In haar dankwoord schrijft Eekhout: ‘Ik heb geprobeerd een waarachtig verhaal te scheppen met een leven als uitgangspunt.’ Is ze voor jou geslaagd in haar opzet?

23. Vind je het van belang als lezer van deze roman om iets te weten over de echte Mary Shelley en haar schrijversvrienden Percy en Lord Byron? Waarom wel of niet?

24. Een goede historische roman zegt iets over de wereld van vandaag, wordt vaak gezegd. In hoeverre doet Mary dat voor jou?

YouTube
Marjolijn de Cocq interviewt Anne Eekhout in de reeks Letteren Live op het kanaal van het Nederlands Letterenfonds (circa 23 minuten).

Achtergronden
1. YouTube: Anne Eekhout in gesprek met Marcel Möring bij Boekhandel Donner in Rotterdam (circa 12 minuten).

2. Audio: interview met Anne Eekhout over Mary in het VPRO-radioprogramma OVT (circa 15 minuten).

3. Interview over Mary op Literair Vragenvuur.

4. In het tijdschrift Boekenpost (nummer 179, mei/juni 2022) vind je een leesclubdossier rond Mary met onder andere een interview met Anne Eekhout en een uitgebreide analyse van de roman.

5. De website Tzum publiceerde een ‘Frankenstein-drieluik’ met recensies door Willem Goedhart van het boek van Mary Shelley en de daardoor geïnspireerde romans Frankusstein van Jeanette Winterson en Mary van Anne Eekhout.

6. Een keuze uit vrij toegankelijke recensies van de roman op het web:
- Janny Wildemast op Vrouwenbibliotheek Utrecht
- Julia Maria Keers op de site van de Vereniging voor Gendergeschiedenis
- Miriam Piters op Tzum

7. Recensies van Hebban-leden.

8. Beknopte Nederlandstalige informatie over het gedicht ‘Christabel’ van Samuel Taylor Coleridge dat Byron in de roman voorleest.
Uitgebreide Engelstalige informatie op Wikipedia.
De tekst van het omvangrijke gedicht vind je op de site van de Poetry Foundation. En een uitgebreide studiegids rond het gedicht (Engelstalig) is te vinden bij Shmoop.

9. Lees de eerste pagina’s van de roman op de site van Athenaeum boekhandel.

of luister naar Anne zelf op het YouTube-kanaal van uitgeverij De Bezige Bij (circa 4 minuten):

Alle artikelen van De Leesclubassistent



Reacties op: Anne Eekhout - Mary

Gerelateerd

Over

Anne Eekhout

Anne Eekhout

Anne Eekhout (1981) hield zich na de middelbare school bezig met verschillende o...