Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Discussievragen bij: Lize Spit - Het smelt

op 09 maart 2018 door

Deze bijdrage is geschreven door Judith Zeeman 


1. Op de cover van Het smelt staat een schop. Op welke zaak/zaken kan deze afbeelding betrekking hebben?

2. In Het smelt speelt een bekend ‘situatieraadsel’ een grote rol. Lezers die dit raadsel wellicht al kennen, hebben daarmee wat extra informatie. Is dit ook het geval in jouw leesclub? Lazen ‘kenners’ en ‘niet-kenners’ het boek op een andere manier? Zo ja, waar zaten de verschillen?

3. De drie tijdlijnen van Het smelt hebben een strakke consequente opbouw in steeds dezelfde volgorde. Hoe heb je dat al lezend ervaren?

4. Welke rol speelt Tesje in het leven van Eva?

5. Welke invloed hebben Pim en Laurens op elkaar?

6. Het smelt is 478 pagina’s dik. In interviews zei Lize Spit daarover: Ik was best bang dat mensen niet geïnteresseerd zouden zijn in én een debutant én een dik boek’. Hoe vind jij de omvang van dit boek in relatie tot de inhoud?

7. Welke rol spelen de ouders in dit boek?

8. Waarom zou Pim de moeite hebben genomen Eva uit te nodigen na de gebeurtenissen in 2002 en een jarenlang verwaterd contact?

9. Het smelt is geen luchtig boek, maar Lize Spit bedient zich evengoed hier en daar van droge humor. Of, zoals in NRC Handelsblad stond: ‘Spit is geregeld geestig, maar eerder uit op een holle lach dan op een mop’. Op welke plekken in het boek kwam jij zo’n zinnetje of passage tegen? En hoe vind je dat zo’n zinnetje werkt?

10. Lize Spit koos er voor om Eva, de ik-persoon, alles te laten registreren met een afstandelijke blik. Welk effect heeft dit op het drama dat zich in Het smelt voltrekt? Wat zou het effect geweest zijn denk je als Eva een emotioneler meisje was geweest?

11. In hoeverre werd je verrast door het slot? En hoe heb je die ontknoping ervaren?

Hebban-lezers over Het smelt



Reacties op: Discussievragen bij: Lize Spit - Het smelt

Gerelateerd

Over

Lize Spit

Lize Spit

Lize Spit (1988) schrijft scenario's, proza en poëzie. Ze publiceerde in verschi...