Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eleanor Catton - Het woud van Birnam

op 25 oktober 2023 door

Deze bijdrage is geschreven door Inge Drewes


Over het boek
De Nieuw-Zeelandse Mira Bunting richt samen met bevriende kunstenaars een activistisch tuinderscollectief op, Birnam Wood. Ze planten gewassen op verwilderde plekken om ze te oogsten en te verkopen.

Het levert te weinig op om de kosten te dekken, en als Mira een gouden kans krijgt om het collectief te redden gaat ze in zee met de mysterieuze Amerikaanse miljardair Robert Lemoine. Hij wil op een door een aardverschuiving verlaten gebied een bunker bouwen om het einde der tijden te overleven, Mira en haar vrienden kunnen daar het land bewerken.

Maar is hij te vertrouwen, en hoe betrouwbaar zijn de leden van het collectief eigenlijk?


YouTube
The Bookshop Band maakt songs geïnspireerd door boeken. Hieronder het nummer Birnam Wood (circa 7 minuten).

Over de auteur
Eleanor Catton (Canada, 1985) verhuisde op jonge leeftijd naar Nieuw-Zeeland. Haar debuut The Rehearsal (De repetitie) uit 2008 werd in 2016 verfilmd. In 2013 won ze met haar roman The Luminaries (Al wat schittert) de Booker Prize. Ze verliet Nieuw-Zeeland omdat ze kritiek had op het milieubeleid van haar land, wat haar ernstige bedreigingen opleverde. Inmiddels woont ze in Cambridge.


YouTube
Eleanor Catton vertelt over Birnam Wood op het kanaal van de Britse boekhandelsketen Waterstones (circa 6 minuut 30).

Discussietips
1. In het boek wordt een aantal keren een karakteristiek gegeven van de Nieuw-Zeelandse cultuur (zie bijvoorbeeld pagina 159). In hoeverre verschilt die van de Nederlandse/Vlaamse cultuur?

2. Hoe ontwikkelt zich de vriendschap tussen Mira en Shelley?

3. Is het personage Tony eigenlijk een vriend of een vijand van het collectief? Wat bepaalt je mening?

4. Wat is de rol van de familie Darvish in het verhaal? Wat zijn hun motieven om de boerderij te verkopen? En aan welke kant staan ze uiteindelijk?

5. De titel Het woud van Birnam is een verwijzing naar het Schotse woud uit Shakespeares tragedie Macbeth. Zie je meer verbanden met dit stuk?

6. Catton gebruikt soms heel lange zinnen, zie bijvoorbeeld p. 178. Hoe heb je dit ervaren?

7. Wat is het belang van de natuurbeschrijvingen in de roman?

8. In de roman klinken verschillende opvattingen over de thema’s klimaatcrisis en natuurbehoud en wat je als mensheid moet doen. Welke opvattingen spreken je wel of niet aan? In hoeverre is er sprake van een generatiekloof in het denken over deze onderwerpen?

9. Auteur en uitgever typeren de roman als een thriller. Vind je die genre-aanduiding terecht?

Achtergronden
1. YouTube: gesprek op het kanaal van de Toronto Public Library over Birnam Wood tussen Eleanor Catton en Claire Cameron (Canadese schrijfster en journaliste) op de Toronto Reference Library's Appel Salon, 6 maart 2023 (circa 45 minuten).

2. Podcast: aflevering van Lezen is Vurrukkulluk, een initiatief van website Tzum, boekhandel Godert Walter en de Stichting Literatuurclubs Drenthe, met een uitgebreide bespreking door het panel van Het woud van Birnam.

3. Uitgebreide informatie over Eleanor Catton op de website Read-NZ.

4. Lees een fragment van de roman op de website van Athenaeum Boekhandel.

Alle artikelen van De Leesclubassistent



Reacties op: Eleanor Catton - Het woud van Birnam

Gerelateerd

Over