Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Gerwin van der Werf - Strovuur

op 06 juli 2020 door

Over het boek
De 17-jarige Fay en haar drie jaar oudere neef Elvin besluiten in een opwelling naar Parijs te gaan. Hun vervoermiddel is de oude auto van Elvin, een bijzonder model Mitsubishi uit 1980. Voor beiden is het een vlucht omdat ze moeite hebben zich staande te houden in het dagelijkse leven.

Al snel belanden ze in België in een file en wanneer de impulsieve Elvin plotseling de auto via de vluchtstrook naar de afslag bij het dorp Kruishoutem stuurt is dat het begin van zes avontuurlijke dagen vol spectaculaire gebeurtenissen en vreemde ontmoetingen.

Dagen waarvan Fay, die houdt van schrijven, verslag doet. En of deze reis nu echt gebeurd is of alleen in Fays fantasie maakt niet zoveel uit.


YouTube

De boektrailer van Strovuur op het YouTubekanaal van Gerwin van der Werf.

Over de auteur

Gerwin van der Werf (1969) is musicoloog en muziekdocent. Sinds 2008 is hij ook schrijver. In 2010 won hij de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd en in hetzelfde jaar debuteerde hij met de roman Gewapende man, waarin een musicoloog verzeild raakt in de geheimen van een Zeeuws dorp.

In Van der Werfs volgende romans bleek zijn grote bereik, niet alleen qua locaties, maar ook qua personages. In Wild (2011) vlucht een 12-jarige jongen het bos in. Luchtvissers (2014) speelt zich af op een Deens eiland dat ontruimd zou moeten zijn, maar als Joshua er arriveert, ontmoet hij de ene vreemde vogel na de andere. In Een onbarmhartig pad (2018) neemt Tiddo zijn gezin mee naar IJsland om zijn huwelijk te redden, maar niets loopt zoals gewenst.

In Schooldagen (2014) en Stampen en zingen (2018) schreef Van der Werf over zijn ervaringen met zijn leerlingen. Strovuur is zijn vijfde roman.

De website van Gerwin van der Werf

Discussietips

1. Op de eerste pagina introduceert Fay zichzelf. Hoe heb je de manier waarop ze dat doet ervaren? Welk beeld krijg je hier van haar? In hoeverre veranderde dat beeld gedurende het boek?

2. Wat zijn redenen voor de plotselinge reis van Fay en Elvin?

3. Hoe kijkt Fay naar haar leeftijdgenoten? Hoe verklaar je dat ze haar best doet om niet op te vallen?

4. Welk beeld heb je gekregen van de relatie tussen Fay en haar moeder?

5. In hoeverre begrijp je dat Fays moeder van haar vader wilde scheiden?

6. Hoe zou je Fays vader omschrijven? In hoeverre heb je voor zijn zelfdoding redenen gevonden in het boek?

7. Taal en verhalen zijn belangrijk voor Fay. Op welke manieren is dat uitgewerkt in de roman?

8. Wat heeft haar tattoo voor betekenis voor Fay?

9. Welke rol speelt het graduale dat Fay ontvreemdt?

10. Hoe heb je de vreemde ontmoetingen van Fay (met de koekjesfabrikant, Grijze Gijs en de vijftiende-eeuwse monnik) ervaren? In hoeverre speelt het al of niet geloofwaardig zijn van de gebeurtenissen in het boek een rol in je waardering?

11. Als Fay de ontmoetingen niet heeft verzonnen, is Strovuur een magisch-realistische roman. Waaraan (en waarom) geef je de voorkeur: een realistische roman of een roman met onverklaarbare, magische gebeurtenissen?

12. Welke rol speelt het jongetje dat Fay in Metz ontmoet volgens jou?

13. Hoe vind je de ‘vertelstem’ van Fay? Heeft Gerwin van der Werf voor jou een geloofwaardige 17-jarige gecreëerd? Waarom wel of niet?

14. Er zijn aanwijzingen, en Fay zinspeelt daar ook op, dat ze de reis verzonnen heeft. Wat is jouw conclusie?

15. Hoe heb je de seksscène tussen Fay en Elvin ervaren?

16. In hoeverre verandert de verhouding tussen Fay en Elvin gedurende hun reis?

17. Hoe zie jij het verhaal verdergaan na de laatste zin?

18. Wat is de betekenis, de functie van het landschap van Wallonië in de roman?

19. In de wereld van de literatuur wordt momenteel nogal gediscussieerd over de vraag of een schrijver kan en mag schrijven over werelden of vanuit personages die hij zelf niet kent. Wie de mening is toegedaan dat dat niet kan, kan stellen dat Van der Werf niet goed vanuit een vrouwelijk perspectief kan schrijven en dat ook niet zou mogen. Hoe denk jij daarover?


YouTube

Gerwin van der Werf vertelt over Strovuur en beantwoordt enkele lezersvragen.

Achtergronden

1. In de gezamenlijke zomerspecial 2020 van Boekenpost en Boekblad, verschenen onder de titel Boek & Lezer, vind je een uitgebreid leesclubdossier rond Strovuur. Daarin een interview met Gerwin van der Werf en een uitgebreide analyse van de roman.

2. Recensies Strovuur op de sites Literair Nederland en Tzum en in De Groene Amsterdammer.

3. Hebban-lezers over Strovuur.

4. Meer over de figuur Jean Lemaire des Belges uit het verhaal van Roger de kopiist.

5. Beknopte informatie over de Mitsubishi Sapporo Coupé 1980.

6. Uit de radio in Elvins Mitsubishi komt voortdurend jaren 80-muziek. Op deze website zie je wat er toen zoal populair was.

7. Meer over Kruishoutem in woord en beeld.

8. Een digitale kunsttrip naar de kathedraal van Metz die in 2020 achthonderd jaar bestaat.


YouTube

Gerwin van der Werf beantwoordt een vraag van Anne Oerlemans, lid van de Hebban Literatuur Club.

Alle artikelen van De Leesclubassistent

De Leesclubassistent
Lezen is leuk, leerzaam, ontspannend en verrijkend. Dat weten we allemaal. Met anderen praten over boeken in een leesclub biedt voor veel mensen nog wat extra. Je leest boeken die je misschien zelf niet had uitgekozen en doet nieuwe ontdekkingen in gesprekken met anderen. De Leesclubassistent helpt je besprekingen voor te bereiden met discussietips en achtergrondinformatie bij heel verschillende boeken. Het zijn suggesties die aanknopingspunten bieden voor een gesprek, de vragen zijn zeker niet bedoeld als checklist die je af moet handelen. Hopelijk dragen ze bij aan mooie discussies in je leesclub!



Reacties op: Gerwin van der Werf - Strovuur

Gerelateerd

Over

Gerwin van der Werf

Gerwin van der Werf

Gerwin van der Werf (De Meern, 1969) is een Nederlandse auteur, dichter en ...