Thomas Olde Heuvelt – Echo
Deze bijdrage is geschreven door Paulien Sigmans voor de online leesclub van Bibliotheek Gelderland Zuid.
Over het boek/Flaptekst
Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt hen het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn.
Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt.
Over de auteur
Thomas Olde Heuvelt (Nijmegen, 1983) debuteerde in 2002 met de horrorroman De onvoorziene.
Met zijn vijfde roman, HEX (2013), brak hij internationaal door. In 2015 won hij een Hugo Award, een prestigieuze prijs voor sciencefiction en fantasy, met het verhaal ‘De vis in de fles’ (‘The Day the World Turned Upside Down’). In Nederland werd dat verhaal bekroond met de Paul Harland Award.
In 2019 verscheen Echo en schreef Olde Heuvelt het geschenkboekje voor de Spannende Boeken Weken, getiteld Dolores Dolly Poppedijn.
Website Thomas Olde Heuvelt met veel links naar andere sites en videofragmenten.
Uitgebreide Wikipedia-pagina over Thomas Olde Heuvelt.
YouTube
Thrillerschrijfster Ilse Ruijters interviewt Thomas Olde Heuvelt in De Nieuwe Bibliotheek in Almere.
Discussietips
Eerste indruk
1. Toen je het boek voor het eerst zag en nog niets gelezen had, wat dacht je toen dat het voor een boek was?
2. Wat riep de titel bij je op?
Inhoud
3. Is het boek goed te begrijpen?
4. Zijn er nog zaken onduidelijk? Welke fragmenten vond je moeilijk?
5. Dit is een boek met een niet-realistische setting. In hoeverre kon je hier goed in meegaan?
6. Wat zou de kortste samenvatting zijn die je van dit verhaal kunt geven?
Analyse
7. Wie is de hoofdpersoon? Leer je de hoofdpersoon zelf goed kennen? Maakt de hoofdpersoon een ontwikkeling door? Welke?
8. Hoe zou je de karakters van de belangrijkste personages beschrijven?
9. Het boek speelt in een andere, niet-bestaande wereld. Is deze wereld volgens jou geloofwaardig neergezet? Waarom wel of niet?
10. Hoeveel tijd gaat er voorbij in het boek? Zijn er flashbacks of is het chronologisch verteld? Wat is het effect hiervan?
11. Welk perspectief herken je in het boek? Is dit een betrouwbaar perspectief?
12. Hoe is het boek opgebouwd? Wat is het effect hiervan?
13. Heeft het boek een open of gesloten einde? Waarom?
14. Hoe zou je de schrijfstijl van dit boek karakteriseren?
15. Welke terugkerende elementen (motieven) herken je in het boek? Waarom is daarvoor gekozen, denk je?
Herkenbaarheid/eigen mening
16. Vind je de titel goed gekozen? Waarom wel of niet?
17. Past de cover bij de inhoud van het boek? Waarom wel of niet?
18. Welk personage boeide je het meest?
19. Kon je iets van jezelf herkennen in een van de personages? In welk personage? Wat dan?
20. Wat vind je een leuk of interessant fragment uit het verhaal? Waarom juist dit stuk?
21. Aan wat voor soort lezer zou je dit boek aanraden en waarom?
Verdiepende vragen
22. Het boek heeft een stevige openingsscène. Welk effect had deze opening op jou?
23. Waarin verschillen Nick en Sam van elkaar, en waarin lijken ze op elkaar?
24. Sam walgt in eerste instantie van Nick, na de tragische gebeurtenissen op de Maudit. In hoeverre heeft Nicks verminking invloed op hun liefde/relatie?
25. Tijdens de beklimmingen van Nick en Augustin lees je veel technische termen die te maken hebben met bergbeklimmen. Hoe heb je dat ervaren?
26. Het boek bestaat uit een soort dagboekfragmenten van Sam enerzijds en Nick anderzijds. Beide karakters hebben een duidelijke eigen stem. Werkt deze keuze voor jou? Waarom wel of niet?
27. Nick vergelijkt zich een paar keer met Dr. Jekyll. Welke overeenkomsten tussen deze twee personages zie je? Lees eventueel een samenvatting van Stevensons roman The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde.
28. Thomas Olde Heuvelt heeft veel verwijzingen naar andere boeken verwerkt in Echo, bijvoorbeeld in het begin van elk nieuw hoofdstuk. Welke verwijzing vond je de meest opvallende? Waarom die?
29. Is er een overeenkomst te zien in de werken waarnaar Thomas Olde Heuvelt in het begin van zijn hoofdstukken verwijst? In hoeverre dragen deze verwijzingen volgens jou bij aan de interpretatie van het boek?
30. Welke keuzes van Nick kun je niet begrijpen? Waarom niet? En hoe zit dat met de keuzes die Sam maakt?
31. In Echo speelt het betoverende, innemende van bergen een belangrijke rol. In hoeverre is dit aspect overtuigend gebracht volgens jou?
32. De titel Echo komt op veel verschillende plaatsen terug in het boek. Wat zijn volgens jou de belangrijkste plaatsen en waarom?
33. Dit boek gaat ook over (struikelblokken bij het) schrijven en schrijfprocessen. Waaraan zie je dat? Wat lees je erover?
34. In hedendaagse horror spelen aspecten als ‘natuur versus de mens’ of ‘wraak van de natuur’ een grote rol. In hoeverre zie je deze thema’s terug in Echo?
35. De auteur heeft erover getwijfeld of hij een liefdesrelatie tussen twee mannen in het boek wilde verwerken. Hij heeft er zelfs met zijn Amerikaanse uitgever over gepraat. Wat vind je van zijn keuze?
36. Op welke manieren creëert de auteur spanning in Echo?
37. Wat vind je van het einde van het boek? Cliché of juist origineel? Waarom?
Achtergronden
1. Interview met Thomas Olde Heuvelt op de website Thrillers & More.
2. Het grote Thomas Olde Heuvelt interview op Hebban.
3. Interview met Olde Heuvelt in het NPO-programma Kunststof op Radio 1.
4. De Scifi & Fantasy Club op Hebban bespreekt Echo en ook op het Hebban-blog Elegieën is het boek besproken in een online leesclub.
Alle artikelen van De Leesclubassistent
De Leesclubassistent
Lezen is leuk, leerzaam, ontspannend en verrijkend. Dat weten we allemaal. Met anderen praten over boeken in een leesclub biedt voor veel mensen nog wat extra. Je leest boeken die je misschien zelf niet had uitgekozen en doet nieuwe ontdekkingen in gesprekken met anderen. De Leesclubassistent helpt je besprekingen voor te bereiden met discussietips en achtergrondinformatie bij heel verschillende boeken. Het zijn suggesties die aanknopingspunten bieden voor een gesprek, de vragen zijn zeker niet bedoeld als checklist die je af moet handelen. Hopelijk dragen ze bij aan mooie discussies in je leesclub!