Eindverslag: De Kleine Prins
Het derde boekje van de reading challenge is voor velen een aangename verrassing. Het is de bekende klassieker De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry, in een nieuwe vertaling van Erik van Muiswinkel. Een schitterend uitgegeven boekje met mooie tekeningen van de schrijver zelf.
De Kleine Prins is het verhaal van een piloot die na een noodlanding met zijn vliegtuig in de woestijn de kleine prins ontmoet. De kleine prins vertelt de piloot over de planeet waar hij vandaan komt en over de reis die hij langs verschillende planeten met hun bewoners heeft gemaakt voordat hij op planeet Aarde belandde. Het is een verhaal vol van mooie metaforen en wijsheden.
Voor vele lezers stond dit boekje al lange tijd op de ‘Wil ik lezen’ lijst en was de reading challenge een mooie gelegenheid om het nu eens te gaan lezen. Een aantal deelnemers hadden het boekje, al dan niet vrijwillig, op de middelbare school gelezen voor het vak Frans. Niet iedereen heeft daar toen positieve gevoelens bij gehad. De Kleine Prins is in meer dan 300 talen vertaald en het is dan ook niet gek dat sommige lezers dit boekje in een andere taal of bewerking in hun bezit hebben.
Er is ook bij dit boekje weer voor interessant verdiepingsmateriaal gezorgd. Onder andere een interview met de vertaler Erik van Muiswinkel die met een aanstekelijk enthousiasme en grote kennis over dit boekje kan vertellen.
In de discussie die over De Kleine Prins hebben we het in eerste instantie over waarom dit boekje nu een klassieker is en wat het zo bijzonder maakt. De conclusie van velen is toch wel dat het een universeel en actueel boekje is, met thema’s die voor iedereen herkenbaar zijn. (Pleun Schuijt) Natalie zegt nog: “Een verhaal met de ratio van de volwassene en de fantasie van het kind.” Het boekje mag dan zo populair zijn, toch zijn er ook iets minder enthousiaste lezers. Met name de schrijfstijl wordt als punt hierin genoemd of men heeft het gevoel er niet alles uit te kunnen halen wat erin zit, bang zijn om dingen te missen.
Eén van de grote thema’s in dit boekje is vriendschap. Vriendschap wordt uitgelegd als iemand tam maken. “Ik zoek vrienden. Wat betekent dat, ‘tam’? Dat is iets wat vaak wordt vergeten, zei de vos. Het betekent ‘dat er een band is gesmeed.” Een mooie uitleg maar waarbij een aantal lezers wel iets aan toe te voegen had. Zo zei AvdP ”Vriendschap is wel meer dan wat de vos uitlegt, het is geven en nemen, er voor elkaar zijn in nood, maar ook gewoon gezellig bij elkaar kunnen zijn zonder verplichtingen.
Tot slot hebben we het in de discussie over de wijsheden uit het boekje gehad. Welke wijsheden zijn nu ook nog actueel. Helma Koot geeft aan dat je vragen moet blijven stellen. “dat je niets klakkeloos moet aannemen, maar door (jezelf) vragen te stellen beter na te denken over de dingen die je doet en waarom je dat doet.” Voor Anouk was de belangrijkste wijsheid dat je weer leert om met een open blik tegen dingen aan te kijken.
Eén van de mooiste wijsheden blijft toch het geheim van de vos: “Je kan alleen goed zien met je hart. Waar het echt om gaat, dat kan je niet zien met je ogen.”
Harriet