Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Verdiepingsmateriaal

op 06 maart 2021 door

Het boek en de auteur

Chimamanda Ngozi Adichie is een Nigeriaanse auteur, die op haar negentiende in Amerika ging studeren. Ze wordt gezien als één van de belangrijkste Afrikaanse auteurs van het moment en haar boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald. Voor haar werk ontving ze meerdere prijzen, zoals de Orange Broadband Prize for Fiction en een MacArthur Foundation Fellowship.

In 2009 hield ze een TedTalk over 'het gevaar van het enkele verhaal', ondertussen één van de best bekeken TedTalks ter wereld. Hierin spreekt ze over de vele verhalen die we ons verteld worden, maar hoe zij zich als Afrikaanse nooit herkende in de kinderboeken die ze las, omdat het daarin altijd ging over witte kinderen. Als we enkel eenzijdige verhalen horen dan lopen we het risico om de wereld om ons heen in een verkeerd licht te zien. Ons beeld van de wereld wordt gecreëerd door de verhalen die we horen.

TedTalk 'The danger of a single story'

Een paar jaar later sprak ze, ook in een TedTalk, over feminisme. In 'We should all be feminists' sprak ze zich uit over de noodzaak van een inclusief feminisme. Niet op een aanvallende toon, maar juist met zachte woorden, in een poging om het belang ervan aan te tonen. Om te laten zien dat de hele samenleving baat heeft bij een wereld waarin vrouwen en mannen gelijk zijn. Ook deze TedTalk sloeg aan en in 2014 bracht ze het uit in essayvorm. Een boekje dat feminisme opbreekt in kleine, behapbare brokken.

'This book takes what seems obvious to Adichie—and other well-read feminists—and effectively breaks it down into the fundamentals for a wider readership.'

Het thema

Feminisme is hot, maar nog steeds kleeft aan het woord 'feminist' het beeld van een mannen-hatend, bh-in-brand-stekend, bitter viswijf. 'In een beruchte brief van de evangelist Pat Robertson werd het volgende over het feminisme geschreven: "Het is een beweging die vrouwen aanzet om hun man te verlaten, hun kinderen te vermoorden, hekserij te praktiseren, het kapitalisme kapot te maken en lesbisch te worden."' (Bron)

Hoe komt dat en waar staan feministen nu echt voor? In de documentaire Het F-woord onderzoeken verschillende vrouwen én mannen deze beweging, van het imago tot de manier waarop je je zelf als feminist kunt uitspreken. Link

Het sterke aan deze documentaire is ook dat het niet uitgaat van één visie op het feminisme. Wat begon als streven naar gelijke rechten voor vrouwen ten opzichte van mannen, is tegenwoordig veel breder en kent vele soorten en smaken. De personen die in dit programma aan het woord komen zijn divers in hun achtergrond, de onderwerpen waar ze in het bijzonder voor strijden en hun persoonlijke ervaringen. Zo krijgt een trans-vrouw te maken met andere discriminatie dan een religieuze vrouw en moet een zwarte vrouw niet alleen omgaan met seksisme, maar ook met racisme. Hierdoor heeft elke feminist haar of zijn eigen speerpunt. Gelijk loon bij gelijk werk, huiselijk geweld of straatintimidatie.

De laatste tijd is er veel aandacht voor een intersectioneel feminisme, waarin er ruimte is voor alle vrouwen en waarin gelijke behandeling van mensen centraal staat. In het intersectioneel feminisme is ook aandacht voor andere achtergestelde groepen die worstelen met vooroordelen, al dan niet in combinatie met seksisme. Hierover schreef Bien Borren afgelopen zomer een interessant artikel in het Parool.

Artikel 'Antiracistisch feminisme is nog steeds niet vanzelfsprekend'

Leestips

Vond je We moeten allemaal feminist zijn ook zo interessant? En wil je meer lezen van deze auteur of over dit thema? Kijk dan ook eens naar deze tips van onze boekverkopers. Zo breid je je kennis én je leeslijst uit.

Amerikanah van Chimamanda Ngozi Adichie

Ifemelu en Obinze zijn hevig verliefd op elkaar. Hun geluk wordt wreed verstoord wanneer zij hun land Nigeria wegens de militaire dictatuur moeten verlaten. De mooie, zelfverzekerde Ifemelu gaat in Amerika studeren. Ze ontmoet daar nieuwe mensen, knoopt vriendschappen aan, maar krijgt ook te maken met vernederingen en tegenslag. Obinze besluit naar Londen te gaan en komt terecht in de illegaliteit, een leven waarop zijn burgerlijke opvoeding hem niet heeft voorbereid. Hij keert jaren later terug naar Nigeria, waar intussen een democratisch bewind heerst. Ifemelu keert eveneens terug naar haar vaderland, dat net zozeer veranderd is als zij. Wanneer hun liefde opnieuw opbloeit, worden Ifemelu en Obinze geconfronteerd met de grootste uitdaging van hun leven.
Voeg toe aan je leeslijst op Hebban of bestel het boek bij De Vries Van Stockum

Damn Honey van Anne Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen

Je flappen moeten verbergen. Alle ballen in de lucht kunnen houden. Zonder relatie niet compleet zijn. Dat seks om de man draait. Dat het je eigen schuld is als je nageroepen wordt. Marie Lotte en Nydia zijn er klaar mee. In dit pamflet schoppen ze deze misvattingen dan ook graag voor je onderuit. Ondersteund door hun eigen ervaringen roepen zij iedereen op om eens na te denken over de wereld om je heen en om vooral te doen waar je zelf zin in hebt. Voor alle moeders, oma’s, vriendinnen, collega’s, jonge meisjes en alle andere vrouwen. En ook voor jezelf.
Voeg toe aan je leeslijst op Hebban of bestel het boek bij De Vries Van Stockum

Wie is er bang voor Simone de Beauvoir van Ruud Welten

Simone de Beauvoir is terug van weggeweest. In De tweede sekse (1949) legde ze de zo vanzelfsprekend heersende masculiniteit van de westerse cultuur bloot. Het vuistdikke boek werd vooral door vrouwen gelezen en daarna gebruikt om mannen mee om de oren te slaan. Wordt het niet eens tijd dat ook mannen deze twintigste-eeuwse klassieker gaan lezen? De systematische achterstelling van vrouwen is immers een probleem van de hele westerse samenleving, en niet alleen van vrouwen. Wie is er bang voor Simone de Beauvoir? biedt een verfrissende, actuele kijk op Simone de Beauvoir, vanuit een mannelijk perspectief. Ruud Welten gaat in op vaak onverwachte en nog onontgonnen aandachtsgebieden in het denken van De Beauvoir. Naast feminisme en existentialisme komen ook psychoanalyse en literatuur aan bod, en naast de achterstelling van vrouwen ook religiositeit, liefde en seksualiteit. In het concluderende hoofdstuk wordt de vraag gesteld waarom, ondanks vrouwenquota en diversiteitsbeleid, de ongelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen tot op de dag van vandaag blijft voortbestaan.
Voeg toe aan je leeslijst op Hebban of bestel het boek bij De Vries Van Stockum

Of bekijk deze inspirerende lijst over het nieuwe feminisme op Hebban.

Samenvatting verdiepingsmateriaal



Reacties op: Verdiepingsmateriaal

Meer informatie

Gerelateerd