Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Verslag dag 4: Feminisme = gendergelijkheid

op 16 maart 2021 door

Op de vierde dag van de DVVS challenge kwam een klein boekje uit het inpakpapier:  We moeten allemaal feminist zijn van Chimamanda Ngozi Adichie. Een bewerking van een TED talk die ze had gehouden tijdens een Nigeriaans congres in 2013.

- dagverslag van Marieke

In de leesclub zijn er in de ochtend al een paar vroege vogels die komen melden wat ze ervan vinden. ‘Verrassend’ is de meest gehoorde kreet na het uitpakken. Het boekje is klein en met 63 pagina’s ook de kleinste van de hele week.

Het Adichie café opent en daar loopt het lekker vol met lezers en meningen. De lezers zijn blij dat de keuze van vandaag een boekje is van een vrouw. Het boekje had ook zeer goed bij de Internationale vrouwendag van de maandag gepast, maar gendergelijkheid, het woord dat tijdens de discussie de term feminisme overneemt, is van alle dagen.

Met de eerste vraag die gaat over de titel, de vooroordelen van het feminisme en persoonlijke ervaringen is er genoeg om over te praten met elkaar.  Een lange discussie ontstaat over het ‘moeten’ in de titel, er zijn meerdere lezers die zich daaraan storen. Waarom ‘moeten’? De Engelse titel maakt gebruik van ‘Should’, wat net wat vriendelijker klinkt.

Dat er nog steeds vooroordelen zijn over feminisme, dat blijkt in de discussie. Het voorstel om meer te praten over ‘gendergelijkheid’ krijgt grote bijval. Zo zijn vooroordelen te omzeilen en is het veel duidelijker waar het uiteindelijk om draait.

Wat ervaringen betreft blijkt er nog genoeg werk voor het feminisme in Nederland, ook al is hier veel goed geregeld, we zijn er nog lang niet met gendergelijkheid.

Het is de vierde dag van de leeschallenge en de animo voor de leesclub is iets lager dan de voorgaande dagen. Vraag 1 levert nog veel discussie op, maar bij vraag 2 Cultuur en 3 Van Ted talk naar boek zijn hoeveelheid reacties duidelijk minder in aantal. Toch zijn daar nog interessante antwoorden te lezen.
Het feit dat cultuur bepaalde gewoontes in stand houdt en dat met name opvoeding zou kunnen helpen om het te veranderen, laat zien dat veranderingen langzaam zullen gaan. Want als ouders bepaalde ideeën en omgangsvormen hebben, zullen de kinderen dat ook meekrijgen en dan veranderd er nog niets.
Na de laatste vraag blijkt dat de lezers niet een andere mening over feminisme hebben gevormd. Het boekje nodigt wel uit om de oorspronkelijke TED talk te gaan bekijken.

Het boekje We moeten allemaal feminist zijn, was bijzonder om te lezen en het begeleiden van een leesclub voor een dag was voor mij een nieuwe en zeer leuke ervaring. Wat mij betreft is het voor herhaling vatbaar.



Reacties op: Verslag dag 4: Feminisme = gendergelijkheid

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie (Nigeria, 1977) is de auteur van drie bekroonde romans:...