Verdiepingsmateriaal
Het boek en de auteur
'Een oude man staat op het achterdek van een boot. In zijn armen houdt hij een lichte koffer en een pasgeborene, nog lichter dan de koffer. De oude man heet Meneer Linh. Hij is de enige die weet dat hij zo heet, want iedereen die het wist is om hem heen gestorven.'
Zo begint Het kleine meisje van meneer Linh, een verhaal over verlies, maar ook over connectie. Over de verbondenheid tussen mensen, zelfs wanneer ze elkaars taal niet spreken. Het is ook een verhaal over een vluchteling, die alles is kwijtgeraakt en een nieuw leven moet opbouwen in een vreemd land.
De auteur van boek, Philippe Claudel, is niet alleen bekend als auteur, maar ook als regisseur. Zijn bekendste films zijn Il y a longtemps que je t'aime, Tous les soleils en Avant l'hiver. Dit maakt ook dat de stijl in Het kleine meisje van meneer Linh zo beeldend is. Claudel is bij uitstek een auteur die zijn boek tot leven kan laten komen in zijn taal.
Trailer Il y a longtemps que je t’aime
Voor Het kleine meisje van meneer Linh won Philippe Claudel de Euregio Literaturpreis en het boek werd onder anderen bewerkt tot een theaterstuk. Maar hoe vang je zo’n klein en toch complex verhaal op het toneel? Om die vraag te kunnen beantwoorden moet je goed weten waar een boek voor jou over gaat. Voor dramaturg Peter Adriaenssens is het verhaal van meneer Linh een parabel die ons uitnodigt om na te denken over hoe we vluchtelingen ontvangen en zo meer of minder mens kunnen worden.
Gesprek Peter Adriaenssens over theatervoorstelling 'Het kleine meisje van meneer Linh'
Het thema
Het thema vluchtelingen houdt de gemoederen in Nederland en de rest van de wereld al vele jaren bezig. Want hoe gaan we als maatschappij, maar ook als individu om met vluchtelingen? We willen mensen graag helpen, maar het hoe en waar staan ter discussie.
De zwarte comedy Valt een man uit de lucht is een korte film waarin de tegenstellingen tussen links en rechts, progressiviteit en conservatisme, egoïsme en altruïsme, de Nederlander en de Vreemdeling gereduceerd worden tot het verhaal van Ton en Ineke Korrel, en de vreemde man die op een ochtend in hun achtertuin te pletter stort.
Het kleine meisje van meneer Linh is een boek dat ons heel dicht bij de vluchteling laat komen en ons intens laat meevoelen met zijn wereld en werkelijkheid. Iets dat in het dagelijks leven voor veel mensen onmogelijk blijft. We horen en lezen veel over de vluchtelingenproblematiek, maar wat weten we nu écht? Wordt ons beeld niet vertekend door alle (politieke) meningen waar we de hele dag mee geconfronteerd worden?
Stichting Vluchteling heeft vorig jaar een onderzoek gedaan naar wat Nederlands (denken te) weten over vluchtelingen. De ideeën over de vluchtelingencrisis blijken lang niet altijd te stroken met de werkelijkheid. Daarom ging onze Jeltje in gesprek met Marilyn Fikenscher van Stichting Vluchteling.
Interview Stichting Vluchteling
Wil je meer weten over de feiten achter de conflicten en rampen waar mensen van vluchten? Stichting Vluchteling heeft ook een paar interessante webcasts gemaakt, waarmee je meer te weten kunt komen. Hier linken we naar het filmpje over de crisis op Lesbos. Hoe ziet de leefsituatie van gevluchte mensen in het nieuwe kamp Moria eruit en welke invloed hebben ze op het psychisch welzijn van de inwoners van het kamp? Op het YouTube kanaal van Stichting Vluchteling kun je ook informatie vinden over andere gebieden in de wereld.
Webcast Stichting Vluchteling
Leestips
Vond je Het kleine meisje van meneer Linh ook zo interessant? En wil je meer lezen van deze auteur of over dit thema? Kijk dan ook eens naar deze tips van onze boekverkopers. Zo breid je je kennis én je leeslijst uit.
Archipel van de hond van Philippe Claudel
De Middellandse Zee. Een eilandengroep met wijngaarden en olijfbomen, bevolkt door een kleine vissersgemeenschap. Een geïsoleerde plek, weg van het lawaai van de wereld, tot op een dag een oude vrouw op het vulkanische strand drie lijken aantreft. Wie waren deze mensen? Wat moet er gebeuren met hun overblijfselen? Moet de waarheid onder ogen worden gezien of is het mogelijk dit mysterie te negeren? Archipel van de hond is een roman over de wereld waarin wij leven. Het is net als Philippe Claudels geliefde romans Grijze zielen en Het verslag van Brodeck een tijdloze reflectie op de menselijke natuur en de keuzes die we maken.
Voeg toe aan je leeslijst op Hebban of bestel het boek bij De Vries Van Stockum
De hongerigen en de verzadigden van Timur Vermes
Europa heeft de grenzen gesloten. Miljoenen vluchtelingen zitten vast in gigantische kampen ten zuiden van de Sahara. Zonder toekomst en zonder hoop. Wanneer de Duitse tv-ster Nadeche Hackenbusch de grootste van deze kampen bezoekt, grijpt de jonge vluchteling Lionel deze unieke kans met beide handen aan. Voor het oog van de camera’s begint hij met 150.000 anderen aan een mars naar Europa. De televisiester en de vluchteling worden in Duitsland een hit. Terwijl de live-uitzendingen een recordaantal kijkers trekken, reageert de Duitse politiek door hulpeloos weg te kijken. Als de colonne vluchtelingen Europa steeds dichter nadert, neemt de druk op de minister van Binnenlandse Zaken Joseph Leubl toe. De regering en het Duitse volk zullen twee urgente vragen moeten beantwoorden: hoe gaan we dit oplossen? En in wat voor land willen we eigenlijk leven?
Voeg toe aan je leeslijst op Hebban of bestel het boek bij De Vries Van Stockum
Geweld is nooit ver weg van Judit Neurink
Een persoonlijk verslag van een journalistieke reis van tien jaar door een land dat heen en weer geslingerd wordt tussen oorlog en wederopbouw. Judit Neurink vertrok tien jaar geleden naar Irak als correspondent en om een mediacentrum op te zetten. Ze maakte de wederopbouw in Iraaks-Koerdistan mee, de opmars van ISIS, de ontvoering van en moord op duizenden Jezidi's. Ze was er getuige van dat het land uiteenviel op basis van etniciteit en religie en dat de roep om een sterke leider toenam. Tegelijkertijd begon ze van het land te houden. Eind 2019 zag ze hoe jonge Irakezen met hun Tuk-tukrevolutie in opstand kwamen tegen de corruptie, de uitzichtloosheid en het geweld. Inmiddels vormt een hergroeperend en wraakzuchtig ISIS opnieuw een bedreiging - ook na de dood van Abu Bakr al-Baghdadi. Judit Neurink kwam voor de wederopbouw, maar was steeds vaker genoodzaakt verslag te doen van haat en geweld. Als verslaggever kon ze niet immuun blijven voor het leed, en dat leidde tot haar vertrek. In 'Geweld is nooit ver weg' blikt ze terug op een bewogen decennium, en toont de lezer de culturele diversiteit, diepgewortelde conflicten en hoogte- en dieptepunten van een tumultueus land, waar een vreedzame toekomst een haast onhaalbare droom lijkt.
Voeg toe aan je leeslijst op Hebban of bestel het boek De Vries Van Stockum
Of bekijk deze inspirerende lijst op Hebban.