Verdiepingsmateriaal
Het boek en de auteur
Het is weer bijna tijd voor verkiezingen, dus een boek over politiek kon niet ontbreken. Kunnen we praten gaat echter niet over de verschillende kleuren die ons politieke landschap rijk is, maar juist over het voeren van een gesprek over onze politieke verschillen. Zonder ruzie of strijd. Het gaat over ervaringen, niet over meningen. En stelt vragen over de dingen die mensen hebben meegemaakt om hun vertrouwen te doen wankelen. Het doel van dit initiatief van Joris Luyendijk was simpel: 'mensen in hun eigen woorden aan het woord laten, zodat we beter van elkaar gaan snappen hoe we in de wereld staan.' (Bron: De Correspondent)
Is zijn opzet geslaagd? Onze boekverkoper Léon ging vorige week in gesprek met Joris Luyendijk en vroeg hem het hemd van het lijf. Over zijn boek en de reacties die hij kreeg, maar ook over de aankomende verkiezingen. Is het vertrouwen weer terug? Zijn we beter naar elkaar gaan luisteren? Of zijn we de afgelopen jaren helemaal niets opgeschoten?
Joris Luyendijk is bekend als journalist en auteur, die graag zijn licht laat schijnen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Van de Arabische tot de financiële wereld en van elektrische auto’s tot politiek. In 2017 besloot hij het boekje Kunnen we praten te schrijven, waarin hij zich voorneemt om Wilders-stemmers te begrijpen. Niet door te verdrinken in meningen, maar door te vragen naar ervaringen.
Het thema
Er zijn veel zwevende kiezers en mensen die niet meer vertrouwen in de traditionele politieke partijen, of zelfs de politiek in het algemeen. Er is een grote groep die van mensen die niet stemmen, uit onverschilligheid, teleurstelling, boosheid of om een andere reden. Hierover is in 2017 al een interessante documentaireserie gemaakt. In aanloop naar de aankomende verkiezingen is Tijs van den Brink opnieuw op pad gegaan om de niet-kiezer te spreken en te luisteren naar hun ervaringen.
Weet jij al op welke partij je dit jaar gaat stemmen? Er zijn verschillende online tools om te bekijken welke partij het beste bij je past. Op Kieskompas kies je bijvoorbeeld of je het eens of oneens bent met bepaalde stellingen. Hou je meer van daden dan van woorden? De Volkskrant ontwikkelde een 'Stemchecker'. Ook hier vul je stellingen in, maar er wordt niet gekeken naar de beloften in het verkiezingsprogramma, maar naar het concrete stemgedrag van de partijen die nu al in de kamer zitten.
Laten we tijdens deze Reading Challenge deze manier van met elkaar praten als voorbeeld nemen. Een week lang samen lezen, luisteren en ervaringen delen. Over alle boeken en spannende thema’s die we nog tegen gaan komen.
Leestips
Vond je Kunnen we praten ook zo interessant? En wil je meer lezen van deze auteur of over dit thema? Kijk dan ook eens naar deze tips van onze boekverkopers. Zo breid je je kennis én je leeslijst uit.
Pessimisme is voor losers van Kees van Lede en Joris Luyendijk
De grote bedrijven boeken recordwinsten en de inkomens aan de top zijn vaak extreem. Aan de onderkant daarentegen neemt de koopkracht nauwelijks toe en groeit de onvrede. Het kortetermijndenken lijkt te regeren, terwijl grote problemen onopgelost blijven, het klimaat en de bestaansonzekerheid voorop. Hoe dat tij te keren? In een spannende briefwisseling discussiëren twee maatschappelijke sleutelfiguren in Nederland over urgente oplossingen. Kees van Lede speelde decennialang een hoofdrol in het internationale deel van het Nederlandse bedrijfsleven. De dertig jaar jongere Joris Luyendijk, die zich als schrijver en journalist regelmatig kritisch uitliet over overheid, media en bankwezen, dient hem van repliek. Zij stellen de cruciale vraag: zijn nu niet de liberalen aan de beurt om een stap terug te doen? Scherpzinnige brieven over het bedrijfsleven, de bonusgekte, Brexit en de media, over macht, moraal en nieuwe wegen naar een eerlijker samenleving.
Voeg toe aan je leeslijst op Hebban of bestel het boek bij De Vries Van Stockum
Tegen verkiezingen van David van Reybrouck
De democratie van de eenentwintigste eeuw raakt steeds meer uitgehold. Populisten zaaien angst, het wantrouwen groeit, de redelijkheid is zoek. De politiek lijkt echter meer bezig met de volgende verkiezingen dan met de lange termijn. Het fel besproken Tegen verkiezingen pakt uit met een nieuwe diagnose – en een lang vergeten remedie. Dit invloedrijke manifest maakt duidelijk dat de huidige verkiezingen een vermolmde procedure zijn. Gebaseerd op internationale studies en experimenten presenteert David Van Reybrouck een wervend voorstel voor een échte democratie – één die werkt. De sleutel naar een bestuursvorm waarbij het volk zich werkelijk uitspreekt, ligt in het democratische beginsel van het klassieke Athene: loting. Urgent, onorthodox en overtuigend. Na het lezen van Tegen verkiezingen rijst slechts één vraag: waar wachten we op?
Voeg toe aan je leeslijst op Hebban of bestel het boek bij De Vries Van Stockum
Zie alle mensen van Gert-Jan Segers en Tim Hofman
Doel van de jaarlijkse Deventer Jan Terlouw Lezing is om in navolging van het gedachtegoed van Jan Terlouw een dialoog tussen generaties tot stand te brengen en de toehoorders aan te zetten om in actie te komen voor een duurzame wereld. De vierde Deventer Jan Terlouw Lezing is getiteld Zie alle mensen en werd gehouden op 19 december 2020. Politicus en schrijver Gert-Jan Segers bespreekt in zijn lezing 'Leven met verschil' hoe wij maatschappelijke ongelijkheid en toenemend onbegrip tussen groeperingen kunnen tegengaan, en hoe we onze grondrechten en vrijheden kunnen bewaken en meer vertrouwen kunnen krijgen in elkaar, in dit land waarin diversiteit zo hoog in het vaandel staat. Duospreker is BNNVARA-programmamaker en dichter Tim Hofman. Hij betoogt in zijn lezing 'In staat van ontmenselijking' dat we iets moeten doen aan een van de grootste kwalen van deze tijd: we zien elkaar te weinig als mens en te veel als 'dossier', of als 'getal', of als 'social media-account', waarmee het creëren van een vijandbeeld wordt vergemakkelijkt. Hofman pleit voor meer compassie en empathie. Zie alle mensen bevat de teksten van beide lezingen.
Voeg toe aan je leeslijst op Hebban of bestel het boek bij De Vries Van Stockum
Samenvatting verdiepingsmateriaal