Verdiepingsmateriaal
Het boek en de auteur
Frederick Backman is bekend geworden met Een man die Ove heet. Een boek over een bittere man, die elke ochtend zijn vaste inspectierondje door de buurt loopt, hoewel hij al lang geen voorzitter van de vereniging van eigenaren is. Wanneer hij nieuwe overburen krijgt, zetten zij zijn leven compleet op zijn kop. Een man die Ove heet is ook verfilmd. Door de filmtrailer krijg je een beetje een idee van de sfeer van het boek.
Net als in En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer verwerkt Backman de tragiek van ogenschijnlijk kleine dingen met humor en levenslust. Hierdoor worden zware onderwerpen iets minder zwaar, of lukt het in ieder geval om ook lichtpuntjes te vinden in de herinnering van Ove en de grootvader in En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer.
Het thema
En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer is een boek over herinneringen en afscheid nemen. De grootvader in het boek verliest langzaam zijn herinneringen en zijn familie moet al afscheid van hem nemen voor hij gestorven is.
'Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Daarnaast komen vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie veel voor.' - Bron: Alzheimer Nederland
Er zijn veel artikelen documentaires gemaakt over dementie. Zoals de serie Het zal mij een zorg zijn van NPO. Hierin geven Joep ten Hove en Thijs Meeuwsen in vier afleveringen een kijkje in het leven van mensen met dementie binnen Ouderenlandgoed Grootenhout. Ze laten de schrijnende, maar ook vooral de menselijke kant van dementie zien.
Bekijk de documentaire.
Als je te maken krijgt met dementie, omdat jijzelf of een naaste het heeft, dan zit je met veel vragen. Op www.dementie.nl vind je adviezen en tips om om te gaan met dementie. Maar ook als je nog geen directe ervaring hebt kun je je verder verdiepen in het onderwerp. Wil je leren hoe je moet handelen als je iemand met dementie tegenkomt die hulp nodig heeft? Op www.samendementievriendelijk.nl kun je een korte training aanvragen, die je in 15 minuten leert om ook dementievriendelijk te zijn.
Leestips
Vond je En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer ook zo mooi? En wil je meer lezen van deze auteur of over dit thema? Kijk dan ook eens naar deze tips van onze boekverkopers. Zo breid je je kennis én je leeslijst uit.
Een man die Ove heet van Frederik Backman
Ove is negenenvijftig jaar oud. Mensen noemen hem ‘de bittere buurman’. Elke ochtend loopt hij een inspectierondje in zijn buurt. Hij verzet fietsen en controleert de inhoud van afvalbakken, hoewel hij al jaren geen voorzitter meer is van de vereniging van eigenaren. Maar achter deze pedante façade gaat een trieste geschiedenis schuil. Wanneer de nieuwe overburen op een novemberochtend per ongeluk zijn brievenbus pletten, vormt dat het begin van een komisch en hartverwarmend verhaal over onverwachte vriendschap, haveloze katten en de kunst van het achteruitrijden met een aanhangwagen.
Voeg toe aan je leeslijst op Hebban of bestel het boek Bij De Vries Van Stockum
Hersenschimmen van Bernlef
Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat. Hoofdpersoon Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk terwijl hij al gepensioneerd is en ziet zijn vrouw voor een vreemde aan. Momenten van helderheid worden meer en meer verdrongen door ontreddering en verwarring.
Voeg toe aan je leeslijst op Hebban of bestel het boek bij De Vries Van Stockum
Het hart wordt niet dement van Huub Buijssen
De laatste jaren is kennis over de omgang met mensen met dementie enorm toegenomen. Dit boek vormt hier het bewijs van. Huub Buijssen, al vele jaren een autoriteit op het gebied van dementie, legt in dit boek uit hoe de persoon met dementie ermee worstelt dat hij de grip op zijn leven steeds meer verliest. Tegelijkertijd laat Buijssen zien dat tijdens het dementeringsproces niet alles verloren gaat maar dat belangrijke menselijke eigenschappen, zoals gevoelens en verlangens, behouden blijven. Op bevlogen wijze laat de auteur zien dat juist kennis van wat niet verloren gaat, de sleutel vormt voor het behoud van contact en een prettige omgang. Ruime aandacht is er in het boek ook voor de worstelingen, gevoelens en behoeftes van de naasten van mensen met dementie. Het boek geeft op een betrokken wijze aan hoe je kunt helpen zonder jezelf te verliezen. Het boek is in een heldere stijl geschreven. De auteur verlevendigt theorie en omgangstips steeds met herkenbare praktijkvoorbeelden en citeert daarbij uit romans van bekende schrijvers die dementie uit eigen ervaring kennen.
Voeg toe aan je leeslijst op Hebban of bestel het boek bij De Vries Van Stockum